|
Lupp
Primogen Posty: 392 Restinpeace |
2011-12-14 10:08:28 Cogito oder nicht cogito 3
1.Póki co występuję w jednej, własnej osobie (drugiej liczby pojedynczej). 2.Wykładali solidnie. 3. W ramach w.w. kwestii mam wątpliwości, czy ten poziom nadal jest utrzymywany - była mowa o własnych sądach i poglądach, a nie wklejaniu cytatów. W razie braku takowych , zawsze można nic nie napisać - chyba, że ma się przemożną chęć, wtedy już nic się nie da zrobić, jako że, jak powiada znana piosenka, "śpiewać każdy moźe, tochę lepiej, lub trochę gorzej", a w.w. wola plus nadinterpretacja wolności wypowiedzi prowadzi pewną drogą do pisaniny od rzeczy (ergo: alogicznej). Do not quote - think for yourself |
||
|
HardKill
Moderator Posty: 8018 Szczecin |
2011-12-14 12:21:09
W momencie wprowadzenia stanu wojennego byłem w pacy na nocce,kiedy w radiu przemawiał W.Jaruzelski o wprowadzeniu stanu wojennego na terytorium Polski,wszystkim w pracy w oczach pojawił się strach,przerażenie i niepewność.Czy to wojna..? z kim...?,ktoś zaatakował Polskę...? czy to Rosjanie..? To były nasze pierwsze myśli w naszych głowach tej nocy.Każdy z nas pracujących tej nocy chciał jak najszybciej wracać do swoich domów,rodzin,bliskich.Kiedy przyjechał szef,powiedział że przerywamy produkcję ciastek (bo pracowałem wtedy w cukierni) i zaczynamy robić ciasto na chleb.O ósmej rano z czterema bochenkami chleba biegłem do domu ze strachem i myślami co z moimi bliskimi,czy są cali i zdrowi,czy żyją.Tak wyglądały moje pierwsze godziny wprowadzenia Stanu Wojennego w Polsce.Strach i przerażenie w oczach,tego nigdy nie zapomnę. Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... Ostatnio zmieniany: 2011-12-14 12:41:37 |
||
|
Lupp
2011-12-15 10:10:23
Dzięki za wpis. Ano właśnie - to było takie nagłe osunięcie się w przepaść, apokalipsa. Po nich można się było wszystkiego spodziewać, w końcu uzbrojenie nie do zabawy służyło i wtedy nie tak dawno, bo w 1970 zostało użyte do masakrowania tłumu. Do not quote - think for yourself |
||
|
HardKill
2011-12-15 10:55:56
Tusz koło mojego domu na skrzyżowaniu ulic stały dwa wojskowe wozy bojowe typu Skot,co pół godziny oddawały serię z działka w powietrze,by wzbudzić wśród ludności strach i odebrać im ochotę wyjścia na ulice. Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... |
||
|
minawi
Redaktor Posty: 6104 Poznań / Iław... |
2011-12-15 12:02:01
tusz koło domu? to dopiero się działo w tamtych czasach... teraz tusz już na ulicy nie leży :> Make Foch Not War |
||
|
CrommCruaich
Matuzalem Posty: 1867 Wrocław |
2011-12-15 12:52:48
Zawsze z zaciekawieniem słucham relacji o tamtych czasach. I szanuję osoby, dzięki którym żyję w wolnym kraju. Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link |
||
|
HardKill
2011-12-15 14:17:52
A pro po "Tuszu" droga minawi,w owych czasach bywało że miałem przy sobie po kilka litrów,nosząc po tajemnie do drukarni Solidarności,przeważnie nocami,w stanie wojennym obowiązywała godzina policyjna (milicyjna) zakaz poruszania się od 22:00 do 6:00.Strach pomyśleć co by się stało ze mną,gdyby ZOMO znalazło to przy mnie.Wtedy jednak nie myślało się o ewentualnych konsekwencjach.Każdy działał,walczył przeciw komunie tak jak umiał,w moim przypadku tak się złożyło że w stanie wojennym działałem w podziemnych strukturach Solidarności. Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... Ostatnio zmieniany: 2011-12-15 14:53:37 |
||
|
Lupp
2011-12-17 11:42:44 Cdn -muzyka i okolice
Abstrahując od ortografii, szkoda, źe temat został w trybie nagłym przeniesiony do archiwum, bo cały jego sens polegał na zderzeniu poglądów i opinii różnych generacji. Jest parę, jak myślę ciekawych wątków - np. jak stan wojenny wpłynął na rozwój muzyki i innych dziedzin sztuki. Jarocin, powstanie pierwszych kapel, które uprawiały dark/cold wave i w jakiś sposób antycypowały gotyk (Made in Poland, One Million Bulgarians, Aya RL, druga Siekiera itd.) - wszystko to wynikało z dekadencji i mroku tej epoki, które odbijało wiele utworów; także Ciechowskiego, Janerki, Lipińskiego, Brylewskiego, Budzyńskiego. Gdyby się dobrze przyjrzeć, pokolenie artystów uformowanych w tamtym czasie miało i ma istotny wpływ, również na to, co dzieje się teraz. Temat do pociągnięcia... Do not quote - think for yourself |
||