Paradoks
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Lacuna Coil

Lacuna Coil - włoska grupa grająca gothic metal, utworzona w 1994 roku w Mediolanie. Dawniej znana pod nazwami Sleep Of Right oraz Ethereal. Muzyka Lacuna Coil jest inspirowana gotyckim brzmieniem muzyki średniowiecznej, jest to jednak mniej widoczne niż w przypadku podobnych zespołów. Na muzykę grupy wpływali tacy artyści jak: Tiamat, Paradise Lost, Septic Flesh, Type O Negative, Nightwish i wiele innych.
Grupa powstała w 1994 roku jako Sleep Of Light, ale szybko zmieniła nazwę na Ethereal i podpisała kontrakt z wytwórnią Century Media. Okazało się, że nazwa zespołu została już wcześniej wykorzystana, zmieniono ją na Lacuna Coil (nazwa znaczy pusta spirala - lacuna to włoskie określenie na pustkę lub zapomnienie, a coil z języka angielskiego oznacza spiralę).

Lacuna Coil składała się wówczas z wokalistów: Cristiny Scabbi, śpiewającej sopranem oraz Andrei Ferro (ten układ utrzymuje się do dziś) oraz basisty, Marco Coti Zelati. Wydali oni w 1997 roku pierwszy studyjny album zatytułowany "Lacuna Coil".

Skład:

Cristina Scabbia - wokal
Andrea Ferro - wokal
Cristiano Migliore - gitara elektryczna
Marco Biazzi - gitara elektryczna
Marco Coti Zelati - gitara basowa, instrumenty klawiszowe
Cristiano Mozzati - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Alice Chiarelli - instrumenty klawiszowe
Raffaele Zagaria - gitara elektryczna
Steve Minelli - gitara elektryczna
Claudio Leo - gitara elektryczna
Leonardo Forti - perkusja

Dyskografia:

01. Promo '96 (Demo) (1996)
02. Lacuna Coil (EP) (1998)
03. In A Reverie (1999)
04. Halflife (EP) (2000)
05. Unleashed Memories (2001)
06. Comalies (2002)
07. The EPs (Compilation) (2005)
08. Karmacode (2006)

Oficjalna strona internetowa: www.lacunacoil.it
MySpace: www.myspace.com/lacunacoil

Źródło: Wikipedia
Komentarze
Czarna13 : pierwsza piosenka Lacuny..,ktora uslyszalam to: Lost lullaby :D :D Lacuna.....
hoffer : Mi sie podoba wiekszośc piosunek Lacuny...Zaluje ze nie mogłem byc na k...
frija : Pierwszą piosenka która usłyszał była Heaven's a lie tak mi sie spo...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły