Paradoks
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Queen

Queen - brytyjski zespół rockowy utworzony w 1971 roku, którego muzykę charakteryzuje się jako melodyjny hard/glam rock. W wielu utworach grupy daje się zauważyć wpływy rocka progresywnego.
Grupa Queen wypracowała łatwo rozpoznawalne brzmienie oparte na melodyjnej grze gitary elektrycznej, ostro grającej sekcji rytmicznej oraz bardzo charakterystycznym i technicznie poprawnym śpiewie. Grupa Queen nie stroniła od muzycznej groteski. Pozamuzyczne ekstrawagancje na równi z muzyczną integralnością przyczyniły się do popularności zespołu. W 2001 roku grupa Queen została wprowadzona do Rock And Roll Hall Of Fame w USA, a 11 listopada 2004 roku do Hall Of Fame w Wielkiej Brytanii.

Freddie Mercury w roku 1970 roku dołączył do formacji Smile, w której grali Roger Taylor i Brian May, jako nowy wokalista. Rozpad po odejściu poprzedniego wokalisty zaowocował również zmianą nazwy zespołu na Queen w 1971 roku

Zespół mimo śmierci Mercury'ego (24 listopada 1991 rok) nie rozwiązał się. Muzycy po śmierci wokalisty przez cztery lata dopracowywali materiały pozostawione z poprzednich sesji nagraniowych (przeważnie sesji do "Innuendo") i w końcu wydali ostatni studyjny w karierze zespołu album zatytułowany "Made In Heaven". Wydali też składanki "Queen Rocks" i "Greatest Hits III".

W roku 2000 roku, basista John Deacon postanowił przejść ostatecznie na "emeryturę" podczas gdy pozostali członkowie (Brian May i Roger Taylor) jako Queen udzielali się w przeróżnych projektach związanych z zespołem (występy z Robbiem Williamsem, musical "We Will Rock You").

W roku 2005 roku May i Taylor wyruszyli w pierwszą od 1986 roku trasę koncertową jako Queen z wokalistą Paulem Rodgersem i basistą Dannym Mirandą, drugim gitarzystą Jamiem Mosesem i klawiszowcem Spikiem Edneyem. Kontrowersje wzbudził nie tylko fakt występowania pod szyldem Queen, ale i koncert w Rzymie 4 kwietnia (w dwa dni po śmierci Jana Pawła II, podczas żałoby narodowej ogłoszonej we Włoszech). Artyści nie zgodzili się na odwołanie koncertu. Koncerty trasy Queen On Tour odbyły się we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Austrii, Czechach, Niemczech, Węgrzech, Szwecji, Holandii, Belgii i Wielkiej Brytanii.

Kolejnym etapem trasy koncertowej były koncerty na otwartych arenach: stadionach i parkach. Koncert z 8 lipca 2005 roku w Hyde Parku został przeniesiony na 14 lipca w wyniku zamachów w Londynie z 7 lipca 2005 roku. Zespół oddał hołd ratownikom w trakcie koncertu w Hyde Parku. Kolejną częścią trasy były koncerty w USA i Japonii w październiku i listopadzie. Jeden z koncertów w Tokyo został nagrany w celu wydania DVD.

W marcu i kwietniu 2006 roku zagrali 23 koncerty w USA i Kanadzie z Paulem Rogdersem. 25 maja 2006 roku Queen otrzymało nagrodę VH1 Rock Honors, gala z uroczystości została pokazana w amerykańskiej wersji VH1 30 maja 2006. W czasie gali Queen w składzie Brian May i Roger Taylor wystąpili z Paulem Rodgersem i Foo Fighters.

Ostatnim wydawnictwem jest wydany na DVD i CD album "Queen Rock Montreal", zapis koncertu z listopada 1981 roku. Po raz pierwszy wydawnictwo sygnowane nazwą Queen pojawiło się również w standardzie Blu-ray.

30 listopada 2007 roku ukazał się darmowy singel Queen + Paul Rodgers z utworem "Say It's Not True". Piosenka została napisana w 2003 roku przez Rogera Taylora, a ponownie nagrana i wydana z okazji Światowego Dnia AIDS.

4 kwietnia 2008 roku w programie Al Murray's Happy Hour odbyła się premiera utworu "C-lebrity" z nadchodzącego nowego albumu Queen + Paul Rodgers. 27 czerwca 2008 roku Queen + Paul Rodgers zagrali na koncercie urodzinowym dla Nelsona Mandeli w londyńskim Hyde Parku. 15 września odbyła się premiera pierwszego studyjnego albumu Queen + Paul Rodgers pod tytułem "The Cosmos Rocks". Jesienią odbyła się trasa koncertowa The Cosmos Rocks obejmująca Europę, Bliski Wschód i Amerykę Południową.

Skład:

Queen:

Farrokh Bulsara "Freddie Mercury" - wokal
Brian May - gitara elektryczna, boczny wokal
John Deacon - gitara basowa
Roger Taylor - perkusja

Queen + Paul Rogers:

Paul Rodgers - wokal
Brian May - gitara elektryczna
Roger Taylor - perkusja

Dyskografia:

01. Queen (1973)
02. Live At The BBC (Live) (1973)
03. Queen II (1974)
04. Sheer Heart Attak (1974)
05. A Night At The Opera (1975)
06. A Day At The Races (1976)
07. News Of The World (1977)
08. Jazz (1978)
09. Live Killers (Live) (1979)
10. The Game (1980)
11. Flash Gordon (1981)
12. Hot Space (1982)
13. The Works (1984)
14. Live In Milan (Live) (1984)
15. Live In Tokyo (Live) (1985)
16. A Kind Of Magic (1986)
17. Live In Vienna (Live) (1986)
18. The Miracle (1989)
19. Innuendo (1991)
20. Live At Wembley '86 (Live) (1992)
21. Made In Heaven (1995)
22. Greatest Hits I (1995)
23. Greatest Hits II (1995)
24. Queen In Nuce (Rare Tracks) (1995)
25. Queen Rocks (1997)
26. Opera Omnia Special Edition 4CD (1998)
27. Greatest Hits III (1999)
28. Greatest Hits I, II & III (2002)
29. Ben Elton: We Will Rock You: Rock Theatrical (2003)
30. Return Of The Champions (With Paul Rodgers) (2005)
31. A Night At The Opera (Reissue) (2005)
32. A Night At The Opera 30 Anniversary Collectors Edition (2005)
33. Stone Cold Classics (2006)
34. Queen Rock Montreal (Live) (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.queenonline.com
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły