Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Fields Of The Nephilim

Fields Of The Nephilim - zespół pochodzący z Wielkiej Brytanii, grający rocka gotyckiego. Powstał w latach 80tych. Nazwę wziął od fascynacji lidera Carla McCoya starożytnym Sumerem (Nefilimowie to wg Sumerów rasa przybyła z gwiazd). Zespół pierwotnie działał w latach 1984-1991.
Pierwsze utwory Fields Of The Nephilim przekazywały biblijne legendy i mitologiczne opowieści. Ich porywajaca filozofia oparta była na bazie świętych i wyklętych ksiąg. Po nagraniu EPki "Burning The Fields" Gary Whisker (saksofon) opuścił kapelę, która zdobywała coraz liczniejsze grono zwolenników. W roku 1986 skład powiększył się o gitarzystę Petera Yatesa. Pierwszy i najprawdopodobniej jeden z najlepszych albumów: "Dawnrazor" zawiera kilka szczególnych motywów filmowych: fragment muzyki z westernu wszechczasów "Dawno Temu W Ameryce", gregoriański chór z "Imienia Róży" oraz modlitwę znad grobu z "Omenu".

Fields Of The Nephilim formalnie rozpadł się w roku 1991. Potwierdzone źródłowo informacje mówiły, iż jego przyczyną była osoba McCoya. Osobowość lidera rozrosła się poza miarę zdrowego rozsądku, a sprawę pogarszały jego problemy z narkotykami. Muzycy (wraz z nowym wokalistą) założyli grupę Rubicon, Carl McCoy natomiast stworzył zespół Nefilim (opierając się na pierwotnej nazwie).

W roku 1998 członkowie Fields Of The Nephilim - za wyjątkiem Petera Yatesa - spotkali się w celu reaktywacji zespołu. Dwa lata później wydali singiel z remiksami największych utworów ("Trees Come Down" i "Darkcell"). Niedługo potem bracia Wright opuścili kapelę, a zastąpili ich członkowie Nefilim - Carl McCoy. W kolejnych latach z zespołem nie działo się nic dobrego. Wydanie albumu "Fallen" - o którym zespół rzekomo dowiedział się dopiero po fakcie - zakończyło się skandalem.

Kolejna reaktywacja w zmienionym składzie, jednak nadal z Carlem McCoyem , miała miejsce w 2005 roku. 18 listopada 2005 roku odbyła się premiera ostatniej płyty studyjnej "Mourning Sun".

Skład:

Carl McCoy - wokal
Gary Whisker - saksofon
Paul Wright - gitara elektryczna
Peter Yates - gitara elektryczna
Tony Pettitt - gitara basowa
Nod Wright - perkusja

Dyskografia:

01. Burning The Fields (1985)
02. Returning To Gehenna (1986)
03. Dawnrazor (1987)
04. The Nephilim (1988)
05. BBC Radio1 Live In Concert (1988)
06. Elizium (1990)
07. Earth Inferno (1991)
08. Laura (1991)
09. Revelation (CD 1) (1993)
10. Revelation (CD 2) (1993)
11. From Gehenna To Here (2001)
12. Fallen (2002)
13. Mourning Sun (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.fields-of-the-nephilim.com
MySpace: www.myspace.com/fieldsofthenephilim
Komentarze
KostucH : Widziałem teledysk do tego utworu "Church Of No Return". Na poczatku myś...
AbrimaaL : Church of no Return, W ogóle cała płyta to covery (16) utworów...
KostucH : O, możesz mi podac tytuł tego covera? Z miła chęcią sobie go ściag...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły