|
Palmus
Anciliae Posty: 243 Black Water |
2010-03-07 19:15:53
moge wymienić pierwszą piątke swoich fimów MECHANICZNA POMARANCZA TRAINSPOTTING ZlY PORUCZNIK NIEODWRACALNE SCARFACE They let*s distrust nobody |
||
|
Sumo666
Redaktor Posty: 1074 Wrocław (Czas... |
2010-03-07 19:19:20 Filmy
Psy, Psy II, Seksmisja, Pulp Fiction, Transpotting, Pluton, Ojciec Chrzestny... dużo by tu wymieniacoj dużo. If i can`t be my own i feel better dead. |
||
|
Gotthorm
Bicz Posty: 182 |
2010-03-16 12:56:25
Filmy oglądam nałogowo, większość po kilka razy, wiele z tych które sam uważam za kultowe już wymieniono (Obcy- 8 pasażer Nostromo,Łowca androidów,Dr Strangelove) dlatego postaram wymienić inne filmy które też w moim przekonaniu zasługują na miano kultowych. Jeżeli gdzieś jednak jakiś tytuł powtórzę to przez nieuwagę.
Siódma pieczęć i Goście wieczerzy pańskiej - Ingmara Bergmana, Mleczna droga -L. Bunuela, Matka Joanna od aniołów -Jerzego Kawalerowicza, Śmierć w Wenecji -L. Viscontiego, klasyka komedii w postaci Gorączki złota -Ch. Chaplina, Generała -Bustera Keatona i filmów z braćmi Marx, Sokół maltański -wielkiego Johna Hustona z nieśmiertelnym Humphreyem Bogartem, klasyki SF jak Alphaville -Jean-Luca Godarda, Zielona pożywka -Richarda Fleischera czy Inwazja porywaczy ciał -Dona Siegela i późniejsza wersja Philipa Kaufmana, Bullitt -Petera Yatesa (z najlepszą moim zdaniem,sceną pościgu samochodowego w dziejach kina, w wykonaniu Steva McQueena w fordzie Mustangu), western Ostatni pociąg z Gun Hill -Johna Sturgesa, gdzie nie ma bohaterów dobrych i złych, czarnych i białych, a każda tragedia jest wstępem do kolejnej,gdzie zemsta rodzi zemstę i nie ma mowy o wybaczeniu, Agirre, gniew boży -Wernera Herzoga z Klausem Kinskim w roli głównej, Rozmowa -Francisa Forda Coppoli ze wspaniałą rolą Gene Hackmana, jako specjalisty od podsłuchów, monumentalne dzieło Andrzeja Wajdy- Ziemia Obiecana, Okręt -Volfganga Petersena, Cienka czerwona linia -Terrence Malicka, Ronin -Johna Frankenheimera, i już chyba starczy, choć wciąż kolejne tytuły przychodzą mi do głowy. Na koniec chciałbym kilka słów powiedzieć na temat wspomnianego przez Amorphousa Testu pilota Pirxa, to gniot jakich mało, sam Stanisław Lem nie zostawił suchej nitki na tym filmie i na jego twórcy M. Piestraku. Mniejsza o to, bo sam bardzo ten film lubię choć szczerze mówiąc nie bardzo wiem za co. Rozerwana ręka nieliniowca skończonego z Testu... to chyba pierwsze wspomnienie filmowe mojego dzieciństwa.
To bez wątpienia KULTOWY film (i nie jest to tylko moje zdanie). |
||
|
MisterOzz
Anciliae Posty: 237 Wadowice |
2010-03-21 16:41:29
Co prawda film wyszedl calkiem niedawno ale ja juz go uwazam za kultowy! Mowie o filmie INK jezeli sa tutaj jacys fani filmow D. Lyncha to polecam im ten film. Jest to surrealistyczny dramat z naprawde swietnym przeslaniem i muzyka. Mozna by go porownac do filmu Fountain / Zrodlo. Film mozna obejrzec online w bardzo dobrej jakosci z polskimi napisami :D "Śmiejecie się ze mnie że jestem inny, Ja śmieję się z was bo jesteście tacy sami" J."HIV" Davis |
||
|
scarlet1590
Matuzalem Posty: 396 Częstochowa/S... |
2010-03-21 17:19:39
Widziałam i potwierdzam. Mnie osobiście poruszył bardziej niż The Fountain, ale być może jest to uzależnione od okoliczności Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności. |
||
|
black_gothic
Anciliae Posty: 661 Lublin w pobliżu... |
2010-03-21 21:55:00
Leon Zawodowiec - teraz leci, oglądam go raz na rok Gwiezdne Wojny Mój przyjaciel mój Wróg Obcy- wszystkie części Terminator Predator Władca pierścieni 300 Hero Walka o ogień Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy |
||
|
MisterOzz
Anciliae Posty: 237 Wadowice |
2010-03-22 15:27:05
No przede wszystkim trzeba lubiec takie filmy. To kino nie jest zdecydowanie dla kazdego. Dla niektorych moze byc zbytnio ambitne, przez co glupie i niezrozumiale:P "Śmiejecie się ze mnie że jestem inny, Ja śmieję się z was bo jesteście tacy sami" J."HIV" Davis |
||
|
Harlequin
Redaktor Posty: 5751 Poznań |
2010-03-22 15:34:47
Filmy kultowe = ulubione chyba w tym wypadku Forrest Gump Chłopcy z ferajny Gorączka Między słowami Miasto Boga Bękarty Wojny Mulholland Drive Życie jest piękne Akademia policyjna 1 Transformers The movie (1986) Kruk Lila Forever (ruski film, szczerze polecam) Cycki, Flaki i Szatan !!! |
||
|
HardKill
Moderator Posty: 7823 Szczecin |
2010-03-22 19:15:11
ja na razie skromnie jednym z kultowych dla mnie filmów jest > Mechaniczna Pomarańcza (A Clockwork Orange) Stanleya Kubricks'a <
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... |
||
|
black_gothic
Anciliae Posty: 661 Lublin w pobliżu... |
2010-03-22 22:47:19
Zapomniałam o filmie " Królestwo Niebieskie ". Obejrzałam go raz i będę pamiętać długo. Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy |
||
|
shagi666
Anciliae Posty: 319 Rzeszów |
2010-03-23 08:59:31 .
Władca Pierścieni Piraci z Karaibów ( moje ulubione fantasy ) Dzień Bestii ( idzie się zjebać z tego ;d ) Cradle of Fear Tenacious D. Van Helsing "Rób co masz robić brat , świat jest dziki , nie pozwól by ktoś mówił Ci , że jesteś nikim" |
||
|
Rafal
Primogen Posty: 9 Częstochowa |
2010-03-23 21:54:35
Ja może z tych, które widziałem ostatnio (niekoniecznie nowe, ale warto zobaczyć, jeśli ktoś nie widział): Siedem dusz Trójkąt (Triangle)- majstersztyk scenarzystów Życie jest piękne Czwarty stopień Udręczeni Ocean strachu 2 Normalność w miarę możliwości... |
||
|
MrGoregrind
Primogen Posty: 38 Świnoujście/T... |
2010-03-27 16:10:40
Amores Perros Ziema niczyja Malena Chłopiec w pasiastej piżamie Zapaśnik Gran Torino Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda Aż poleje się krew W dolinie Elah To nie jest kraj dla starych ludzi Ciekawy przypadek Benjamina Buttona Alleluja i do przodu. |
||
|
Dragoria
Bicz Posty: 71 LKJ |
2010-04-07 09:33:35
Urodzeni mordercy Leon Zawodowiec Omen Dziecko rosmary mozna wymieniac bez konca "Staniesz sie skladem starych smierdzacych mysli, jesli ich nie wypowiesz..." |
||
|
oki
Redaktor Posty: 169 złocieniec |
2010-05-12 16:25:46
"Cashbeck", "Borderland", "Old Boy" "Lektor", "Podziemny krąg", "Przekręt", "Sauna" CDN kąt padania równa się kątowi odbicia |
||