| Decadence Napisał: |
ja wlasnie zaczynam "Miecz i Kwiaty" tom.1 Marcina Mortki zobaczym czy dobre :wink /quote:c71b3a58e2]
Mortka daje radę... Zresztą Fabryka Słów ma nosa do ciekawych pisarzy fantastycznych
Jam cłek wolny, lec ślebodny :)
|
|
|
|
janciovodnik
Primogen

Gniezno
|
2009-02-04 19:41:58
| Gaia Napisał: |
| A na tapecie: Brian W. Aldiss "Wiosna Helikonii". Czytał kto? |
Tego akurat nie... ale pare pozycji tego Pana przerobiłem... kilka latek temu. Dobre
Jam cłek wolny, lec ślebodny :)
|
|
|
|
Selekos
Bicz

Varzovia
|
2009-02-05 23:52:12
W tym tygodniu czytamy (tadam):
Przełożony na polski poemat "Dijenis Akritas" i "Podstawy obliczeń chemicznych" Henryka Całusa.
To głupie, nie mam motta. |
|
|
|
Hipotermia
Bicz

Gotenhafen
|
2009-02-06 00:05:27
odmóżdżam się ;P
Neon Genesis Evangelion :D
|
|
|
|
Alpha-Sco
Matuzalem

Małe Prywatne...
|
2009-02-10 23:10:24
"Dzieci Arbatu", Anatolij Rybakow: opowieść o młodych i nie tylko, ludziach, których życie płynie w Rosji Radzieckiej w 1933-34 roku. Naprawdę, robi wrażenie.
"Dym i Lustra", Neil Gaiman - niezła, chociaż spodziewałam się trochę czego innego i może stąd moje lekkie rozczarowanie.
"Szczurołap i inne opowiadania", Aleksander Grin - opowiadania różne, lepsze i gorsze. Dobre dla relaksu
ONE LIFE. LIVE IT. |
|
|
|
ravenheart99
Anciliae

Kotlina Kłodzka...
|
2009-02-10 23:29:34
jestem po sesji, wiec cos lekkiego i przyjemnego: mój dzisiejszy zakup: "Brisingr" Christophera Paoliniego :D :lol: :P
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą |
|
|
|
sums
Primogen

Grodzisk Wlkp./Po...
|
2009-02-11 10:23:48
Jacek Piekara - Płomień i Krzyż tom 1. - czyli jak to Madderdin stał się jednym z moich ulubionych bohaterów literackich
"W samym akcie oddania się złu nie ma jeszcze wykluczenia możliwości kochania"
Anne Rice "Wampir Lestat" |
|
|
|
CrommCruaich
Matuzalem

Wrocław
|
2009-02-11 11:28:48
| sums Napisał: |
Jacek Piekara - Płomień i Krzyż tom 1. - czyli jak to Madderdin stał się jednym z moich ulubionych bohaterów literackich  |
Połknąłem treść w 2 dni Na dodatek fantastycznie wydane.
A teraz czytam: Jan Harasimowicz - "Dolny Śląsk". Bardzo ciekawa książka o historii Dolnego Śląska. Na dodatek z mnóstwem kolorowych ilustracji.
Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie.
link |
|
|
|
Ariien
Primogen

Toruń / Gdańs...
|
2009-02-17 20:19:28
"Gargantua i Pantagruel" - zło konieczne, którego czytanie zdecydowanie mnie nie uszczęśliwia :P
"Katedra w Barcelonie" w wolnych chwilach, jako że nie lubię odstawiać książki na półkę nie przeczytawszy jej do końca (licząc na nieoczekiwany zwrot akcji?) i jako że po sesji nie przepadam za zbyt głębokim myśleniem :D
"Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie można go pokonać." |
|
|
|
geralt2007
Primogen

Bydgoszcz/Ostró...
|
2009-02-19 23:43:17
Malazańska Księga Poległych - część już szósta. Sporo fantasy już przeczytałem w życiu z Sapkowskim, Tolkienem i Piekarą na czele, ale ten cykl to jedyny, o którym mogę powiedzieć, że złożonością mnie lekko przytłacza.
A "Płomień i krzyż" również polecam, dobrze się to czyta, choć moim zdaniem, z niektórymi opisami Piekara przegioł.
"Ból i smutek wszystkim wielkim rzeczom za podstawę leżą." |
|
|
|
Gaia
Bicz

|
2009-02-24 00:19:18
Anglia, Trzeci Wiek Przemysłu. Fabryki i magia. Robotnicy i odmieńcy. Skojarzenia: Dickens, Prus, Gaiman.
Po 30 stronach stwierdzam, że chyba będzie dobre
|
|
|
|
ravenheart99
Anciliae

Kotlina Kłodzka...
|
2009-02-24 00:29:11
| Gaia Napisał: |
Anglia, Trzeci Wiek Przemysłu. Fabryki i magia. Robotnicy i odmieńcy. Skojarzenia: Dickens, Prus, Gaiman.
Po 30 stronach stwierdzam, że chyba będzie dobre  |
też tego autora, tylko że "Dom Burz" :D
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą |
|
|
|
amy
Bicz

Bydgoszcz
|
2009-02-25 23:19:30
Erich Maria Remarque "Łuk Triumfalny"
|
|
|
|
Viljar
Anciliae

Gdańsk Oliwa
|
2009-02-26 21:20:55
"Epidemie i zarazy". Osiem opowiadań polskich autorów, których wspólnym tematem jest jakaś tajemnicza choroba dziesiątkująca ludzi. Zwracam uwagę zwłaszcza na opowiadanie "Światy Dantego", gdzie bohaterowie w poszukiwaniu lekarstwa na śmiertelną chorobę udają się do piekła! Opis piekła nawiasem mówiąc, jest naprawdę okropny (bynajmniej nie dlatego, że krwawy, o nie! Tajemnica tkwi w charakterze tego miejsca, ale szczegóły byłyby już spojlerem) i jak się ma bujną wyobraźnię, to lepiej nie czytać po posiłku Tylko dla tego opowiadania warto wziąć się za tą książkę.
http://www.altergothic.pl - ZAPRASZAMY!!! |
|
|
|
Vika
Anciliae

Ostrów Wielkop...
|
2009-02-26 22:06:11
w tym tygodniu przeczytałam książkę znanego lingwisty i socjologa Noama Chomskiego pt. "Interwencje"...jeśli interesuje Was, dlaczego tak naprawde wybuchła wojna w Iraku, jakie są wady i zalety życia w spoleczenstwie amerykańskim i jak zdradliwa i brutalna bywa polityka w USA oraz jaki ma to wplyw na swiat, powinniście to przeczytac...plusem jest dobry styl ksiazki, ciekawe dane ktorych nigdzie indziej nie widzialam, obiektywna ocena panstwa, w ktorym autor żyje, minusy: gloryfikacja skrajnie lewicowych politykow - Fidela Castro i Hugo Chaveza, czasami zbyt histeryczny ton książki, niektore propozycje rozwiazania problemow miedzynarodowych i problemow USA są nieco naiwne...nie mam skrajnie lewicowych poglądów, ale jednak w paru punktach zgadzam sie z autorem...
Marine corps want indestructable men - men without fear!!!
|
|
|
|