Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Scorpions

Scorpions - niemiecki zespół hard rockowy założony w 1965 roku w Hanowerze. Jeszcze przed nagraniem pierwszego albumu do założyciela grupy, gitarzysty Rudolfa Schenkera, dołączył wokalista Klaus Meine - obaj do dziś stanowią trzon grupy. Debiutancka płyta "Lonesome Crow" wydana w 1972 roku w składzie Klaus Meine, Rudolf Schenker, Michael Schenker, Wolfgang Dziony, Lothar Heimberg, wpisywała się w nurt rocka progresywnego.
Od drugiego albumu, "Fly To The Rainbow" (1974) - nagranego w składzie Klaus Meine, Rudolf Schenker, Uli Roth, Rudy Lenners, Francis Buchholz - współpracę z grupą rozpoczął producent Dieter Dierks, pod którego okiem zespół stopniowo ewoluował w stronę klasycznego hard rocka i heavy metalu. W międzyczasie jednak nagrywane były także utwory psychodeliczne, czasami nawiązujące do dokonań Jimiego Hendriksa, głównie za sprawą upodobań kompozytora i gitarzysty Ulego Rotha (Hell Cat, Polar Nights, Virgin Killer).

Muzyk ten rozstał się ze Scorpions w 1977 roku, zakładając własny zespół - Electric Sun. Okres współpracy zespołu z Rothem zamknął pierwszy w historii Scorpions album koncertowy, "Tokyo Tapes" (1978).

Rotha zastąpił Matthias Jabs (grający z zespołem do dziś), ponownie pojawił się też Michael Schenker, wyrzucony z zespołu UFO - obaj wzięli udział w nagraniu kolejnej studyjnej płyty Scorpions, "Lovedrive" (1979). Płyta ta, dość różnorodna stylistycznie (m.in. metalowe utwory, np. "Another Piece Of Meat", ballady, np. "Holiday" i "Always Somewhere" czy instrumentalny "Coast To Coast") została wysoko oceniona przez krytyków i publiczność. Zaliczana jest dziś do najlepszych płyt zespołu, obok nagranej później płyty "Blackout" (1982) z utworami "Dynamite", "China White", "When The Smoke Is Going Down", a także płyty "Love At First Sting" (1984) z "Crossfire", "Still Loving You", "Bad Boys Runnning Wild" i "Rock You Like A Hurricane".

Po dziś dzień wiele utworów z tych trzech płyt oraz m.in. "The Zoo" z "Animal Magnetism" (1980) i "We'll Burn the Sky" z "Taken By Force" (1977) stanowi trzon repertuaru koncertowego grupy.

Ukazanie się wyżej wymienionych płyt spowodowało wzrost popularności grupy, rozpoczął się okres udanych tras koncertowych i występów na wielkich festiwalach rockowych, m.in. Rock In Rio (1985) z Ozzym Osbourne'em, AC/DC, Iron Maiden oraz na Monsters Of Rock w 1986 z Metallicą i Van Halen.

W 1985 roku ukazała się pionierska w formie kaseta video World Wide Live – impresja z życia zespołu w czasie trasy koncertowej oraz fragmenty koncertów. Zespół w tym czasie tworzyli: Klaus Meine, Rudolf Schenker, Matthias Jabs, Herman Rarebell, Francis Buchholz.

W 1988 roku (po czteroletniej przerwie) ukazała się kolejna studyjna płyta, "Savage Amusement". Album mimo powodzenia w stacjach radiowych został źle oceniony przez recenzentów i fanów zespołu - uznano go wówczas za najgorszą płytę zespołu. Konsekwencją tego było zakończenie wieloletniej współpracy z producentem Dieterem Dierksem.

Sukces komercyjny (największy w historii Scorpions) osiągnęła następna płyta, "Crazy World" (1990), głównie dzięki melodyjnej balladzie "Wind Of Change" z tekstem odnoszącym się do przemian ustrojowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Utwór stał się przebojem w wielu krajach. Przed "Wind Of Change" pojawiały się w mediach bardziej rockowe utwory z tej płyty - "Tease Me Please Me" oraz "Don't Believe Her" - jednak nie osiągnęły wielkiej popularności.

W roku 1990 zespół wziął udział w koncercie i spektaklu Rogera Watersa na cześć historycznego wydarzenia, upadku muru berlińskiego.

Sukcesu "Crazy World" nie powtórzył kolejny album grupy - "Face The Heat" (1993) - oceniony jako zbyt nierówny; przeminął bez echa mimo dużej popularności muzyki rockowej w tamtym czasie.

Kolejne wydawnictwa studyjne Scorpions to nieudane eksperymenty, m.in. łagodzenie brzmienia, melodyjne wokalizy i proste kompozycje ("Pure Instinct" - 1996), a także zastosowanie dźwięków elektronicznych ("Eye To Eye" - 1999). Obie płyty większość recenzentów oceniła negatywnie i podobnie jak poprzedni album nie zostały one zauważone przez media i publiczność.

Dobre recenzje towarzyszyły natomiast ukazaniu się płyt, na których znalazły się głównie nowe wersje kompozycji z lat 80. m.in. z płyty "Crazy World", wykonywanych z orkiestrą symfoniczną - "Moment Of Glory" (2000) oraz "bez prądu" (2001) - "Acoustica".

Również album "Unreakable" z nowymi utworami 2004 roku (nagrany z Polakiem, Pawłem Mąciwodą-Jastrzębskim) mimo pewnych niedoskonałości uzyskał pozytywne recenzje. Utwory typu "New Generation", "Blood Too Hot" czy "Through My Eyes" nawiązują do charakterystycznego dla Scorpions stylu z okresu ich największej popularności. 14 maja 2007 roku ukazał się nowy album Scorpions - "Humanity - Hour 1". Jest to pierwszy koncept albumu w historii zespołu. Styl na tym albumie różni się znacząco od poprzednich, co jest zasługą znanego producenta muzycznego - Desmond Child.

14 maja 2007 roku ukazał się nowy album Scorpions - "Humanity - Hour 1". Jest to pierwszy album koncepcyjny w historii zespołu. Styl na tym albumie różni się znacząco od poprzednich, co jest zasługą znanego producenta muzycznego - Desmond Child.

W 2008 roku zespół wystąpił w Ostrowie Wielkopolskim w ramach turnieju Łańcuch Herbowy Ostrowa - Legendy Rocka, Legendy Żużla. Na Stadionie Żużlowym zebrało się ponad 15 tys. fanów.

Skład:

Klaus Meine - wokal
Matthias Jabs - gitara elektryczna
Rudolph Schenker - gitara elektryczna
Pawel Mąciwoda-Jastrzębski - gitara basowa
James Kottak - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Karl-Heinz Vollmer - gitara elektryczna
Michael Schenker - gitara elektryczna
Ulrich Roth - gitara elektryczna
Achim Kirchoff - gitara basowa
Lothar Heimberg - gitara basowa
Francis Buchholz - gitara basowa
Ralph Rieckermann - gitara basowa
Wolfgang Dziony - perkusja
Jürgen Rosenthal - perkusja
Rudy Lenners - perkusja
Herman Rarebell - perkusja
Curt Cress - perkusja

Dyskografia:

01. Lonesome Crow (1972)
02. Fly To The Rainbow (1974)
03. In Trance (1975)
04. Virgin Killer (1976)
05. Taken By Force (1977)
06. Tokyo Tapes (Live) (1978)
07. Lovedrive (1979)
08. The Best Of The Scorpions (Compilation) (1979)
09. All Night Long (EP) (1979)
10. Animal Magnetism (1980)
11. Blackout (1982)
12. Love At First Sting (1984)
13. World Wide (Live) (1985)
14. Savage Amusement (1988)
15. Gold Ballads (Compilation) (1988)
16. Best Of Rockers'n'Ballads (Compilation) (1989)
17. Hurricane Rock (Compilation) (1990)
18. Crazy World (1990)
19. Best Of Vol. 2 (Compilation) (1991)
20. Hot & Slow (Compilation) (1991)
21. Still Loving (Compilation) (1992)
22. Hot & Heavy (Compilation) (1993)
23. Face The Heat (1993)
24. Born To Touch Your Feelings (Compilation) (1995)
25. Live Bites (Live) (1995)
26. Pure Instinct (1996)
27. Deadly Sting: The Mercury Years (Compilation) (1997)
28. Big City Nights (Compilation) (1998)
29. The Real Sting (EP) (1998)
30. Hot & Slow: Best Masters Of The 70's (Compilation) (1998)
31. Eye II Eye (1999)
32. Best (Compilation) (1999)
33. Pictured Life (Compilation) (2000)
34. Moment Of Glory: The Scorpions With The Berlin Philharmonic (2000)
35. Acoustica (DVD) (2001)
36. Moment Of Glory (Live) (DVD) (2001)
37. Acoustica (Live) (2001)
38. 20th Century Masters: The Millennium Collection: The Best Of Scorpions (Compilation) (2001)
39. Classic Bites Best (Compilation) (2002)
40. Gold Best (Compilation) (2002)
41. Bad For Good: The Very Best Of Scorpions (Compilation) (2002)
42. A Savage Crazy World (DVD) (2002)
43. Unbreakable (2004)
44. Box Of Scorpions (BoxSet) (2004)
45. Unbreakable World Tour 2004: One Night In Vienna (DVD) (2005)
46. The Platinum Collection (Compilation) (2005)
47. Scorpions Gold (Compilation) (2006)
48. Humanity: Hour 1 (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.the-scorpions.com

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły