|
-Hekate-
Anciliae Posty: 9 Częstochowa /... |
2009-02-24 15:59:25
tylko co innego związek a co innego przyjaźń... jak jesteś wolna i masz kumpla który Ci się podoba to rzeczywiście - po co rezygnować z przyjemności:P ale osobiście mam świetnego przyjaciela który najmniej mi się nie podoba więc jakieś większe kwestie odpadają za to on za długo mnie zna dlatego traktujemy sie bardziej jak brat z siostrą i na tym właśnie polega typowa przyjaźń damsko męska
za to zgadzam się z opinia że najlepszym przyjacielem kobiety jest gej :P ale to już trochę inna kwestia Per Aspera Ad Astra // Odi Profanum Vulgus Et Arceo |
||
|
thistle89
Primogen Posty: 1591 Kościerzyna/By... |
2009-02-24 16:12:05
Właśnie. Ja zaczęłam się przyjaźnić z przyjacielem w wieku ok. 12 - 13 lat. Wtedy nie interesowaliśmy się sexualnością swoją i tak zostało. Kiedyś raz z głupoty i czystej ciekawości coś próbowaliśmy, ale to było jak podglądanie rodzeństwa pod prysznicem 8O Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/ |
||
|
Viljar
Anciliae Posty: 141 Gdańsk Oliwa |
2009-02-24 21:07:51
Przyjaźń między kobietą a mężczyzną? Oczywiście, że tak. Mam przyjaciółkę z poprzedniego miejsca pracy. Często się spotykamy, rozmawiamy o wszystkim, w razie czego pocieszamy, ale nigdy żadne z nas nie posunęłoby się do próby nawiązania, jakby to powiedzieć, bliższych kontaktów. Po cholerę to psuć? http://www.altergothic.pl - ZAPRASZAMY!!! |
||
|
Vika
Anciliae Posty: 1643 Ostrów Wielkop... |
2009-02-24 22:22:20
sex nie musi niczego psuć ale wiesz to zależy od ludzi, nic na siłe, poza tym, pamietam, że masz swoje zasady... Marine corps want indestructable men - men without fear!!! |
||
|
Morgana
Bicz Posty: 2391 |
2009-03-10 04:46:51
Po raz kolejny się przekonałam, że z tą przyjaźnią trzeba bardzo ostrożnie. Jeśli ma pozostać przyjaźnią, to muszą stać jasne granice i obie osoby muszą oczekiwać tego samego, zbliżanie się, zacieślanie relacji, jak to bywa w przyjaźni może komplikować sytuację, bo jest to bądź co bądź zaciskanie więzi między kobietą a mężczyzną, a to może zaowocować nieporozumieniami, zbytnim zaangażowaniem jednej ze stron, niestosownymi do sytuacji myślami, a także wpływa negatywnie na relacje z partnerami, w tym potencjalnymi. Coś niewłaściwie rozumianego też prowadzi często do kłopotliwych momentów. Gesty przyjaźni czasem można opatrznie zrozumieć, więc trzeba uważać ,by nie podążyć za jakąś ułudą, nie zranić siebie i drugiej osoby i nie zmieniać swojego nastawienia odmiennie od przyjaciela – bo jeśli oboje chcą czegoś, to ok. Przyjaźń damsko-męska może być - ale trzeba wiedzieć, czego się chce i obie osoby muszą tak samo podchodzić do tego, tego samego oczekiwać, przewidując konsekwencje. Jednak mimo wszystko jest to możliwe i wtedy ma szanse istnieć coś bardzo wartościowego. Problemy sobie robimy przede wszystkim sami. Grunt mieć porządek w życiu i w głowie, być szczerym ze sobą i znać swoje uczucia, czego się chce i tego się trzymać i postępować do tego adekwatnie, wyznaczając sobie pewne zasady, które nie mają ograniczać, a chronić. A wszystko kwestia indywidualna – zależy od tego, czego ktoś pragnie, co może mieć, naprzeciw jakim oczekiwaniom wychodzi. Zgodność – to klucz. AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around" |
||
|
Upsss
Bicz Posty: 6 zielona góra |
2009-04-11 09:41:17
prędzej czy później jedna strona będzie chciała czegoś więcej. pykaj kółka z wyobraźni, śmiej się nadziei w twarz |
||
|
cellar_door
Matuzalem Posty: 653 Gdańsk |
2009-04-11 13:31:47
przyjaźń jest bezinteresowna, miłość między dwojgiem ludzi zawsze będzie mniej lub bardziej roszczeniowa, wyjątkiem jest tylko miłość do dziecka. wydaje mi się że przyjaźń między kobietą a meżczyzną nie przerodzi się w miłość tylko wtedy gdy oboje są w udanych związkach albo przynajmniej jedno z nich ma orientacje homoseksualną time shal tell... |
||
|
thistle89
Primogen Posty: 1591 Kościerzyna/By... |
2009-04-11 13:44:08
Ja już pisałam, ale powtórzę - można nie być w związku i nie być homoseksualnym by mogła istnieć przzyjaźń damsko-męska. Empiryzm. I nikt nie poczuje chęci posiadania czegoś więcej. To jest możliwe, jeżeli się te dwie osoby traktują jak rodzeństwo i "nie widzą różnicy płci" między sobą. Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/ |
||
|
cellar_door
2009-04-11 21:50:06
jak można cokolwiek udowadniać na jakimś forum? gra słów, polemika, wyrażanie własnego zdania, dowody nie istnieją, wszystko jest subiektywne, a już w szczegolności na tym forum hehe moje "zawsze: jest po prostu moje time shal tell... |
||
|
Upsss
Bicz Posty: 6 zielona góra |
2009-04-11 23:48:17
nic nie znaczy, relacje międzyludzki służą tylko do zabicia czasu, a jak ktoś tam widzi śmieszne rzeczy typu : miłość, przyjaźń, jego sprawa pykaj kółka z wyobraźni, śmiej się nadziei w twarz |
||
|
cellar_door
2009-04-12 06:00:39
zupełnie nie kumam tego co napisałeś, odbieram to jako masturbacje słowną, górnolotna forma, w której umyka przekaz, odbieram to ja, subiektywnie hehe PS. Kilka razy zapomniałeś dodać "twoim zdaniem" time shal tell... |
||
|
cellar_door
2009-04-12 11:07:10
oj tam, oj tam time shal tell... |
||
|
Wampgirl
Bicz Posty: 2020 Kraina Dreszczo... |
2009-04-12 20:13:18
Chyba znalazłam obiekt na przyjaciela. Ciekawe, czy faktycznie możliwa byłaby między nami przyjaźń - tak szczerze i otwarcie bez dystansu i sztuczności. "I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi |
||
|
Heautoskop
Bicz Posty: 63 Katowice |
2009-04-13 04:54:04
Jeśli mężczyzna upiera się przy tym, że przyjańź damsko-męska jest niemożliwa, ponieważ zawsze kończy się na relacjach o charakterze erotycznym (lub dążeniu ku nim przez jedną ze stron), to jest on zupełnie pozbawiony gustu i przyjmuje zasadę "może być potwór, byle miał otwór". Ja osobiście przyjaźnię się z kobietą. Tak się szczęśliwie [sic!] złożyło, że ani ona nie jest w moim typie [i to bardzo nie jest], ani ja w jej. Dzięki temu nikt nie myśli o sprowadzaniu tej przyjaźni na grunt fizyczny... Inna sprawa, zastanawiająca, to fakt konieczności oddzielania jednego, od drugiego. Bo jeśli jakiś facet ma partnerkę, z którą sypia itd., to czy nie jest ona dla niego TAKŻE przyjaciółką? [i analogicznie u kobiet: czy partner nie jest przyjacielem?] Wszystkim, którzy nie mogą myśleć nie myśląc zarazem, czym jest człowiek, który myśli, tym wszystkim lewicowym i lewackim formom refleksji można przeciwstawić tylko filozoficzny śmiech - to znaczy, po części przynajmniej, milczący. (Foucault) |
||
|
Wampgirl
Bicz Posty: 2020 Kraina Dreszczo... |
2009-04-13 09:11:56
Mężczyzna ten nie sprawia wrażenia jakby w ogóle myślał o kobiecie w ujęciu erotycznym. Ciężko byłoby mi nawet określić jego orientację. Ma swój ugruntowany światopogląd, interesuje się filozofią. To ktoś więcej niż przeciętny zjadacz chleba (intelektualnie). "I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi Ostatnio zmieniany: 2009-04-13 09:22:14 |
||