Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Dir En Grey

Zespół gra muzykę, którą określa się jako połączenie punka, hardcore'u, metalu i rocka. Są także wierni visual-key. Zespół przykłada dużą wagę do strony wizualnej swoich występów. Nazwa zespołu składa się z trzech słów, każde wzięte z innego języka. "Dir" z niemieckiego, "en" z francuskiego oraz "grey" z angielskiego. Kaoru utrzymuje, iż Dir En Grey znaczy "szara moneta", jednak lepszym tłumaczeniem byłoby "tobie w szarości". Fani, mówiąc o grupie, zamiast pełnej nazwy, używają często wyrażeń "Deg" oraz "Diru".
Wokalista, perkusista i obu gitarzystów tworzyli wcześniej zespół La:Sadies, jednakże basista La:Sadies odbił Kyo dziewczynę i zespół się rozpadł. Dołączył do nich Toshiya i tak powstał Dir En Grey.

Skład:

Kyo - wokal
Kaoru - gitara elektryczna
Die - gitara elektryczna
Toshiya - gitara basowa
Shinya - perkusja

Dyskografia:

01. Missa (1997)
02. Gauze (1999)
03. Macabre (2000)
04. Kisou (2002)
05. Six Ugly (2002)
06. Vulgar (2003)
07. Withering To Death (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.direngrey.co.jp
MySpace: www.myspace.com/direngrey

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły