W tym tygodniu czytamy...

Help
Forum : Literatura
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33
Suspiria
Bicz
Suspiria
Breslau

2009-08-04 18:51:00
Czytalam Zboczencow z 3 miechy temu- rzeczywiscie swietne- przede wszystkim kobitka nie przynudza i pisze dosc soczystym jezykiem :D A niektore historyjki jak np o facetach jakiejs tam narodowosci przywiazujacych sobie psie jadra do nogi albo wypalanie czarownicom skory pod pachami jako siedliska zla- niezapomniane :lol: `
zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje rozpusta.

thistle89
Primogen
thistle89
Kościerzyna/By...

2009-08-08 19:41:12
Ja polecam Baśnie z gór - można po przeczytaniu ciekawe opowieści snuć przy piwku Jest duża i ciężka i ma piękne ilustracje.

Właśnie leży mi na stole kryminał "Gdzie przykazań brak dziesięciu" Joe Alex.
Czytał kroś? Warto to otwierać? (Nie - wujka Gógla nie zapytam, bo mam focha na niego)
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/

Aligator
Anciliae
Aligator
Warszawa

2009-08-08 21:36:47
Zacytuj:
Kolejny raz coś Pratchetta, tym razem "Wolni Ciutludzie"...no po prostu zakochałam się w książkach Pratchetta... Laughing

Swojego czasu miałem ciąg na Pratchetta, minęło mi jak po przeczytaniu 6 książek stwierdziłem że czytam ciągle te same żarty tylko inaczej odgrzane i te same hmmm spostrzeżenia filozoficzne skierowane na inny podmiot literacki. Do tego kompletny brak hmmmm zdolności budowania nastroju.
Generalnie książki lekkie w czytaniu, niezajmujące i łatwe do pochłonięcia ale o małej sile ekspresji...
Po przebrnięciu przez ostatnią pozycję stwierdziłem że mam dość... :roll:

Obecnie na warsztacie: "Armie świata antycznego" a w kolejce "Taipan" - Clavella i "Kawaler w żółtym kaftanie" Pereza.
Dios, Patria, Fueros, Rey

TatumiMorgan
Anciliae
TatumiMorgan
Zielona Wyspa

2009-08-09 21:22:11
Alicja_w_jednej_skarpecie Napisał:
Wielcy Zboczeńcy - Skandale Historii pani Elwiry Watały.

Świetnie napisana książką. Ciekawa. Na lekcji historii takich ciekawostek było mało. A szkoda... historia co dla nie których była by ciekawsza.

Łe, muszę to ruszyć xD

A czytam, po raz drugi czy trzeci, trylogię "K-Pax".
"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

Ravenheart
Primogen
Ravenheart
Wieliczka

2009-08-10 09:42:29
ja ostatnio zacząłemsobie czytać literaturke dotyczącą mojego głownego zainteresowania i tak dorwałem: "szarewilki hitlera: U-Booty na Oceanie Indyjskim" Lawrence Paterson'a
Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych któży mnie dzisiaj wkurwili.

SalomonKain
Anciliae
SalomonKain
Kraków

2009-08-10 11:03:41
a ja lubie fantastykę i fantasy /także heroic, Robert Howard jest genialny/, chociać czasami sięgam po literature zupenie z innej bajki, w tym tygodniu: "Doktor Żywago" Borysa Pasternaka
miej świadomość...

Carmen
Bicz
Carmen

2009-08-14 15:29:50
A ja czytam "Psychologię" Szewczuka (to nie powieść 8) ). Kobiecina w bibliotece mi poleciła, bo kiedyś widziała jak wypożyczam książki o parapsychologii; w końcu to dziedziny pokrewne. Ale wiecie, że to nawet fajne. Tak sobie czytam i czytam - a nóż widelec coś zrozumiem :D . Jednak, mając tendecję do męczenia kilku knig na raz, to równolegle czytam "Zimistrza" Prachetta; niezły ubaw. Wertuję również książkę o tarocie, ale to chyba mało kogo zainteresuje .

Astharte
Anciliae
Astharte
Kraków

2009-08-14 16:07:25
a ja skonczylam czytac "Przeminelo z wiatrem" i wzielam sie za "Moje pierwsze samobojstwo" Jerzego Pilcha
Volnerant omnes ultima necat.

HardKill
Moderator
HardKill
Szczecin

2009-08-14 16:39:17
a ja sobie przeczytałem dzisiaj Kurier Szczeciński :lol: xD

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Infidel
Primogen
Infidel
Bydgoszcz

2009-08-14 16:44:26
Robert Ludlum - Strażnicy Apokalipsy

tylu samobójstw w powieści dawno nie "widziałem" doskonała intryga, chociaż pod koniec mogło być nieco więcej akcji
Building the future and keeping the past alive are one and the same thing

SalomonKain
Anciliae
SalomonKain
Kraków

2009-08-14 17:37:51
Co do Ludluma przeszło mi przez ręce kilka jego pozycji, ale na jedną warto zwrócić szczególną uwagę, a mianowicie "Mozaika Parsifala", rewelacyjna intryga polecam
miej świadomość...

SalomonKain
Anciliae
SalomonKain
Kraków

2009-08-14 17:40:48
A czytuje ktoś Was może powieści Strugackich, czasem trochę zbyt filozoficznie piszą, ale ja uważam że Ich Sf jest rewelacyjne, moja ulubiona to "ślimak na zboczu", polecam też "jak trudno być bogiem"

Sk
miej świadomość...

TheSublime
Primogen
TheSublime
Poznań

2009-08-18 22:21:56
W ramach wakacyjnego rozprężenia oraz niespokojnego oczekiwania na kolejne odcinki True Blood'a zabrałam się za serię The Southern Vampire Mysteries - czyta się bardzo szybko (książka na dzień) i przyjemnie, spełnia swoją rolę literatury czysto rozrywkowej.

Zacytuj:
Astharte Pią Sie 14, 2009 5:07 pm:
a ja skonczylam czytac "Przeminelo z wiatrem"

Uwielbiam tą książkę (film też) : ) Muszę sobie w końcu zorganizować jakieś porządne wydanie.
"You may be as vicious about me as you please. You will only do me justice." [Richard Burton] "I value sense and nonsense alike. I favor nonsense, but that is a personal matter." [Kurt Schwitters]

Erzsebeth
Bicz
Erzsebeth
Wrocław

2009-08-19 05:11:13
"Evil Seed" Joanne Harris, rewelacja. Jak napisać poetycką książkę o wampirach i nie tylko nie przegiąć z klimatem :wink:, ale po prostu napisać ją świetnie.
"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

TatumiMorgan
Anciliae
TatumiMorgan
Zielona Wyspa

2009-08-23 23:13:34
"Szach Mat" Josteina Gaardera, autora "Świata Zofii".

Tak jak "Świat..." mi nie przypadł do gustu tak ta książeczka, zbiór opowiadań będących fragmentami jego wcześniejszych dzieł, jak na razie, owszem.
"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33
Forum : Literatura