Paradoks
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Anathema

Anathema - brytyjski zespół, który wraz z My Dying Bride i Paradise Lost stworzył gatunek zwany doom metalem. Powstał w 1990 roku w Liverpoolu. Zespół został stworzony w 1990 roku pod nazwą Pagan Angel. W listopadzie tego roku grupa nagrała pierwsze demo "An Iliad Of Woes". Zmiana nazwy nastąpiła na początku 1991 roku. Pierwsze demo przyciągnęło uwagę zespołów z brytyjskiej sceny metalowej i pozwoliło Anathemie zagrać koncerty u boku takich kapel jak Bolt Thrower czy Paradise Lost.
Zespół skupił dużą uwagę na sobie po wydaniu drugiego dema "All Faith Is Lost", co dało Brytyjczykom kontrakt na 4 albumy z wytwórnią Peaceville Records. Ich pierwszym dziełem pod skrzydłami tej wytwórni była EPka "The Crestfallen", z materiałem z której zespół wyruszył na trasę supportując Cannibal Corpse. "Serenades" - debiutancki longplay Anathemy przyniósł jej wiele rozgłosu.

1994 rok okazał się rokiem pierwszej trasy koncertowej Anathemy po Europie, poprzedzonej występami na Independent Rock Festival w Brazylii. W maju 1995 Darren White, dotychczasowy wokalista, opuścił zespół. Zdecydowano, że jego miejsce zajmie Vincent Cavanagh. W tym składzie Anathema zadebiutowała na trasie po Wielkiej Brytanii z zespołem Cathedral. W czasie późniejszym tego samego roku zespół wydaje album "The Silent Enigma". Album był inny pod względem wokali od wcześniejszych dokonań Brytyjczyków. Zawiera także większą liczbę gotyckich elementów. 1996 rok przyniósł album "Eternity", na którym zespół rozpoczął wędrówkę ku bardziej atmosferycznemu brzmieniu i czystym wokalom, zakończoną na "Judgement". Drugim członkiem, który opuścił latem 1997 rok zespół był perkusista John Douglas. Został on zastąpiony przez Shaun'a Steels'a - eksperkusistę Solstice.

W 1998 roku został wydany album "Alternative 4". W tym czasie zespół dotknęło wiele zmian personalnych. Basista Duncan Patterson został zastąpiony przez David'a Pybus'a. Do zespołu dołączył eksklawiszowiec My Dying Bride Martin Powell. Wreszcie, John Douglas ponownie objął stanowisko perkusisty "Klątwy". W czerwcu 1999 roku został wydany album "Judgement". Album ten pokazał kompletny odwrót Anathemy od kierunku doom metalu, skupiając się na zwolnieniu brzmienia i eksperymentowaniu, aczkolwiek Anathema nie zmieniła swojej esencji ciągle koncentrując się nad uczuciem depresji i zdesperowania. W tym samym roku Martin Powell zamienił się pozycjami z dotychczasowym klawiszowcem Cradle Of Filth Les'em Smith'em, który został stałym członkiem Anathemy. Krótko przed ukazaniem się "A Fine Day To Exit" opuścił Brytyjczyków stając się członkiem Cradle Of Filth. Początkowo został on zastąpiony przez basistę koncertowego Georga Roberts'a, a później przez Jamie Cavanagh'a.

W marcu 2002 roku Daniel Cavanagh ogłosił opuszczenie przez siebie zespołu i dołączenie do kapeli stworzonej przez Duncana Pattersona - Antimatter. Powrócił on jednak do zespołu i w 2003 roku nagrał z nim album "A Natural Disaster". Album ten pokazał, że największym źródłem inspiracji dla zespołu jest muzyka Pink Floyd.

Dzisiaj muzyka Anathemy straciła wszelkie połączenia z doom metalem mając bardziej progresywną i atmosferyczną wymowę. Następny album "Everything" miał być wydany w 2006 roku.

Skład:

Vincent Cavanagh - wokal, gitara elektryczna
Lee Douglas - wokal
Les Smith - instrumenty klawiszowe
Daniel Cavanagh - instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna, boczny wokal
Jamie Cavanagh - gitara basowa
John Douglas - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Darren White - wokal
Martin Powell - instrumenty klawiszowe
Duncan Patterson - gitara basowa
Dave Pybus - gitar basowa
George Roberts - gitara basowa
Shaun Steels - perkusja

Dyskografia:

01. An Illiad Of Woes (Demo) ( 1990)
02. All Faith Is Lost (Demo) ( 1991)
03. The Crestfallen (EP) (1992)
04. Serenades (1993)
05. Pentecost III (1995)
06. The Silent Enigma (1995)
07. Eternity (1996)
08. Alternative 4 (1998)
09. Judgement (1999)
10. Resonance (2001)
11. A Fine Day To Exit (2001)
12. A Natural Disaster (2003)
13. Were You There? (DVD) (2004)  
14. A Moment In Time (DVD) (2006)
15. Horizons (2008) 
16. Hindsight (Compilation) (2008)  
17. We're Here Because We're Here (2010)
18. Falling Deeper (Compilation) (2011)
19. Weather Systems (2012)

Oficjalna strona internetowa: www.anathema.ws
MySpace: www.myspace.com/weareanathema

Źródło: Wikipedia
Komentarze
Wampgirl : Anathema, to zespół do którego słuchania zawsze można się prz...
KrolowaSalamandra : to wszystko prawda co wczesniej powiedzieliście. Ja również mam taki...
Wampgirl : Anathema, to jeden z nielicznych zespołów, którym pozostaje się wier...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły