Zadra
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Pink Floyd

Pink Floyd - angielska grupa z gatunku rocka psychodelicznego i rocka progresywnego, uznawana powszechnie za jeden z najważniejszych zespołów w dziejach rocka. Założona została przez trójkę studentów School Of Architecture: Rogera Watersa, Ricka Wrighta i Nicka Masona. Dopiero później dołączył do nich Syd Barrett, który w zespole pełnił funkcję wokalisty i gitarzysty.
Jednak w 1968 roku Syd z powodu postępującej schizofrenii i problemów z narkotykami zostaje usunięty z zespołu a na jego miejsce zostaje przyjęty David Gilmour. Muzyka Pink Floyd często charakteryzowana jest jako ambitny lub awangardowy rock. Grupa stała się słynna z ambitnych tekstów, solidnie skomponowanej i strukturalnej muzyki, mistrzowskiego wykorzystania dźwięków pozamuzycznych i łagodnego brzmienia.

Muzycy Pink Floyd brak wirtuozerii wykonawczej nadrabiali innowacyjnością i dyscypliną. Grupa powstała w 1965 roku, od roku 1994 do 2005 pozostawała nieaktywna. W lipcu 2005 roku grupa reaktywowała się na jeden występ koncertowy, w swoim najbardziej charakterystycznym składzie, aby wspomóc akcję charytatywną Live 8.

Muzycy, krtórzy występowali w zespole:

David Gilmour - wokal, instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna, gitara basowa
Richard Wright - instrumenty klawiszowe, boczny wokal
Bob Klose - gitara elektryczna
Syd Barrett - gitara elektryczna, boczny wokal
Roger Waters - gitara basowa, gitara elektryczna, instrumenty klawiszowe, boczny wokal
Nick Mason - perkusja

Dyskografia:

01. Piper At The Gates Of Dawn (1967)
02. A Sauceful Of Secrets (1968)
03. More (1969)
04. Ummagumma (1969)
05. Atom Heart Mother (1970)
06. Smoking Blues (Live) (1970)
07. Meddle (1971)
08. Embryo San Diego (Live) (1971)
09. Crackers (Live) (1971)
10. Relics (Compilation) (1971)
11. Obscured By Clouds (1972)
12. Dark Side Of The Moon (1973)
13. Pink Days & Fat Old Suns (Compilation) (1973)
14. Wish You Were Here (1975)
15. Animals (1977)
16. The Wall (1979)
17. Live At Pompeii (Live) (1981)
18. A Collection Of Great Dance Songs (Compilation) (1981)
19. The Final Cut (1983)
20. Works (1968-1973) (1983)
21. A Momentary Lapse Of Reason (1987)
22. Delicate Sound Of Thunder (1988)
23. Division Bell (1994)
24. Pulse (Live) (1995)
25. In London: 1966-67 (Live) (1999)
26. Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-1981 (Live) (2000)
27. Dark Side Of The Moon (Trance Remixes) (Remixes) (2001)
28. Tribute: Echoes Of Pink (Compilation) (2002)
29. A Chill Out Tribute To Pink Floyd (Compilation) (2002)
30. Early Flights (Compilation) (2002)
31. More Blues (Compilation) (2002)
32. Ultra Rare Trax (Compilation) (2002)
33. A Tree Full Of Secrets (Compilation) (2004)
34. P.I.N.K. U.N.D.E.R.G.R.O.U.N.D. (Compilation) (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.pinkfloyd.co.uk
Myspace: www.myspace.com/pinkfloyd

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły