Wracać wciąż do domu Le Guin
Paradoks
Encyklopedia :

Deep Purple

Deep Purple - brytyjska grupa rockowa. Jeden z pierwszych i najbardziej wpływowych zespołów grających hard rock. Grupa powstała w 1968 i początkowo grała typowy rock głównego nurtu, inspirowany dokonaniami Vanilla Fudge. Pierwsze dwa albumy, choć nieźle sprzedające się w USA, pozostały niezauważone w Wielkiej Brytanii.
W 1970 roku zespół spróbował swych sił w repertuarze progresywnym, nagrywając koncert na orkiestrę i grupę rockową. To niewątpliwie interesujące dzieło przysporzyło mu legiony fanów, lecz było zaledwie epizodem w muzycznym rozwoju.

Prawdziwa sława grupy rozpoczyna się w roku 1970, kiedy to krystalizuje się skład i ostatecznie wykształca brzmienie. Oparte ono było na rozbudowanych solówkach gitarowych i organowych, złożonych z melodyjnych riffów oraz częstych imitacjach, charakterystycznym śpiewie i solidnie grającej sekcji rytmicznej. Deep Purple znalazło złoty środek pomiędzy prostym brzmieniem ówczesnego hard rocka, a nieco pretensjonalnym rockiem progresywnym.

Z lat 1970-1973 pochodzą najlepsze nagrania grupy i większość jej przebojów. W roku 1976 zespół się rozpadł. Od 1984 roku pojawia się znów w różnych składach, ciągle ciesząc się sporą popularnością.

Skład:

Ian Gillan - wokal, instrumenty perkusyjne
Don Airey - instrumenty klawiszowe
Steve Morse - gitara elektryczna
Roger Glover - gitara basowa
Ian Paice - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Joe Lynn Turner - wokal
Rod Evans - wokal
David Coverdale - wokal
Jon Lord - organy, instrumenty klawiszowe, boczny wokal
Ritchie Blackmore - gitara elektryczna
Joe Satriani - gitara elektryczna
Glenn Hughes - gitara basowa, boczny wokal
Nick Simper - gitara basowa, boczny wokal

Dyskografia:

01. Shades Of Deep Purple, (1968)
02. The Book Of Taliesyn (1968)
03. Inglewood - Live In California (1968)
04. Deep Purple (1969)
05. Kneel & Pray (1969)
06. Live In Montreux 1969 (Live) (1969)
07. Concerto For Group Andd Orchestra (Live) (1969)
08. Deep Purple In Rock (1970)
09. Scandinavian Nights (1970)
10. Space Vol 1 & 2 (1970)
11. Gemini Suite (Live) (1970)
12. Live In Stockholm (Live) (1970)
13. Fireball (1971)
14. Live Denmark (Live) (1972)
15. Purple Passages (1972)
16. Machine Head (1972)
17. Made In Japan (1972)
18. Who Do We Think We Are (1973)
19. Burn (1974)
20. Perks And Tit (1974)
21. Just Might Take Your Life (1974)
22. Stormbringer (1974)
23. California Jamming (1974)
24. Live In London (Live) (1974)
25. Come Taste The Band (1975)
26. Carat Purple (1975)
27. The Final Concerts (1975)
28. Live In Paris (Live) (1975)
29. Made In Europe (1975)
30. Deep Purple: Extended Versions (1976)
31. Last Concert In Japan (Live) (1975)
32. Powerhouse (1977)
33. When We Rock, We Rock, And When We Roll, We Roll (1978)
34. The Mark II Purple Singles (1979)
35. Deepest Purple: The Very Best Of Deep Purple (1980)
26. Deep Purple In Concert, 1970-1972 (1980)
27. Perfect Strangers (1984)
28. The Anthology (1985)
29. In The Absence Of Pink: Knebworth 85 (1985)
30. The House Of Blue Light (1987)
31. Nobody's Perfect (1987)
32. Live In Concert 1972/73, 1972/1973 (1988)
33. Live In California 74 (1974)
34. Slaves & Masters (1990)
35. Knocking At Your Back Door: The Best Of Deep Purple (1992)
36. The Battle Rages On (1993)
37. Come Hell Or High Wate (1993)
38. The Deep Purple Singles A's And B's (1993)
39. King Biscuit Flower Hour Presents: Deep Purple In Concer (1995)
40. Bombay Calling (1995)
41. Purpendicular (1996)
42. Live At Montreux (1996)
43. Live At The Olympia '96 (1996)
44. Abandon (1998)
45. Very Best Of Deep Purple (1998)
46. Smoke On The Water (1998)
47. In Concert With The London Symphony Orchestra (1999)
48. Total Abandon: Live In Australia (Live) (1999)
49. Shades 1968-1998 (1999)
50. In Concert With the London Symphony Orchestra (1999)
51. Total Abandon: Live In Australia (1999)
52. The Very Best Of Deep Purple (2000)
53. The 1975 California Rehearsals: Volume 1 & 2 (2000)
54. This Time Around: Live In Tokyo (Live) (1975)
55. Live At The Rotterdam Ahoy (2000)
56. The Soundboard Series (2001)
57. Perihelion (2001)
58. Come Hell Or High Water (DVD) (2001)
59. Listen, Learn, Read On (2002)
60. Bananas (2003)
61. Concerto For Group And Orchestra (DVD) (2003)
62. Special Edition EP (2003)
63. Live Encounters (2003)
64. Winning Combinations: Deep Purple And Rainbow (2003)
65. The Best Of Deep Purple: Live In Europe (2003)
66. Denmark 1972 (2004)
67. Rapture Of The Deep (2005)
58. Deep Purple: The Platinum Collection (2005)
59. Live In Europe 1993 (2006)
60. Live At Montreux 1996 (Live) (2006)
61. They All Came Down To Montreux (2007)
62. They All Came Down To Montreux (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.deep-purple.com
MySpace: www.myspace.com/deeppurple

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły