The Wolf Army

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
Poprzednia Następna
HBVILK
Anciliae
HBVILK
Skoghall Szwecja

2011-07-27 20:10:34 The Wolf Army
"The Wolf Army ma uchronić Wilki z dalszych prześladowań i zagłady poprzez stworzenie rozległej sieci ludzi, łączenie umiejętności, wiedzy, kontaktów ekonomicznych i politycznych, aby osiągnąć nasz cel. W międzyczasie będziemy organizować wydarzenia w proteście przeciw zabijaniu wilków i będziemy edukować i informować ludzi o prawdziwej naturze wilka."

To cytat z manifestu The Wolf Army. W ubiegłym roku powstał oddział w Szwecji i niesamowicie szybko się rozwija . Czy ktoś z Was słyszał o podobnej organizacji w Polsce ?
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Makui
Bicz
Makui
Gdzieś we wsz...

2011-08-03 00:13:26
Hmm.. W sumie o organizacjach zajmujących się ochroną wilków w Polsce nie słyszałam, jedynie o projektach. Wiem, że w 2007 roku był zorganizowany taki projekt przez stowarzyszenie Zielona Swoboda - Ochrona wilczej populacji w Lasach Janowskich. A w ostatnich dwóch latach był organizowany projekt "W słowach kilku o wydrze, bobrze i wilku" przez Fundację Wspierania Inicjatyw Ekologicznych.
* http://zielonaswoboda.eko.org.pl/
* http://www.wspolistnienie.eco.pl/main.php

Przydałaby się w Polsce organizacja, która chroniłaby te zwierzęta cały czas, one są na wyginięciu. Te mądre i piękne ssaki są często klasyfikowane jako szkodniki, dlatego cieszę się kiedy słyszę o projektach (takich jak wyżej), gdzie prowadzi się zajęcia edukacyjne mające na celu uświadomienie społeczeństwa o prawdziwej naturze wilka.
"Muzyka jest jak morze - widzisz brzeg, na którym stoisz, lecz drugiego dojrzeć nie podobna."
Ostatnio zmieniany: 2011-08-03 00:13:51

Noxam
Primogen
Noxam
Pawłowice -->...

2011-08-09 21:37:02
Z chęcią wstąpiłbym w szeregi tejże armii chroniącej moich szlachetnych braci. Kocham wręcz wilki, to przepiękne i cudowne stworzenia, a zarazem bardzo tajemnicze i mało poznane, co w większości jest przyczyną, że są tak nienawidzone.

Powiedzcie jak widzicie to wszystko...

HBVILK, opowiedziałbyś co nieco o tym całym ruchu w Szwecji? jak to wygląda itd?
Przeznaczanie nie istnieje, jesteśmy tylko my.

ladyinblack
Matuzalem
ladyinblack
Wrocław

2011-08-09 21:46:10
Noxam Napisał:
Z chęcią wstąpiłbym w szeregi tejże armii chroniącej moich szlachetnych braci. Kocham wręcz wilki, to przepiękne i cudowne stworzenia, a zarazem bardzo tajemnicze i mało poznane, co w większości jest przyczyną, że są tak nienawidzone.

Powiedzcie jak widzicie to wszystko...

HBVILK, opowiedziałbyś co nieco o tym całym ruchu w Szwecji? jak to wygląda itd?

Również z chęcią bym wstąpiła w szeregi owej. Uważam, że wilki to zwierzęta nie tylko przepiękne, ale własnie tajemnicze, niepoznane i cudowne w swej dzikości.

Właśnie... jak to dokładnie wygląda...?
Kobietom od przedszkola robi się pranie mózgu, wmawia się im, że powinny być miłe ...

HBVILK
Anciliae
HBVILK
Skoghall Szwecja

2011-08-10 00:00:11
Wszystko co ważne jest na oficjalnej stronie The Wolf Army - http://www.thewolfarmy.com/ .Nowości na Fb ( niestety ) to jeden z kanałów komunikowania się żołnierzy.
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Noxam
Primogen
Noxam
Pawłowice -->...

2011-08-10 17:43:21
HBVILK Napisał:
Wszystko co ważne jest na oficjalnej stronie The Wolf Army - http://www.thewolfarmy.com/ .Nowości na Fb ( niestety ) to jeden z kanałów komunikowania się żołnierzy.

Zapowiada się ciekawie... szkoda tylko ze tylko tyle twego jest. Ciekawe ile członków jak na razie mamy w Polsce?

HBVILK
Anciliae
HBVILK
Skoghall Szwecja

2011-08-10 20:26:08
Wilk w Polsce prawem chroniony jest..wilki zostały objęte całkowitą ochroną w 1998 roku .Jednak odnotowywane są przypadki kłusownictwa oraz coraz częstsze dążenia myśliwych do legalnego odstrzału. W Szwecji żołnierze The Wolf Army wkroczyli do akcji gdy wydana została zgoda na odstrzał wilków mimo ,że jest niewiele sztuk na terenie Szwecji .
Nic nie stoi na przeszkodzie aby taki oddział w Polsce powołać . Celem byłaby edukacja, ponieważ wilki nadal mają kiepskie PR w Polsce oraz niedopuszczenie do wydania przez władze zgody na odstrzał limitowanej ilości wilków mającej na celu zmniejszenie populacji .
Żołnierze WA w Szwecji wsławili się akcjami przewożenia wilków z terenu Norwegii (gdzie jeszcze niedawno wilk nie był pod ochroną) do Szwecji . W ten sposób uchroniono dosłownie ostatnie sztuki na terenie Skandynawii . Teraz szacuje się je na około 300 szt. i mimo tak znikomej ilości w ubiegłym roku władze szwedzkie wydały zgodę na odstrzał kilkunastu sztuk !!! Więc niewykluczone,że lada moment może zajść podobna sytuacja w Polsce a wtedy .... no właśnie mam nadzieję ,że nie będę jedyny stojący w obronie "wolnych wilków" .

ladyinblack
Matuzalem
ladyinblack
Wrocław

2011-08-10 22:41:45
Dla mnie to dosłownie kretynizm.. Skoro już i tak mało jest tych dzikich zwierząt chodzących po tej planecie to po co je jeszcze wybijać? Co.. futerek się komuś zachciało?...
Nie rozumiem którzy dla kasy mogą takie rzeczy robić.
I jestem zadowolona, że Wolf Army powstało i mam skromną nadzieję, że za jakiś czas i w Polsce powstanie podobna armia. Skoro wilki są pod ochroną to powinno im się zapewnić takie warunki by rzeczywiście były pod ochroną.
Kobietom od przedszkola robi się pranie mózgu, wmawia się im, że powinny być miłe ...

Noxam
Primogen
Noxam
Pawłowice -->...

2011-08-11 08:33:12
Zgadzam się z poprzedniczką, to kretyństwo jakich mało.

Ba, załóżmy jest te 300 sztuk, władze pozwolą odstrzelić kilkanaście sztuk. Pójdzie kilkunastu takich kretynów... a później powiedzą "my nic złego nie zrobiliśmy, każdy z nas odstrzelił po kilka tylko" i zagłada dla rasy. Są takie osoby które tak mogły by zrozumieć prawa.

Wilki można by było chronić w ten sposób na wiele sposobów, choćby od prostego umieszczenia ich w jakiś rozległych rezerwatach. Poza tym hodowcy, dajmy na przykład bydła. Mogli by stosować tą sztuczkę, którą przyniósł nam Shaun Ellis (ten człowiek który żyje u boku wilków jak w jednym stadzie). Czyli poumieszczać głośniki na granicy Las-Hodowla i puszczać wycie wilków. Co w ten sposób sprawia że w praktyce tworzymy jakby teren innej watachy na który prawie na pewno tamta nie wejdzie.

Hmm I co rozumiesz poprzez słowo Edukacja? Że do szkół mamy przychodzić? ^_^

HBVILK
Anciliae
HBVILK
Skoghall Szwecja

2011-08-11 10:19:49
Hej , wilki są doskonałymi łowcami . Wolne będą atakowały bo taka ich natura ....Edukacja ?
Tak !Edukacja ludzi mieszkających na terenach bytowania wilka , trzeba tłumaczyć jak uchronić hodowlane zwierzęta przed takimi atakami ( elektryczne pastuchy itp.).... taką edukację mam na myśli. Odsyłam do gazet regionalnych z terenu Suwałk ,Puszczy Białowieskiej czy Bieszczad.
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110720/REG10/47081940

ladyinblack
Matuzalem
ladyinblack
Wrocław

2011-08-11 11:54:35
A według mnie edukacja powinna być wszędzie. Ja miałam wspomniane w gimnazjum i liceum na lekcjach geografii o wilkach. Ale sama też się wiele razy sama tym interesowałam. I nie tylko osoby zamieszkujące w pobliżu miejsc pobytu wilków powinny być edukowane ale i reszta społeczeństwa.
Jak człowiek zabije człowieka to jest wielka krzywda, a jak zabije się często bezbronnego zwierzaka to nikt nikomu nic nie zrobić.
No tak... wilki to dzikie zwierzęta, ale co z tego? Jeśli jest ich tak mało to powinno się starać by ilość populacji nie zmniejszała się, a wręcz przeciwnie - zwiększała.

Yngwie
Matuzalem
Yngwie
Wrocław / Czę...

2011-08-11 12:45:22 The Wolf Army
HBVILK Napisał:
Czy ktoś z Was słyszał o podobnej organizacji w Polsce ?

Ja, det gör jag, men inte för mycket. Till exempel: polskiwilk.org.pl

Poza tym nie zawsze potrzebna jest armia, czasem wystarczy kilka konkretnych i dobrze zorganizowanych osób. Polecam kontakt do nich jeśli ktoś serio myśli o zaangażowaniu w wilcze sprawy.

HBVILK Napisał:

Teraz szacuje się je na około 300 szt. i mimo tak znikomej ilości w ubiegłym roku władze szwedzkie wydały zgodę na odstrzał kilkunastu sztuk !!!

Pamiętam, z tym że znając zamiłowanie Szwedów do natury, kultury i precyzyjnych analiz wyszło im, że trzeba odstrzelić 27 sztuk. Głównym powodem był właśnie brak świadomości i niestosowanie środków, o których wspominasz (pastuchy, ogrodzenia). Ludzie narzekali na coraz częstsze ataki na domowe zwierzęta hodowlane.

Z informacji, które jeszcze mam (nie mogę dać linka, bo to z filmów z programów typu Animal Planet) w PL wilk ma się jeszcze póki co nieźle - populacja rośnie, powoli, ale zawsze. Dzika przyroda w naszym kraju jest w stanie przyjąć ok. 3-krotnie więcej wilków niż jest ich obecnie bez szkody dla człowieka i ekosystemu, bo nie chodzi tylko o wilki, ale też o gatunki zwierząt, na które wilki polują.

I jeszcze "wirtualny rzyg" na Polski Związek Łowiecki za petycje o argumentacji typu: "chcemy otwarcia sezonu łowieckiego, bo w innych krajach się poluje", podając przy tym liczbę populacji przez siebie zawyżoną.
od czasu do czasu warto wrócić do źródła
Ostatnio zmieniany: 2011-08-11 12:47:37

Poprzednia Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura