|
Masterdeath
Bicz Posty: 429 Poznań |
2011-08-25 16:41:54
Nie tolerancja była jest i będzie - wszędzie ! Każdy czegoś nie toleruje - jeden nie toleruje tego że ktoś mu dymi ćmikiem w pysk a drugi że tamten słucha hip hop tamten ze metalu, hetero nie tolerują zachowania homo , homo nie tolerują zachowania hetero. Ale moim zdaniem cywilizacja nie moze istniec bez braku tolerancji. Brak tolerancji = sprzeciw a sprzeciw jest potrzebny. "Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść" |
||
|
DonVitteo
Matuzalem Posty: 523 Międzychód |
2011-08-25 17:11:19
Z tego co widzę po powyższych postach niezwykle zawężono te zjawisko do szufladek subkulturowych i związanego z tym utyskiwania na drechów czy kiboli. Wyczuwam jednak w tym wszystkim pewną hipokryzję. Wysnuwa się sugestię, iż lwia część społeczeństwa sugerując się stereotypami dokonuje nieprzychylnej oceny malkontentów stale lamentujących na przejawy nietolerancji ze strony tegoż społeczeństwa. Pozostaje jednak zadać pytanie czy Ci ludzie sami nie kierują się stereotypami. Jeszcze 4 lata temu biedni punkowcy czepiali się kogokolwiek, kto choć odrobinę przypominał emo, czego byłem świadkiem na Woodstocku. Zabawne, iż Ci sami ludzie biadolili jak dalece popieprzone jest społeczeństwo ferujące osąd oparty na durnych stereotypach samemu oceniając ludzi według pewnego schematu. Zaryzykuje stwierdzeniem, iż przedmówcy sami kierują się schematami przyklejając dresiarzom etykietkę "idiota". To tyle jeżeli chodzi o nietolerancję i subkultury. W istocie nietolerancja jest o wiele szerszym zagadnieniem i dotyczy wielu aspektów życia, przejawiając się w zwykłym, szarym życiu codziennym. I tak jak pisze Masterdeath nietolerancja niekiedy jest zdrowym odruchem na pewne absurdalne zjawiska. Czy nietolerując nietolerancję staje się nietolerancyjny ? " Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku" Ostatnio zmieniany: 2011-08-25 17:16:56 |
||
|
SanguineVenari
Bicz Posty: 419 Agharta |
2011-08-25 17:31:32
DonVitteo jedyny sprawiedliwy. Pochwalam Twoje słowa.
Cudza nietolerancja jest usprawiedliwieniem własnej. Uskarżanie się na jakąkolwiek grupę społeczną podnosi samoocenę. Przecież nie należymy do tej kasty niedołężnych umysłowo łajdaków. A pfe! Sama myśl o nich powoduje odruch wymiotny. Wiadomo, arystokracja od plebsu trzyma się z dala. Jakże można jednak traktować bliźnich swoich z takim poczuciem wyższości? Tośmy ten sam gatunek. "Powiedz mi, kto są twoi przyjaciele, a powiem ci, kim jesteś. Od tej zasady historia zna jeden wyjątek: Judasz, którego znajomościom nie można nic zarzucić. " E. Hemingway. Ostatnio zmieniany: 2011-08-25 17:35:36 |
||
|
DonVitteo
2011-08-25 17:41:58
Właściwie odpowiedź na postawione pytanie znajduje się w Twojej wypowiedzi. To podnosi mniemanie o sobie samym " Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku" Ostatnio zmieniany: 2011-08-25 17:51:56 |
||
|
Durante
Anciliae Posty: 639 Poznań |
2011-08-25 17:56:11
"Tolerancja" pochodzi od słowa "tollere" - znosić, wytrzymywać. Nie ma w tym nic pozytywnego - jest raczej zaciśnięcie zębów i unikanie konfliktu. W zasadzie kłopoty z tolerancją pojawiają się, gdy samo pojęcie stosowane jest na planie politycznym, kiedy staje się ono nośne i jednoznacznie "pozytywne": w rezultacie generuje antynomie. Z powrotem do premodernej polityczności! ;P Natomiast w wymiarze "tolerowania" innych subkultur: poza tym, że znowu pojawiają się kazuistyczne zagadnienia, to rozkładam ręce - można tylko stwierdzić "fakty", natomiast reflektowanie nad "tolerancją" w kontekście subkultur nie prowadzi do niczego precyzyjnego. Społeczeństwo jest nietolerancyjne? Przecież to organon hodowania ludzi i dbania o własną stabilność - nie może być w nim miejsca na zupełną dowolność. Póki konfrontowane poglądy mniej popularne z tymi popularnymi nie prowadzą do sankcjonowanej jurydycznie przemocy - nie jest źle. :P Keiner stirbt für bloße Werte. Ostatnio zmieniany: 2011-08-25 18:19:57 |
||
|
SanguineVenari
Bicz Posty: 419 Agharta |
2011-08-25 18:52:28
O tolerancji można pięknie perorować, umieszczać w panteonie najcenniejszych cnót. Jednak zęby długo zaciskane, potem bez wyczucia kąsać będą.
Obustronna jatka jest ciekawa "Powiedz mi, kto są twoi przyjaciele, a powiem ci, kim jesteś. Od tej zasady historia zna jeden wyjątek: Judasz, którego znajomościom nie można nic zarzucić. " E. Hemingway. |
||
|
CrommCruaich
Matuzalem Posty: 1826 Wrocław |
2011-08-25 19:09:07
A czy tolerancja usprawiedliwia brak reakcji na pewne zachowania? Nie powiem, że to źle, gdy np. muzułmanie w Europie się nie integrują i nadużywają pomocy społecznej, bo zastanę oskarżony o nietolerancję ? Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link |
||
|
Durante
Anciliae Posty: 639 Poznań |
2011-08-25 19:13:22
Nie, taka poprawność polityczna odchodzi już do lamusa. Aczkolwiek mógłbyś się liczyć z upomnieniem, gdybyś mówił "o tych jebanych ciapatych". :P Keiner stirbt für bloße Werte. |
||
|
DonVitteo
2011-08-25 19:25:20
Brak tolerancji względem czegoś takiego jest w pełni uzasadnione. " Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku" |
||
|
Nadine1986
Bicz Posty: 551 |
2011-08-27 17:33:07
W naszym kraju chyba jednak nie, niestety. Co do sytuacji przedstawionej przez Cromma, zgadzam się z DonVitteo |
||
|
minawi
Redaktor Posty: 6030 Poznań / Iław... |
2011-10-29 08:35:30
nie wiem jak u Was ale ja z wiekiem coraz to mniej tolerancyjna sie robie. "pis end lof" juz przestało do mnie dawno przemawiac... Make Foch Not War |
||
|
bambol
Anciliae Posty: 133 Warszawa |
2011-10-29 09:20:01
Po niektorych dyskusjach to najbardziej tolerancyjnemu scyzoryk się w kieszeni otworzy Nie ma to nic wspólnego z wiekiem. Ja np: dosyc dobrze wyczuwam intencje i ludków a sam dałem się wciągnąć i przykładnie sprowadzić przez idiotę do jego poziomu.
Osobiście to nie uważam aby tolerancja była cnotą a z wiekiem to tylko doszedłem do wniosku, że dobrzy ludzi wcale nie mają lepiej i niekoniecznie trzeba się starać być dobrym :P Pobyt w krajach o innych kulturach i barwach skóry też raczej mnie nie przekonał do bycia tolerancyjnym a wręcz odwrotnie. Nic tak mnie nie wnerwia na forum, jak usuwanie moich postów Ostatnio zmieniany: 2011-10-29 09:31:57 |
||
|
szarl
Matuzalem Posty: 528 |
2011-10-29 12:21:53
Hom, nietolerancja traci piękny posmak antyrelatywizmu, gdy stwierdzimy, że należy ją utożsamiać raczej z obyczajowym szantażem i światopoglądową agresją, niż "wikińską" obroną naszego stanowiska. "Doświadczenie uczy, że ci, którymi najbardziej miotają ich namiętności, najmniej je znają." |
||
|
SolitaryAngel
Bicz Posty: 548 Zachodniopomprs... |
2011-10-29 12:33:40
Nie Ty jedna u mnie zaczęło się od pseudo satanistów, którzy zajmowali się krzywdzeniem niewinnych właściwie bezbronnych zwierzątek i niszczeniem nagrobków, obecne skala znacząco się poszerzyła począwszy od nazistów/faszystów, anty semitów aż do narcyzów. Dla takiego typu objawienie ludzkiej głupoty nie ma tolerancji. Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat |
||
|
Luk
Primogen Posty: 126 Kraków |
2011-10-29 18:39:58
Ujme to tak: A co Ja będe miał z tej całej tolerancji? A tak na poważnie, życie już dawno temu oduczyło mnie tolerancji i dawania jakiegokolwiek kredytu zaufania ludziom którzy najgłośniej krzyczą o tolerancji. A co Ja z tego będę miał? |
||