Paradoks
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Dream Theater

Dream Theater - amerykańska grupa muzyczna wykonujaca progresywny metal, założona w roku 1985 przez Johna Petrucciego (gitara elektryczna), Johna Myunga (gitara basowa) i Mike'a Portnoya (perkusja). Po dołączeniu Kevina Moore'a (instrumenty klawiszowe) zespół obrał nazwę Majesty, którą zmienił na Dream Theater dopiero w roku 1987.
Muzyka tej grupy to fuzja popularnych wówczas hard rocka i heavy metalu z jednej strony oraz rocka progresywnego z drugiej. Inspiracją dla Dream Theater była twórczość takich zespołów jak Rush, Queensryche, Yes, Iron Maiden.

Muzyka Dream Theater cechuje się ciężkim heavymetalowym brzmieniem, skomplikowaną formą typową dla rocka progresywnego (zmieniające się w czasie schematy rytmiczne i harmoniczne) oraz wykonawczą wirtuozerią. Zespół jest uważany za jeden z najważniejszych w historii metalu progresywnego. Działa do dziś w składzie James LaBrie, John Myung, John Petrucci, Mike Portnoy, Jordan Rudess.

W roku 1995 na żywo, razem ze Steve'em Rothery'm i Stevem Hogathem, muzykami grupy Marillion zespół zagrał utwór "Easter" (z płyty Marillion "Seasons End").

Skład:

James LaBrie - wokal
Jordan Rudess - instrumenty klawiszowe
John Petrucci - gitara elektryczna
John Myung - gitara basowa
Mike Portnoy - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Charles Dominici - wokal (1989)
Kevin Moore - instrumenty klawiszowe (1989-1994)
Derek Sherinian - instrumenty klawiszowe (1995-1998)

Dyskografia:

01. When Dream And Day Unite (1989)
02. Images And Words (1992)
03. Live At The Marquee (1993)
04. Awake (1994)
05. A Change Of Seasons (EP) (1995)
06. Fan Club Christmas CD 1996 (Compilation) (1996)
07. Falling Into Infinity (1997)
08. Fan Club Christmas CD 1997 (Compilation) (1997)
09. Once In A Live Time (Live) (1998)
10. Fan Club Christmas CD 1998 (Compilation) (1998)
11. Cleaning Out The Closet (Christmas CD 1999) (Compilation) (1999)
12. Scenes From A Memory (1999)
13. Fan Club Christmas CD 2000 (Compilation) (2000)
14. Four Degrees Of Radio Edits (Fan Club CD 2001) (Compilation) (2001)
15. Live Scenes From New York (Live) (2001)
16. Taste the Memories (Fan Club CD 2002 (Compilation) (2002)
17. Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
18. Graspop 2002 (International Fan Club CD 2003) (Compilation) (2003)
19. Los Angeles, California 5/18/98 (Compilation) (2003)
20. The Majesty Demos 1985-1986 (Compilation) (2003)
21. The Making Of Scenes From A Memory (Compilation) (2003)
22. Train Of Thought (2003)
23. A Sort of Homecoming (Fan Club CD 2004) (Compilation) (2004)
24. Master Of Puppets (Compilation) (2004)
25. Tokyo, Japan 10/28/95 (Compilation) (2004)
26. When Dream And Day Unite Demos 1987-1989 (Compilation) (2004)
27. Live At Budokan (Live) (2004)
28. Images And Words Demos 1989-1991( Compilation) (2005)
29. The Number Of The Beast (Compilation) (2005)
30. When Dream And Day Reunite (Compilation) (2005)
31. Octavarium (2005)
32. Awake Demos 1994 (Compilation) (2006)
33. Old Bridge, New Jersey 12/14/96 (Compilation) (2006)
34. Dark Side Of The Moon (Compilation) (2006)
35. Systematic Chaos (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.dreamtheater.net
Myspace: www.myspace.com/dreamtheater

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły