W obliczu zła

Help
Forum : Opowiadania
Poprzednia Następna
Dyskusja na temat artykułu: W obliczu zła
bass9
Anciliae
bass9

2011-08-01 11:51:36 W obliczu zła
No Kolego wielki ukłon w Twoją stronę.
Bardzo ciekawa fabuła z wplątanymi faktami historycznymi dla mnie sprawia wrażenie pamiętnika żołnierza. Postać nie jest płytka, wczuwając się w rolę zawarłeś emocje jakie rodzą się w sytuacjach przerastających bohatera. Wewnętrzna walka z paraliżującą bezradnością.
Podoba mi się jak operujesz słowami, naprawdę ciekawie i płynnie się czyta. :)

No i honor przede wszystkim!

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-08-01 13:07:02

Dzięki :) Nie zapominaj, że w pewien sposób to właśnie przeczytanie Twojej pracy przepełniło mnie weną do napisania tejże noweli. Właściwie powinienem być wdzięczny. Oczywiście to tylko pewna część. Myślę, że po powrocie z Woodstocku wezmę się za kontynuacje tego dzieła.

Co do języka i stylu. Nie jest to moje pierwsze opowiadanie umieszczone na tym portalu. W poprzedniej pracy popełniłem masę błędów...budowane przeze mnie zdania brzmiały nieporadnie, pojawiały się liczne powtórzenia. Mało też było samej akcji. Bardziej skupiłem się nad kreśleniem zarysu samego bohatera. Tym razem biorąc się za pisanie opowiadania starałem się uważać na język. Poprzez stosowanie kolokwializmów i wulgaryzmów chciałem nadać autentyczności bohaterowi - człowiekowi z krwi i kości. Starałem się być obiektywny. Niemiec nie jest więc tożsamy z fanatycznym socjopatom gardzącym wszystkim co nie germańskie czego przykładem jest postać właściciela tartaku - Schulza
" Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku"

electrokvinnan
Bicz
electrokvinnan

2011-08-10 17:23:08
Bardzo ciekawie:) napotkałam jedynie 1 błąd gramatyczny póki co - mówi się "pyr", a nie "pyrów" (kwestia właściwej końcówki przy odmianie przez przypadki). pozdrawiam:)

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-08-10 17:32:06

Ludzką rzeczą jest popełniać błędy :) Pozdrawiam Vika i dzięki za opinię
" Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku"

Dyskusja na temat artykułu: W obliczu zła
Poprzednia Następna
Forum : Opowiadania