Sąd Ostateczny: Sierpień 2009

Help
Forum : Recenzje
1 | 2 | 3
Dyskusja na temat artykułu: Sąd Ostateczny: Sierpień 2009
cross-bow
Redaktor
cross-bow
Gdańsk

2009-09-03 10:25:18
Harlequin Napisał:
No i na tych słowach chyba skończyła się kreatywność naszych czytelników, bo teraz ani widu ani słychu - zapewne nikt tutaj nie słucha muzyki i nie bardzo ma cokolwiek do powiedzenia

ja tam się wole lansować niż pisać o muzyce, na której zwyczajnie się nie znam no i do tego jestem głucha jak pień
pozamieniałam się z amebą na rozum.

minawi
Redaktor
minawi
Poznań / Iław...

2009-09-03 10:36:43
cross-bow Napisał:
Harlequin Napisał:
No i na tych słowach chyba skończyła się kreatywność naszych czytelników, bo teraz ani widu ani słychu - zapewne nikt tutaj nie słucha muzyki i nie bardzo ma cokolwiek do powiedzenia

ja tam się wole lansować niż pisać o muzyce, na której zwyczajnie się nie znam no i do tego jestem głucha jak pień

ot i kwintesencja 8O :lol: :idea:
Make Foch Not War

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2009-09-03 10:38:57
cross-bow Napisał:

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Cycki, Flaki i Szatan !!!

-adalbert-
Primogen
-adalbert-
Poznań

2009-09-03 10:51:12
pomysł na rubrykę bardzo fajny, ale ukazuje się np. w metalu mnóstwo innych rzeczy, chociażby w takich gatunkach jak heavy czy power (nowe U.D.O np., Axxis ) ale Harlequin takie rzeczy omija szerokim łukiem co jest oczywiście sprawą indywidualnych gustów autora który tę rubrykę przygotowuje Ale też trudno się dziwic, że tak subiektywny wybór tego co w owym sądzie ostatecznym się znajduje powoduje słaby rezonans. Gdyby w takim zestawieniu było więcej klimatycznej metalowo gotyckiej łupanki byłby większy odzew, bo też większośc użytkowników słucha klimatycznego metalu (np. warto wspomniec o nowym Leave's Eyes).
Ale to nie zarzut, sam za parę godzin lecę na koncert Marduka bo metal ekstremą stoi- tylko tłumaczę czemu się mało osób do tego artykułu odnosi.

Ale żeby nie było że tylko narzekam i się nie odnosze do artukułu to powiem, że nowy Behemoth ma u mnie 10/10. Najlepsza płyta od czasów Sataniki/Thelemy 6/ zos Kia Cultus (taka moja święta trójca). W sumie Evangelion bierze wszystko co najlepsze z poprzednich dokonań. Zaletą płyty jest spójnośc oraz brak przekombinowania obecnego chociażby na The Apostasy.

Co do nowego Nachtamhra- słabiutki album w porównaniu z Feuer Frei.... zero przebojów na miarę Feuer Frei czy Katharsis.

O Frosen Plasmie nie wspominam, to już jest zupełna żenada...

Ogólnie to recenzję Epek w tkaim zestawieniu bym sobie darował, przecież tkai Rotersand i tak to wszystko wyda na płycie i ta płyta znów trafi do zestawienia. Dla mnie mania wydawania elektro epek przed każdym pełnym albumem to żenująca próba wycisnięcia kasy z fanów.

W takich zagrywkach przoduje FP, dwie epki przed Monumentum, jedna po. Masakra.
http://www.altergothic.pl

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2009-09-03 11:07:38
UDO - chciałem wrzucic, bo lubie, ale nie udało mi się tego zassac.

Leaves Eyes - premiera dopiero we wrześniu, wiec pojawi sie we wrześniu (w sumie juz jest nawet napisana). To samo z the 69 Eyes.

Ciebie za to Adalbercie bardzo serdecznie zapraszam do pomocy - jesli słuchasz innej muzyki, to dołóż cegiełkę i napisz choć 2-3 pozycje w miesiącu z jakiegoś zakresu, którego nie słucham - na pewno dołącze do podsumowania. Pewnie, że SO jest subiektywne, bo nie będę sie zmuszał do słuchania czegoś, czego zwyczajnie nie lubie.

Cieszę sie, że się ustosunkowałeś do artykułu

Dementia
Anciliae
Dementia
Wrocław

2009-09-03 14:41:32
Trudno zestawić parę płytek z paroma opiniami ale jak zadyma to na całego.

Zestawiam moje typy 2009 :

Obscura "Cosmogenesis"
Man Must Die "No Tolerance For Imperfection"
Swashbuckle "Back To The Noose"
Graves of Valor "Salarian Gate"
Jucifer "L'Autrichienne"
Divine Heresy "Bringer of Plagues"
Inferi "The End Of An Era"
Sacred Reich "American Way" Remastered
Brutal Truth "Evolution Through Revolution"
Iron Man "I Have Returned"
Goatwhore " Carving Out The Eyes Of God"
Outlaw Order "Dragging Down The Enforcer"
Kylesa "Static Tensions"
Burnt By The Sun "Heart of Darkness"
"Ten album jest zdecydowanie o śmierci. Pierwsze trzy albumy też były poświęcone śmierci lub historyjkom o śmierci, sposobom śmierci i takie tam... O morderstwach wojnach" Phil Fascian ( Malevolent Creation )

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2009-09-03 16:52:51
Dementia Napisał:
Trudno zestawić parę płytek z paroma opiniami ale jak zadyma to na całego.

Zestawiam moje typy 2009 :

Obscura "Cosmogenesis"
Man Must Die "No Tolerance For Imperfection"
Swashbuckle "Back To The Noose"
Graves of Valor "Salarian Gate"
Jucifer "L'Autrichienne"
Divine Heresy "Bringer of Plagues"
Inferi "The End Of An Era"
Sacred Reich "American Way" Remastered
Brutal Truth "Evolution Through Revolution"
Iron Man "I Have Returned"
Goatwhore " Carving Out The Eyes Of God"
Outlaw Order "Dragging Down The Enforcer"
Kylesa "Static Tensions"
Burnt By The Sun "Heart of Darkness"

uuaaaaa, Divine heresy, zastanawiam się za co można lubić ten album

Dementia
Anciliae
Dementia
Wrocław

2009-09-03 17:15:17
Po paru ostatnich dupowatych albumach Fear Factory oraz nijakiego Asesino, Dino Cazares wreszcie porządnie zaatakował. Kawał porządnego grania, poniekąd znanego już z FF , lecz z dużo lepszym wypierdem. Zagranie szybko , lecz melodyjnie i z głową. Szanuję vokala Travisa Neala za doskonały debiut, przy którym Burton C. Bell może iść zbierać jagody do lasu.
Trudności wdały się do niejednego metalowego weterana. Gene Hoglan przeżywa kryzys muzyczny z nową kapelą Mechanism , którego album "Inspired Horrific" był bardzo słaby. Typowe granie Hoglana znudziło mi się już po dwóch płytach Strapping Young Lad a nowy band dowodzi że ma kryzys na koncie.
Wracając do Cazaresa to szanuję gościa za to co zrobił dla tej sceny i jest tyle wart co Fredrik Thorendal w Meshuggah. Obydwa te zespoły zostały docenione dopiero po latach i cieszę się że wrócil do formy.

Czekam na Twoje typy
"Ten album jest zdecydowanie o śmierci. Pierwsze trzy albumy też były poświęcone śmierci lub historyjkom o śmierci, sposobom śmierci i takie tam... O morderstwach wojnach" Phil Fascian ( Malevolent Creation )

Ignor
Redaktor
Ignor
Pabianice/Łód...

2009-09-03 18:41:02
Dziś dorwałem Burnt By The Sun "Heart of Darkness" dość dobra płyta, pierwsze 5 numerów wprost znakomite, pozniej troszkę nudniej się robi, ale sama końcówka w postaci The Wolves Are Running na nowo przykuwa uwagę nie jest to moze ta sama forma co kilka lat temu ale jest na czym zawiesic ucho 7/10

Gene Hoglan bez formy? W Mechanism to kompanów ma raczej przeciętnych i chyba dopasował sie do poziomu , za to grajac na ostatniej płycie ZimmersHole (2008 r) i mając u boku dwóch znajomych z SYL (Jed Simon i Byron Stroud ) pokazał sie z dobrej strony
...and music? Well, it's just entertainment folks.

Dementia
Anciliae
Dementia
Wrocław

2009-09-04 03:58:02
Rzeczywiście do gustu mi bardziej przypadają produkcje Zimmers Hole niż ostatnie Srtappingi które trącą już trochę solowymi Townsendami. Niestety, Hoglan nie został skazany na grę w Mechanism a sama płyta tęga nie jest.Przydałaby się jemu taka odtrutka jak Lombardo , pogrywając nieco tu i tam, żeby podreperować warsztat i dyskografię.
Co do nowego Burnt By The Sun, w pełni zgadzam się z tą oceną. Płyta nie powala na kolana ale ma dobre punkty.
W moim mniemaniu jest trochę na odwrót, bardziej podoba mi się ta druga połowa płyty, która przypomina ich działania na "Perfect Is The Enemy Of The Good", lecz niestety nie jet to już to samo. Z tegorocznej ławicy płyt na pewno się wyróżnia, choć miejmy nadzieję że jeszcze zabłyszczy.

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2009-09-04 05:48:57
1. co do Divine Heresy - shred shreda shredem pogania - nie dla mnie niestety. Wolę debiut.
2. Gene Hoglan ... chyba rzeczywiscie ma kryzys formy. Mechanism mnie nie zachwycił, Tenet słabiutki, Zimmers Hole nigdy nie lubiłem ...

Moje typy ? Na dzien dzisiejszy:

1. Mastodon - Crack The Skye

POTEM DŁUGO DŁUGO NIC

2. The Eden House - Smoke & Mirrors
3. Ulcerate - Everything Is Fire
4. Megadeth - Endgame
5. Gavin Castleton - Home
6. Obscura - Cosmogenesis
7. Vangough - Manikin Parade
8. Kotebel - Ouroboros
9. Altar Of Plagues - White Tomb
10.Shining - VI: Klagopsalmer

cross-bow
Redaktor
cross-bow
Gdańsk

2009-09-04 06:35:54
Harlequin Napisał:
cross-bow Napisał:

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O :roll: :roll: :roll: :roll: :roll/quote:4bcc6226d0]

oj tam oj tam - znasz mnie przecież nie od dziś
pozamieniałam się z amebą na rozum.

Dementia
Anciliae
Dementia
Wrocław

2009-09-04 14:03:02
Harlequin Napisał:
1. co do Divine Heresy - shred shreda shredem pogania - nie dla mnie niestety. Wolę debiut.
2. Gene Hoglan ... chyba rzeczywiscie ma kryzys formy. Mechanism mnie nie zachwycił, Tenet słabiutki, Zimmers Hole nigdy nie lubiłem ...

Moje typy ? Na dzien dzisiejszy:

1. Mastodon - Crack The Skye

POTEM DŁUGO DŁUGO NIC

2. The Eden House - Smoke & Mirrors
3. Ulcerate - Everything Is Fire
4. Megadeth - Endgame
5. Gavin Castleton - Home
6. Obscura - Cosmogenesis
7. Vangough - Manikin Parade
8. Kotebel - Ouroboros
9. Altar Of Plagues - White Tomb
10.Shining - VI: Klagopsalmer

A jednak Mastodon! Cenię i szanuję ale do Leviathan.
Szczerze mówiąc mam do nich małą awersję po współpracy z Today Is The Day na płycie "In The Eyes Of God", albowiem od tego czasu w Mastodonie niewiele się zmieniło. Kroczą drogami przetartymi przez Steve'a Austina i choć albumy mają świetne to trzeba przyznać że sam Austin nie zrobił nigdy dwóch podobnych do siebie albumów. Ja zdecydowanie opowiadam się za zmysłem twórczym Austina, pod którego skrzydłami debiutowali Brann Dailor oraz Bill Kelliher. Jest niezle ale wolę Today Is The Day.
Ulcerate - całkiem zgrabny + ciekawa okładka.
Z Megakretem... w sumie to sam nie wiem czy jeszcze czymś zaskoczy.

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2009-09-04 15:21:01
A dla mnie "Crack the Skye" to cudowny progrock nie z tego świata niby troche zapożyczyli pomysłów sprzed 35 lat, ale i tak czuć, że to Mastek gra świetne melodie, róznorodne xrodła inspiracji, a wszystko wydaje sie niesłychanie spójne. Ja w tym czuję głębię

Ulcerate - Imoolation + Gorguts w zupełnie nowej muzycznej oprawie ogromny powiew świeżości w gatunku, może to być klasyk

Megadeth - ... niby graja swoje, ale w każdym kawałku po 40 zajebistych solówek, kawałki żwawe, dynamiczne i to sie są czcze słowa, że to najlepsza płyta od czasu "rust in peace" no i k***a czuć w tych kawałkach mięcho :D

Nenar
Primogen
Nenar
Bielsko-Biała / G...

2009-09-09 14:20:30
Phantom Napisał:
Czy płyta zawiera wybitne kawałki? Nie sądzę. Wiem jedynie, że mimo wszystko wydawnictwo to przyjmie się na polskich parkietach - taneczne kawałki z chwytliwą melodią. 6/10? Stanowczo za wysoko - moja propozycja 4/10. Nie zmienia to faktu, że zobaczył bym chętnie Nachtmahr na CP 2010.

Osobiście zastanawiałam się nad oceną 5 czy 6. Jak dla mnie 4 to jednak za niska ocena, chociaż płyta jest odczuwalnie słabsza od poprzedniczki.
Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy

Dyskusja na temat artykułu: Sąd Ostateczny: Sierpień 2009