Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Aion

Aion - polski zespół wykonujący rock gotycki. Grupa powstała w styczniu 1996 roku w Poznaniu. W tym samym roku zespół nagrał pierwsze demo. W lipcu muzycy podpisali kontrakt z poznańską wytwórnią Morbid Noizz Productions, gdzie wydali swój pierwszy album "Midian". Został on nagrodzony tytułem Debiutu Roku przez czytelników polskiej edycji Metal Hammera.
Utwory z "Midian" zespół prezentował na koncertach, gdzie supportował m.in. Mercyful Fate, King Diamond, Artrosis, Vader, Love Like Blood czy Sacriversum. Dzięki podpisaniu kontraktu z Massacre Records twórczość Aion stała się znana także poza granicami Polski. W 1997 roku zespół zagrał na festiwalu Wacken Open Air.

W 1998 roku Aion nagrał materiał na swoją drugą płytę "Noia". Została ona wydana w listopadzie tego samego roku. Album zawiera m.in. cover operowego utworu Carla Orffa "O Fortuna". Trzeci album, "Reconcilliation" (2000), Aion wydał już pod szyldem innej wytwórni - Metal Mind Productions. Po jego wydaniu w zespole zaczęły się zmiany personalne. W latach 2001 - 2004 Aion wydał dwa albumy - "Symbol" oraz "One Of 5".

Skład:

Marcin Patyk - wokal (od 2003)
Daniel Jokiel - gitara rytmiczna (od 1996)
Dominik "Młody" Jokiel - gitara prowadząca (od 1996)
Artur "Methal" Szymański - gitara basowa (od 2003)
Marek Wawrzyniak - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Mariusz "Marian" Krzyska - wokal (1996-2003)
Marcin Żmuda - instrumenty klawiszowe
Łukasz "Migdał" Migdalski - instrumenty klawiszowe, flet (1996-2000)
"Pluto" - gitara elektryczna (1996)
Witalis "Milli" Jagodziński - gitara basowa (1996-2003)
"Kamil" - gitara basowa (1996)
Marcin "Żuraw" Żurawicz - perkusja (1996-2004)

Dyskografia:

01. Midian (1999)
02. Noia (1998)
03. Reconciliation (2000)
04. Symbol (2001)
05. One Of 5 (2004)

Oficjalna strona internetowa: www.artrock.pl/aion

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły