|
mrum
Bicz Posty: 150 Miasto: |
2007-08-04 01:02:33
Ha, a ja dodam jeszcze taki klasyk jak "Yer Blues" z Białego Albumu The Beatles. :lol: ...no co, czasem sobie z blusowym zacięciem nucę tę piosnkę w kuchni mieszając herbatę, i zwykle dopiero po czasie zastanawiam się czy któryś z domowników był nieszczęsnym świadkiem mojego wycia. ps: |
||
|
Dasstin
Anciliae Posty: 464 Miasto: Poznań ew.Montreux |
2007-08-23 00:41:16
Nie czytalem poprzednich postow, mam nadzieje, ze nie powtorze... choc z drugiej srtony jezeli nie to dziwne... mam oczywiscie na mysli "black velvet" Alanny Miles http://www.youtube.com/watch?v=Ut09zkRoG0g I wish I was not a human... [b:38522f19ee][color=red:38522f19ee] ASoG [/b:38522f19ee][/color:38522f19ee] |
||
|
Viljar
Primogen Posty: 141 Miasto: Gdańsk Oliwa |
2009-02-09 22:42:55
Mój numer jeden to The Doors. Tuż za nimi są na podium Eric Clapton i Ray Charles. Potem długo, długo nic
Miałem to szczęście, że w mieście, z którego pochodzę, mieszkał sobie jeden pan, który pół życia spędził w Nowym Orleanie i narobił sobie znajomości. Zdarzało się, że ściągał zza oceanu jakąś lokalną gwiazdę bluesa. Taki koncert znacznie różnił się od tego, do czego przyzwyczaiły nas zespoły takie jak Dżem. Przede wszystkim artysta miał znacznie lepszy kontakt z publicznością, a poza tym ich teksty były bardziej prawdziwe. Zdarzało się, że facet przed koncertem siadał z kartką papieru, pisał coś, a potem śpiewał z tejże kartki. Teksty nie było poetyckie - co to, to nie. Żadnych wzniosłych słów. Skoro narratorem piosenki jest gość, który właśnie wyszedł z więzienia, to nie używa pięknych słówek rodem z sonetów Mickiewicza, tylko zwraca się prostymi słowami do dziewczyny, że cieszy się, ze ją widzi po latach odsiadki, dziękuje jej, że na niego czekała i za to wybaczy jej, że puściła się z jego kumplem, który dręczony wyrzutami sumienia o wszystkim mu powiedział. No i widok zasuszonego dziadka w garniturze i okularach przeciwsłonecznych - widok, który u polskiego artysty wyglądałby żenująco - tam wzbudzał mimowolny szacunek. http://www.altergothic.pl - ZAPRASZAMY!!! |
||
|
janciovodnik
Primogen Posty: 404 Miasto: Gniezno |
2009-02-10 00:24:31
Jak łączenie to przede wszystkim The Allmans Brothers Band, Ten Years After, Free a także John Mayall Bluesbreakers. Blues i rock na przestrzeni XX w. bardzo często był łączony ze sobą. Z polskich zespołów mozna wspomnieć Breakout, solowego Tadeusza Nalepę, Jana Skrzeka, Irka Dudka i grupę Dżem. Jeżeli mówimy o bluesie to nie należy zapomniać, że miał on wiele różnych miejsc pochodzenia. Głównym byli oczywiście murzyni na plantacjach bawełny. Jednakże głównymi nurtami był: blues Delty (m.in. J.L.Hooker, Robert Johnson, Son House), blues chicagowski (m.in. Muddy Waters, Willie Dixon, Buddy Guy), blues luizjański (m.in. Lightnin' Slim), blues teksański (Albert King, Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter, Leadbelly). To tak gwoli klasyków... Potem juz zaczęły sie mieszanki... Co nie znaczy, że były i są one niesmakowite
Moim skromnym zdaniem nie ma nic piekniejszego jak klasyczny blues i jazz :P Jam cłek wolny, lec ślebodny :) |
||
|
Lupp
Primogen Posty: 323 Miasto: Restinpeace |
2009-02-10 00:27:49 Steve Ray Vaughan!!!
To był gość - właśnie jeśli chodzi o nowy flow w bluesie, blues/rocku, to on to robił genialnie. Zmarł młodo w katastrofie lotniczej, no ale gdyby żył, mieszałby na pewno zdrowo ... Tu ze Steve Vai (jeszcze jako młody chłopak) http://video.google.pl/videoplay?docid=-3818923276741543202&ei=CLqQSfvfJpeg2wLztqi3Cw&q=steve+ray+vaughn&hl=pl A tu z bandem Live at El Mocombo - killer! http://www.dailymotion.pl/video/x2o780_stevie-ray-vaughn-live-at-el-mocomb_events Spać snem wiecznym jest w końcu rzeczą ludzką ... |
||
|
Lupp
Primogen Posty: 323 Miasto: Restinpeace |
2009-02-27 14:39:07 No i jeszcze jeden, MOCNY, polski akcent w temacie
Niemen i SBB live z koncertu na otwarcie olimpiady w 1972 r w Niemczech .Długie solo harmonijki Józefa a potem tylko w górę. Esencja bluesa - ponadczasowe i ... nasze:D :!: P.S.Kiedyś nawet polscy komuniści wiedzieli, co jest up to date i co można (a czego nie) pokazać światu. Nie da się tego powiedzieć o dzisiejszych "przywódcach", których mental jest taki,że stać ich na żałosne ekscesy typu masakra hymnu w Seulu. Strach się bać, co będzie na ME w piłce nożnej/obawiam się powtórki chałtury z Wembley :evil: / Youtube Spać snem wiecznym jest w końcu rzeczą ludzką ... |
||
|
oldfart
Bicz Posty: 4 Miasto: |
2010-02-21 19:31:49 wow
nie widziałem tego, na 3sat to puszczają a w tvp u nas nic ,Nie wierzę w astrologię, bo jestem spod znaku Ryb, a Ryby nie wierzą w astrologię'(Albert E.) |
||
|
oldfart
2010-02-21 19:35:37
tzn myślę ze blues potocznie w Polsce jest kojarzony z Dżemem a mi się wydaje że to raczej rock wzorowany na południowych stanach a la Almani ,Nie wierzę w astrologię, bo jestem spod znaku Ryb, a Ryby nie wierzą w astrologię'(Albert E.) |
||
|
HBVILK
Primogen Posty: 94 Miasto: Skoghall Szwecja |
2010-02-21 19:37:57 Stacja PKP -Elżbieta Mielcarek
Czy ktoś jeszcze pamięta ten numer? Watch the vultures as they open their eyes (Can you please, please give them something) Play the heavens with the Devil's dice (Can you serve them, feed'em with your king) |
||
|
oldfart
2010-02-26 20:38:53 to związane chyba z tematem
http://www.myspace.com/lechniedzwiedzinski ,Nie wierzę w astrologię, bo jestem spod znaku Ryb, a Ryby nie wierzą w astrologię'(Albert E.) |
||
|
_Cthulhu_
Anciliae Posty: 5 Miasto: Mlawa |
2010-02-26 21:08:28
Dżem jest niezły
Za Ryśka oczywiście Szatan szatan! z nim umierać nawet żyć! Ostatnio zmieniany: 2010-02-26 21:08:51 |
||
|
Paskievicz
Moderator Posty: 3056 Miasto: Aureus Mons |
2010-02-26 21:09:10
bez rysia też Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec. |
||
|
Ignor
Primogen Posty: 413 Miasto: Pabianice/Łódz |
2010-02-26 22:36:24
Breakout 1969 - Na drugim brzegu tęczy 1971 - Blues dwa genialne krążki, wielowymiarowe podejście do muzyki i Tadeusz Nalepa - najlepsza bluesowy gitarzysta w Polsce ...and music? Well, it's just entertainment folks. |
||
|
HardKill
Moderator Posty: 5022 Miasto: Szczecin |
2010-02-26 22:44:44
jeśli chodzi o mnie to uwielbiam standardy
Ella Fitzgerald - Blue moon Youtube Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... |
||
|
soundasleep
Primogen Posty: 239 Miasto: Sulęcin |
2010-03-11 12:31:14
Dżem był swietni i jest świetny, chociaż się nim przejadłam HardKill - strzał w 10
jak dla mnie Lightnin' Hopkins - bluesowa poezja "Milczeć to zginąć, więc też podnoszę głos" |
||