Castle Party 2018
Paradoks
Encyklopedia :

Agalloch

Agalloch - amerykański, "klimatyczny" zespół, którego styl muzyczny bywa określany jako: folk metal, black metal, doom metal, experimental a nawet post-rock. Powstał w 1996 roku w Portland, w stanie Oregon (USA). Grupę założył John Haughm oraz Shane Breyer, potem dołączył Don Anderson.
Jesienią 1996 roku Agalloch nagrał pierwszą taśmę demo "From Which Of This Oak". Nagranie to ujawniło wiele black metalowych wpływów. Zaraz potem składu zespołu dopełnił Jason William Walton jako basista. W 1998 roku Agalloch zwrócił na siebie uwagę wytwórni The End Records, która zaoferowała kontrakt - zaowocowało to albumem "Pale Folklore". Krążek ten zawierał już mniej motywów black metalowych a więcej w nim było akcentów folkowych oraz neoklasycznych przerywników. Album ten spotkał się z bardzo krytycznym odzewem. Po zakończeniu nagrań zespół opuścił Breyer.

Po okresie ciszy Agalloch wypuścił EP-kę zawierającą materiał z lat 1998-2001, zatytułowaną "Of Stone, Wind And Pillor", jeszcze bardziej eksperymentalną niż poprzednie wydawnictwo. Na płycie znalazł się m.in. cover folkowego zespołu Sol Invictus "Kneel To The Cross", który został wydany później na kompilacji "Sol Lucet Omnibus" poświęconej właśnie tej formacji.

W ciągu 2001 roku, aż do początku roku następnego, Agalloch nagrał "The Mantle" - album o charakterze bardziej post-rockowym niż metalowym. Spowodował on, ze media zwróciły więcej uwagi na ten band, zespół pojawił się w końcu w popularnej prasie muzycznej. Pierwszy koncert Agalloch zagrał 6 marca 2003 roku w rodzinnym Portland, a w maju wyruszył w trasę.

Kolejny album EP "Tomorrow Will Never Come" - wydano w 2004 roku. Zawierał również eksperymentalne kompozycje, mocno zremiksowane wersje utworów z "The Mantle".

Ostatni album powstał w 2006 roku - "Ashes Against The Grain" zostało wydane przez wytórnię The End Records. Pojawiło się na nim wiele akustycznych brzmień i innowacji muzycznych.

Skład:

John Haughm - wokal, gitara elektryczna
Don Anderson - gitara elektryczna Jason William Walton - gitara basowa
Chris Green - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Shane Breyer - instrumenty klawiszowe

Dyskografia:

01. Pale Folklore (1999)02. The Mantle (2002)
03. Sol Lucet Omnibus (2002)
04. Ashes Against The Grain (2006)
05. From Which Of This Oak (Demo LP) (1996)
06. Of Stone, Wind and Pillor (EP) (2001)
07. Tomorrow Will Never Come (EP) (2003)
08. The Grey (EP) (2004)
09. Split With Nest (EP) (2004)

Inne wydawnictwa:

01. Untitled (1998)
02. The Mantle 2xLP Vinyl (2005)
03. Pale Folklore 2xLP Vinyl (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.agalloch.org
MySpace: myspace.com/agalloch

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły