Ohlsson
Paradoks
Encyklopedia :

New Model Army

New Model Army - angielski zespół nowofalowy, który powstał w 1980 roku w Bradford. Jest jednym z najbardziej znanych post punkowych - brytyjskich zespołów. Głównym motorem zespołu jest Justin Sullivan, który twierdzi, że bez przedniej srebrnej jedynki i dwójki śpiewa mu się wygodniej.
W muzyce zespołu można odnaleźć polityczne zaangażowanie, a w utworach - styl U2, The Alarm ale i protest folk songów bliskiech twórczości Billego Bragga. Przez wiele lat kapela była głosem brytyjskiej klasy robotniczej, prezentowała lewicowe poglądy i negowała rządy Margharet Tather.
Zespół nagrywał charakterystyczne melodie, ciekawe piosenki, świetne płyty a charyzmatyczny lider miał zawsze coś do powiedzenia. Kilka przebojów pojawiło się nawet na brytyjskich listach. Choć miało to miejsce w zamierzchłych latach 80, dzięki temu New Model Army zachowało tożsamość i może nagrywać dobre lub bardzo dobre płyty nie oglądając się na mody.
NMA po raz pierwszy do Polski przyjechało pod koniec lat 80-tych i wystąpiło na drugiej edycji festiwalu Marchefka. Od tamtej pory przyjeżdżali do kraju wielokrotnie.

Skład:

Justin Sullivan - wokal, gitara elektroniczna, harmonijka
Dean White - instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna
Marshal Gill - gitara elektryczna
Nelson (Peter Nice) - gitara basowa
Michael Dean - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Ricky Warwick - gitara akustyczna, gitara elektryczna (1987)
Chris Mclaughlin - gitara elektryczna (1987-1988)
Dave Blomberg - gitara elektryczna (1993-2005)
Adrian Portas - gitara elektryczna (1990-1992)
Ed Alleyne Johnson (1989-1993, w okresie od 2000-obecnie, pojedyncze występy) - skrzypce
Ed Wolsenholme - skrzypce (1996-1997)
Stuart Morrow - gitara basowa (1980-1985)
Jason "Moose" Harris - gitara basowa (1985-1989)
Tom Tom Tompkins - perkusja (1980-1981)
Rob Waddington - perkusja (1981-1982)
Robert Heaton - perkusja, współautor wielu przebojów grupy (1982-1997)

Dyskografia:

01. Vengeance: The Independent (1984)
02. No Rest For The Wicked (1985)
03. The Ghost Of Cain (1986)
04. Thunder And Consolation (1989)
05. Impurity (1990)
06. Raw Melody Man (1991)
07. Strange Brotherhood (1998)
08. … & Nobody Ese (1999)
09. Eight (2000)
10. Navigating B The Staras (Solo Album) (2003)
11. Carnival (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.newmodelarmy.org
Myspace: www.myspace.com/newmodelarmymyspace

Zródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły