Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Moonspell

Moonspell - portugalska grupa grająca muzykę, którą można zakwalifikować jako połączenie doom metalu, black metalu i gothic metalu. Powstała w roku 1989 jako Morbid God, a w roku 1992 muzycy przyjęli nazwę Moonspell. Podczas swojej długoletniej działalności zespół balansował pomiędzy wieloma gatunkami muzyki metalowej.
Ostatnie albumy stawały się muzycznie lżejsze, grupa odeszła również od tematyki okultyzmu oraz wampiryzmu. Album "The Antidote" reprezentuje jednak powrót do zdecydowanie cięższego brzmienia. Grupa niejednokrotnie gościła w Polsce, między innymi na katowickim festiwalu Metalmania. Kilku członków Moonspella nagrało black metalową płytę jako zespół o nazwie Daemonarch.

Skład:

Fernando Ribeiro - wokal
Pedro Paixao - instrumenty klawiszowe
Ricardo Amorim - instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna
Aires Pereira - gitara basowa
Mike Gaspar - perkusja

Byli czlonkowie zespołu:

Mantus - gitara elektryczna
Joao Pedro - gitara basowa
Sérgio Crestana - gitara basowa
Niclas Etelävuori - gitara basowa

Dyskografia:

01. Mortuary: Volume 1 (1993)
02. Anno Satanae (Demo) (1993)
03. Goat On Fire/Wolves From The Fog (EP) (1994)
04. Under The Moonspell (EP) (1994)
05. Wolfheart (1995)
06. Irreligious (1996)
07. 2econd Skin (EP) (1997)
08. Sin/Pecado (1998)
09. The Butterfly Effect (1999)
10. Darkness And Hope (2001)
11. The Antidote (2003)
12. Memorial (2006)
13. The Great Silver Eye (Compilation) (2007)
14. Under Satanae (2007)
15. Night Eternal (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.moonspell.com
MySpace: www.myspace.com/moonspell

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły