Gotyk, cóż to jest takiego?!

Help
Forum : Archiwum
Poprzednia 1 | 2 | 3 | 4
Dyskusja na temat artykułu: Gotyk, cóż to jest takiego?!
Phantom
Anciliae
Phantom
Poznań

2006-08-17 13:18:26 Gotyk, cóż to jest takiego?!
NO wlasnie gotyk albo sie czuje albo nie.... Na swoim przkladzie powiem ze to cale zjawisko pociaga mnie od dluzszego czasu.....ten mrok (przesmiewczo nazywany "morckiem") chodzi nie o to zeby latac po zmakach czy innych gotyckich miejscach bo to jest trendy, jazzy czy fresh....chodzi o to ze jak juz latasz to po to bo czujesz taka potrzebe.....porozmyslac sobie w jakich ruinach czy cos w tym stylu (kazdemu wg potrzeb). Pozatym uwazam ze electro wcale tekstami nie odbiega daleko od typowego gotyku do jakiego nas przyzwyczajono (w polsce chyba sie zaczelo wszystko od closterkellera - i tu wielki szacunek dla zespolu). Pierwsza moja mysl Suicide Commando - Casue of Death Suicide...... poprostu zmieniaja sie czasy i gotyk tez sie zmieni. Podejrzewam ze mniej lub bardziej posunie sie (co juz obserwujemy) w strone cyberpunka .
"Tonight's the night..."

BarTolmai
Anciliae
BarTolmai
Bydgoszcz

2006-08-17 14:17:00
dziwne to obserwacje, bo jesli juz to, moze... moze powstac odlam lub jak kto woli podgrupa Goth kierujaca sie w strone cyber punk. Na calym swiecie jest pelno wiary utozsamiajacej sie z subkultura Goth, a roznia sie pod wzgledem wyznaniowym, muzycznym, czy tez pod wzgledem mody. W stanach wiekszosc Gothow to poprostu moda, lub chec aciekawienia swoja osoba. Wydaje sie ze zamki, rycerstwo, moda i literatura sredniowiecza jest najblizej ideologii Goth, ale tak wlasciwie to nie ma jednej sprecyzowanej ideologii :P w pewnym sensie przypomina to anarchie, tak jak w przypadku subkultury Punk.
"A co jeśli bóg istnieje? - To jest sadystycznym ch*jem"

Phantom
Anciliae
Phantom
Poznań

2006-08-17 15:56:54
no nie ma co ukrywac ze kultura gotycka powinna byc zarezerwowana tylko dla europejczykow...tylko w europie mamy gotyckie budowle....tylko tu nastapil gotyk.....amerykanie w tym momencie pozuja...moim zdaniem azjaci tez nie pasuja do gotyku...jakos mi ich ta buzka w czerni sie nie komponuje :P
"Tonight's the night..."

BarTolmai
Anciliae
BarTolmai
Bydgoszcz

2006-08-17 16:21:21
chlopie a byles wogole poza granicami naszego kraju? nie mowie tutaj o wycieczce szkolnej bo gdybys byl to wiedzialbys ze azjaci tez naleza do subkultury goth, tak samo jak afroamerykanie sa death metalowcami. Nie pitol ze jest inaczej.

Phantom
Anciliae
Phantom
Poznań

2006-08-17 17:33:06
a czy ty przeczytales co ja napisalem? wiem ze naleza ale uwazam ze to powinno byc zarezerwowane dla europejczykow jedynie.....
"Tonight's the night..."

Foxy
Anciliae
Foxy
Włocławek

2006-08-17 20:41:08
Powiało jakimiś zapędami rasistowskimi?
Megalomania może? Jesteśmy Europejczykami przez duże E?
Jak dla mnie świat staje się globalną wiochą, a za kilkaset lat wszyscy będziemy rasowymi mieszańcami.
Kultura stricte gotycka?
Jak dla mnie - etap przejściowy jak każda inna subkultura. To naturalne, że czasy się zmieniają, zmieniają się też poglądy i samoświadomość ludzka.
Zmienia się muzyka, a ludzie tworzący pewne grupy społeczne ewoluują wraz z nią.
I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it.

Phantom
Anciliae
Phantom
Poznań

2006-08-17 21:06:51
nie mialo powiac zadnym rasizmem. To tak jak ty dzis miala bys poczuc klimat westernu? no nie ma bata zeby to uczynic w polsce bo u nas taka epoka nie miala miejsca (nie mowie tu o sztucznych tworach biznesu rozrywkowego) a tak mozesz sobie isc nawet pod nasza wloclawska katedre i obejrzec monument epoki gotyckiej (przynajmniej po czesci)......to mialem na mysli.....
"Tonight's the night..."

Sena
Bicz
Sena
Poznań

2006-08-18 07:49:26
a wiecie ze ja mam czasem dylemat czy ubrac czarna bluzke czy.. czarna bluzke?? :P
"- Ech, bo te wasze demony są jak koty. - Niezależne, piękne, drapieżne...? - Pieprzą wszystko, co nie zdąży uciec i udają, że nic i nikt ich nie obchodzi, a tak naprawdę, to puchate pieszczochy."

Foxy
Anciliae
Foxy
Włocławek

2006-08-18 09:27:57
Phantom Napisał:
nie mialo powiac zadnym rasizmem. To tak jak ty dzis miala bys poczuc klimat westernu? no nie ma bata zeby to uczynic w polsce bo u nas taka epoka nie miala miejsca (nie mowie tu o sztucznych tworach biznesu rozrywkowego) a tak mozesz sobie isc nawet pod nasza wloclawska katedre i obejrzec monument epoki gotyckiej (przynajmniej po czesci)......to mialem na mysli.....

1st - klimat westernu - a owszem - pate tysiecy ludkow bawiacych sie corocznie na festiwalu w Mragowie :P założe się, że przyjeżdża tam zdecydowaie więcej ludzi niz na Castle Party

2nd - sztuczne twory biznesu rozrywkowego? a jaśniej? czy biznesem rozrywkowym nie jest także np. muzyka zespołu VNV czy kogokolwiek? Muzyka (bez wyjątku) jest przypisana biznesowi rozrywkowemu. Może masz coś innego na mysli?

3rd - Chyba porównywanie architektury gotyckiej do subkultury (czy tam grupy społeczne) gotyckiej jest dla mnie troszkę śmieszne. Amerykanie bejbe są tu poszkodowani, bo troszkę późno odkryto ich kontynent, co więcej późno (w stosunku do Europy) tworzyło się i zaistniało ich państwo. Czy musimy ich za to odzierać od światowego dziedzictwa kultury, bo sobie nie zasłużyli?? A niby skąd wzięli się Amerykanie? Z Marsa? I nie chodzi mi tu o rdzennych mieszkańców, a napływowych - najpierw przybyli z Europu, później z niemal wszystkich zakontków świata tworząc swój własny tygiel wielokulturowy.
Więc Twoja filozofia wydaje mi się mocno naciągana.
I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it.

alphar
Bicz
alphar

2006-08-18 10:03:17
Kuba Ty do ludzi z żartem, a oni wszystko na poważnie :D Jak ja to kocham
Oszczędzaj ruchy: pamiętaj jak ktoś Cię irytuje to musisz użyć ponad 20 mięśni, żeby wykrzywić twarz, ale tylko czterech, żeby wziąć zamach i jebnąć go w mordę.

Foxy
Anciliae
Foxy
Włocławek

2006-08-18 12:04:10
Oprócz zartów chyba na forach jest miejsce na dyskusje, prawda? :wink:
Lubię konkrety i o konkretach rozmawiać uwielbiam. Chyba to na tym polega, żeby rozkręcić nieco to forum, he? Rzadko gdzie (mówię o innych forach) ludzie rozmawiają o konkretach. Wszędzie potoki płytkich, nic nie niosących słów.

Czasem ludki chwytają się "sztuczki-magiczki" - w momencie, kiedy wymaga się od nich troszkę zwiększonego poziomy myślenia - przekładają swoje słowa na żart, mówiąc: "No coś ty! Na żartach się nie znash?" Jak ja to kocham 8)

Phantom
Anciliae
Phantom
Poznań

2006-08-18 13:08:26
oj kazdy ma swoje zdanie...co prawda nieco w tej mojej wypowiedzi bylo i zartu ale i czesc z tego traktuje calkiem serio....wyjasnie ci wszystko foxy w sobote :P
"Tonight's the night..."

BarTolmai
Anciliae
BarTolmai
Bydgoszcz

2006-08-18 14:11:12
Zaczynasz o tym czy Gotyk czuje sie w sobie, podajesz closterkellera jako poczatki muzyczne, i nagle paplasz o europejskim okresie historycznym zwanym gotykiem :D oczywiscie wsystko jest pol zartem pol serio co by glupio nie wyszlo :lol:

Phantom
Anciliae
Phantom
Poznań

2006-08-18 15:19:16
nie bede ci tego wyjasnial....szkoda mi czasu
"Tonight's the night..."

BarTolmai
Anciliae
BarTolmai
Bydgoszcz

2006-08-18 15:36:01
hm.. rozumem ze zasoby mozliwosci twioch wypowiedzi dobiegly konca :D wiec moze powiesz mi co to jest totalnie uporzadkowany chaos? :lol: fascunuje mnie to zjawisko (pomijajac fakt ze uporzadkowania nie mozna zwac chaosem) pierwszy raz sie z czym takim spotykam

Dyskusja na temat artykułu: Gotyk, cóż to jest takiego?!
Poprzednia 1 | 2 | 3 | 4
Forum : Archiwum