Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Jethro Tull

Jethro Tull - brytyjski zespół rockowy reprezentujący style: folk rock, progresywny rock i hard rock. Nazwa zespołu pochodzi od nazwiska żyjącego na przełomie XVII i XVIII wieku angielskiego agronoma. Grupa została założona w 1967 roku i istnieje do dziś. Skład zespołu zmieniał się na przestrzeni lat, lecz jego filarem, nadającym mu kształt artystyczny, pozostaje cały czas ekstrawagancki lider - flecista Ian Anderson.
Grupa wypracowała charakterystyczne brzmienie oparte na rytmicznej grze perkusji, basu, gitary prowadzącej i instrumentów klawiszowych, sporadycznie grających melodyjne riffy, połączone z wibrującym dźwiękiem fletu i bardzo charakterystycznym, załamującym się śpiewem Andersona. Teksty piosenek są bardzo poetyckie, często ironiczne i prowokacyjne. W pierwszych latach działalności zespół grał brytyjski folk rock. W latach 1971-1975, grupa odeszła w kierunku progresywnego rocka, by potem wejść w główny nurt hard rocka. We wszystkich jednak nagraniach łatwo daje się zauważyć folkowe, celtyckie korzenie grupy i jej szkockiego lidera. Jethro Tull zaliczana jest do "wielkiej szóstki progresywnego rocka".

Zespół Jethro Tull czterokrotnie gościł w Polsce - ostatni ich występ w odbył się 18 maja 2004 roku w poznańskiej Arenie.

Przez wielu za najlepszy album zespołu uważany jest "Aqualung" z 1971 roku, zawierający w drugiej części utwory poświęcone rozważaniom Andersona o religii, w pierwszej poświęcony bezdomnym kloszardom (tytułowy "Aqualung"). Kolejna płyta, "Thick As A Brick" z roku 1972, to jedna 40-minutowa poetycka suita rockowa, podobnie jak wydana po niej "A Passion Play" w roku 1973.

Skład:

Ian Anderson - wokal, flet, gitara akustyczna, mandolina, buzuki, harmonijka ustna
Andy Giddings - instrumenty klawiszowe, akordeon
Martin Barre - gitara elektryczna, flet, mandolina
Jonathan Noyce - gitara basowa
Doane Perry - perkusja

Byli członkowie zespołu:

John Evans - instrumenty klawiszowe
David Palmer - instrumenty klawiszowe, aranżacje orkiestrowe
Eddie Jobson - instrumenty klawiszowe, skrzypce
Peter John Vetesse - instrumenty klawiszowe, wokal
Don Airey - instrumenty klawiszowe
Martin "Maart" Allcock - instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna
Mick Abrahams - gitara elektryczna, wokal
Glen Cornick - gitara basowa
Jeffrey Hammond-Hammond - gitara basowa
John Glascock - gitara basowa, wokal
Dave Pegg - gitara basowa, mandolina, śpiew
Matt Pegg - gitara basowa
Clive Bunker - perkusja
Barriemore Barlow - perkusja
Mark Craney - perkusja
Gerry Conway - perkusja
Paul Burgess - perkusja
David Mattacks - perkusja

Dyskografia:

01. This Was (1968)
02. Stand Up (1969)
03. Benefit (1970)
04. Aqualung (1971)
05. Thick As a Brick (1972)
06. Living In The Past (1972)
07. A Passion Play (1973)
08. War Child (1974)
09. Minstrel In The Gallery (1975)
10. M.U. The Best Of Jethro Tull (1976)
11. Too Old To Rock'n'Roll: Too Young To Die! (1976)
12. Songs From the Wood (1977)
13. Repeat: The Best Of Jethro Tull (1977)
14. Heavy Horses (1978)
15. Bursting Out: Jethro Tull Live (1978)
16. Stormwatch (1979)
17. A (1980)
18. The Broadsword And The Beast (1982)
19. Under Wraps (1984)
20. Original Masters (1985)
21. Crest Of A Knave (1987)
22. 20 Years Of Jethro Tull (1988)
23. Rock Island (1989)
24. Live At Hammersmith 1984 (1990)
25. Catfish Rising (1991)
26. A Little Light Music (1992)
27. 25th Anniversary Box Set (1993)
28. Anniversary Collection (1993)
29. Nightcap (1993)
30. In Concert (1995)
31. Roots To Branches (1995)
32. Through The Years (1997)
33. J-Tull Dot Com (1999)
34. The Very Best Of Jethro Tull (2001)
35. Living With The Past (2002)
36. The Jethro Tull Christmas Album (2003)
37. Nothing Is Easy - Live At The Isle Of Wight 1970 (2004/2005)
38. Aqualung Live (2005)
39. The Best Of Acoustic Jethro Tull (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.j-tull.com

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły