Szokujący artysta głodujący psa - strona 90

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Następna
Duszka
Bicz
Duszka

2012-01-19 14:05:05
Tak, ale bardzo kiepskim. Co do psa - jak dla mnie, ten facet powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej, ponieważ zagłodził zwierzę, a na to są paragrafy.

szarl
Matuzalem
szarl

2012-01-20 23:38:34
Ja rozumiem, że niektórzy mają problem ze zrozumieniem notki po angielsku - trudno .
Ale zdaje się że po polsku też zostało napisane: Vargas zwierzęcia nie zagłodził. W świetle tego wydaje mi się, że możemy sobie darować teksty o więzieniu i tym podobne.

Całkiem ciekawy esej: http://dawire.com/2010/07/29/habacuc-and-the-imperatives-of-beauty-kindness-and-truth-2/
“Every artist signs his work” :).

Należy zauważyć że to nie troska o dolę psa jest w rzeczywistości klu tej sprawy, i nie ona powoduje oburzenie - w takim przypadku należałoby pochylić się w równej mierze nad losem tysięcy psów zdychających w podobnych warunkach (zdaje się dość pokaźna liczba w samej Kostaryce). W istocie to fakt że rzekomą śmierć spowodował człowiek, a całość odbyła się w imię sztuki powoduje całe to zamieszanie.

Jak zauważył mój przyjaciel w kontekście tego performancu, najstraszniejsze jest to iż nasza wrażliwość pod wpływem mediów stępiała do tego stopnia, że śmierć człowieka już nikogo nie szokuje (Natividad); bardziej porusza nas los psa.
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura