|
Nadine1986
Bicz Posty: 551 |
2011-11-06 18:27:45
Nieraz Ci, którzy najwięcej krzyczą o tolerancji, są właśnie najmniej tolerancyjni. |
|
Durante
Anciliae Posty: 643 Poznań |
2011-11-06 19:02:03
Gdyż - "raz na wozie, raz nawozem" oraz "na dwoje babka wróżyła", jak przypomina Paulo Coehlo w swojej znakomitej książce "Trywialne spostrzeżenia, które wielokrotnie zostały powiedziane". Keiner stirbt für bloße Werte. Ostatnio zmieniany: 2011-11-06 19:05:31 |
|
Nadine1986
Bicz Posty: 551 |
2011-11-06 20:37:24
Pomijając subkultury i cały wątek społeczeństwa, zatrzymam się chwilkę na naszym lokalnym internetowym poletku, w tym jednym zdaniu piłam do paru konkretnych osób, jak ktoś przejrzy dział sex, to będzie wiedział, o co chodzi. Swój poziom tolerancji oceniam jako przeciętny i dla mnie zdrowy rozsądek jest od niej ważniejszy. Ostatnio (i może być to spowodowane odbywaniem przeze mnie praktyk w szkole) coraz słabiej toleruję osoby nielubiące dzieci, przyłapałam się na tym, że zerwałam nawet kontakt z nielubiącymi dzieci osobami z mojego dawnego otoczenia (choć to nie był jedyny powód zerwania tych kontaktów, tylko jeden z paru powodów). Irytują mnie też osoby chcące "urobić" innych światopoglądowo, "nawrócić" na ateizm i uważające, że przez samo bycie agnostykim/ateistą/satanistą są mądrzejsze. A tak się składa, że akurat bardzo często nie są. |
|
metalgit
Anciliae Posty: 15 Git Git miasto |
2011-12-30 01:04:33
Ah ta tolerancja jestem Gites pojebanym człowiekiem ponieważ kocham dzieci, lubię się z nimi bawić i je uczyć matematyki i innych potrzebnych rzeczy do życia, szanuję starszych ludzi i staram się jeśli mogę im pomagać, kocham wszystkie zwierzęta otóż opiekuję się dwoma psami, Labradorem Cieciem oraz Owczarkiem niemieckim Gitem kocham te psy ponad swe życie. Mam również papugę o imieniu Romek i dwa kanarki, które nazywają się Kwiczoł i Magdalenka kocham te zwierzaki i nie mógł bym bez nich żyć, ale od urodzenia od kiedy pamiętam nienawidziłem kolorowych nie wiem skąd to mam, ale nienawidzę czarnych i ciapatych, żółtych i innych. Zawszę gdy widzę cygana mam ochotę mu zrobić krzywdę nie wiem czemu. Miałem tak od maleńkośći,otóż kiedyś jak byłem mały to szedłem z rodzicami i spotkaliśmy dwóch cyganów żebrzących o pieniądze ojciec chciał im rzucić z 10 zł a ja nie wiem czemu, ale czułem w sobie, że nie mogę pozwolić aby oni wzięli te pieniądze i mając 6 lat wlazłem butem w twarz klęczącego cygana oczywiście rodzicie dali mi popalić za moje zachowanie:D Długo bym musiał się rozpisywać co do reszty ras ludzkich, ale tak miałem od zawsze podałem tylko przykład cyganów, ale po prostu czuję wielką nienawiść do innych ras niż biała i nie wiem czemu, nikt mnie tak nie wychowywał. Z muzyki to lubię w szczególności agresywny metal taki jak za młodu cradle of filth oraz kat, lubię także konkretny Oi! do muzy to jestem tolerancyjny mam osobiście wybuchowy charakter i lubię dużo pić alkoholi i jeść ile wlezie. Więc nie wiem skąd z tą tolerancją tak u mnie źle, po prostu czuję coś w sobie, że takiego kolorowego nienawidzę. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale taki jestem sam nie wiem czemu i jakoś nie czuję się z tym źle, ale dziwnie ponieważ chciał bym się dowiedzieć czemu tak mam. Kruca Fuks! Git to styl szycia! |
|
Kamien
Fae Posty: 35 Bielsko-Biała |
2012-02-29 00:47:40
Mam osobiste wrażenie, że aktualnie pojęcia tolerancji w polityce są 'nieco' przekłamane. Tolerancja religijna - czy naprawdę w dzisiejszych czasach ktoś jest prześladowany za ateizm? Nikt nie narzuca tutaj konkretnej wiary - zawsze można ją zmienić. Mam wrażenie, że kolejne palikotowskie hasła mają na celu nie tyle wprowadzenie tolerancji religijnej (która już istnieje), tylko propagowanie ateizmu. Wmawianie społeczeństwu, że inne równa się lepsze. Tolerancja seksualna - o co w ogóle chodzi? Że co? Nasze dzieci mają być uczone w szkołach, że homoseksualizm jest zjawiskiem absolutnie naturalnym? Nigdy! Nie jestem przeciwnikiem związków homoseksualnych. Niech ludzie robią co chcą. Nie zrozumcie mnie źle, szanuję geja czy lesbijkę tak samo jak każdego innego człowieka. Ale nikt mi nie wmówi, że to jest naturalne. Nie jest złe. Ale naturalne też nie. Należy też wziąć pod uwagę to, że homoseksualizm jest zjawiskiem społecznie niekorzystnym. Zmniejszenie przyrostu naturalnego = mniej marionetek do zabawy dla socjologów. Związki homoseksualne nie powinny wychowywać dzieci. Nie dlatego, że są złe, bo nie są, tylko dlatego, że w ten sposób rozpowszechniają pewne wzorce społecznie niekorzystne. I nie wyobrażam sobie dorastania dziecka mającego dwóch tatusiów. Pozostaje jeszcze kwestia tolerancji międzynarodowej czy rasizmu. Chciałbym zadać władzom jedno pytanie - dlaczego nie budują autostrad dla Polaków, tylko dla Niemców przyjeżdżających do nas na "Ojro"? Czy bez tych Niemców i niechęci wobec nich jeździlibyśmy dziś rowerami po zabłoconych ścieżkach? Taki "wróg" jest potrzebny każdemu narodowi do funkcjonowania. Socjologia wyróżnia tutaj dwa typy: a) lepsi - nie lubimy ich, ale zazdrościmy i chcemy dorównać b) gorsi - gardzimy nimi, zwalamy na nich winę za całe zło, dzięki nim mamy wiarę, że jednak nie jesteśmy najgorsi. I tak naprawdę tylko stąd wzięła się potrzeba podziwiania i zazdroszczenia Niemcom i Amerykanom oraz swoista pogarda wobec murzynów, Żydów, Romów itd. Tolerancja sama w sobie jest zjawiskiem korzystnym zarówno dla społeczeństwa jak i dla jednostki. Należy tylko uważać, coby z tą tolerancją nie przesadzać. To, co najcenniejsze w człowieku zawsze znajduje się w środku. Ostatnio zmieniany: 2012-02-29 00:56:57 |