Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Joplin Janis

Janis Joplin - amerykańska piosenkarka rockowa, soulowa i bluesowa, najczęściej wiązana z szeroko pojętym stylem psychodeliczny rock (hipisowski rock) i blues rock. Choć kariera artystyczna śpiewaczki trwała zaledwie kilka lat, przeszła ona do legendy gatunku i ciągle uznawana jest za jedną z najbardziej wpływowych postaci współczesnej kultury masowej. Joplin karierę rozpoczęła w 1962 występami w klubach.
W 1966 roku dołączyła jako wokalistka do mało znanego zespołu blues-rockowego Big Brother & The Holding Company. Wkrótce jej nieco skrzeczący lecz bardzo ekspresyjny i o dużych możliwościach głos, stał się sygnaturą zespołu, z którym wydała dwa dobre albumy. Do statusu gwiazdy podniósł Janis Joplin porywający występ z zespołem na festiwalu rockowym Monterey Pop Festival w 1967 roku.

W grudniu 1968 roku artystka rozstała się z zespołem i rozpoczęła karierę solową, wspomagana przez utworzone w tym celu efemeryczne grupy: Kozmic Blues Band, a następnie Full Tilt Boogie Band. Kolejne dwa albumy, wydane pod nazwiskiem artystki (drugi już pośmiertnie), stały się również klasykami psychodelicznego rocka, balansując na pograniczu muzyki soul i bluesa. Janis Joplin wystąpiła również na słynnym festiwalu rockowym w Woodstock w 1969 roku.

Seria znakomitych utworów, w tym przeboje "Piece Of My Heart", "Try (Just A Little Bit Harder)" i "Me And Bobby McGee" (kompozycja Krisa Kristoffersona), humorystyczny utwór a'capella Mercedes Benz, czy brawurowa interpretacja Summertime George Gershwina, weszły na trwałe do kanonu rocka. Janis Joplin związana była z ruchem hippisowskim. Krótkie lata jej kariery wypełnione były alkoholowymi, narkotycznymi i obyczajowymi ekscesami, przeplatanymi z kuracjami odwykowymi, zmarła z powodu przedawkowania heroiny na krótko przed wydaniem jej drugiej solowej płyty.

W 1995 roku Janis Joplin została wprowadzona do Rock And Roll Hall Of Fame. Janis przez wielu jej fanów była postrzegana jako typowa hipiska, rewolucjonistka jednak w rzeczywistości była osobą zagubioną i starającą się wybić ponad przeciętność swojego miasta. Chciała być akceptowana i ta silna potrzeba popchneła ją ku alkoholowi i heroinie.

We wrześniu 2005 roku ukazała się w polsce książka o Janis autorstwa Myry Friedman "Janis Joplin. Żywcem Pogrzebana".

Dyskografia:

01. I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! (1969)
02. Pearl 1972 Joplin In Concert (Live) (1971)
03. Greatest Hits (1973)
04. Janis (Original Soundtrack)/Early Performances (1975)
05. Farewell Song (1982)
06. Prime Cuts (1983)
07. Cheaper Thrills (1984)
08. Janis BoxSet (1993)
09. 18 Essential Songs (1995)
10. Absolute Janis (1997)
11. Box Of Pearls (1999)
12. Live At Woodstock - August 19.1969 (1999)
13. 900 Nights (DVD) (2002)
14. Pearl, Legacy Edition (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.officialjanis.com

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły