Piętno - strona 15

Help
Forum : Opowiadania
1 | 2 Następna
Dyskusja na temat artykułu: Piętno - strona 15
bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-15 22:57:07
Alpha-Sco Napisał:
Tylko że test jest tylko do testowania, a przy pisaniu opowiadania czy innego tekstu czasem trudno jest za pierwszym razem ładnie, klarownie i obrazowo sprecyzować myśl.
Po części się z Tobą zgadzam,ale jednak pozostaję przy założeniu,że jednak czasem,podkreślam,czasem pierwsza myśl w takim przypadku może okazac się bardziej inspirująca .
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2011-07-15 23:22:01
najprościej sprawdzić wartość "inspiratorską myśli" przepisując owo opowiadanie bezpośrednio po zakończeniu procesu tworzenia wszystkich myśli tak by proces ich konstruowania zamienić na proces mimowolnej i nieświadomej analizy :)
Aetas dulcissima adulescentia est

SanguineVenari
Bicz
SanguineVenari
Agharta

2011-07-15 23:51:31
Ciekawe opowiadanie, szlifuj talent.

PS.Czekam na kontynuację.
‎"Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego."

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-16 09:57:14
Gorg666 Napisał:
najprościej sprawdzić wartość "inspiratorską myśli" przepisując owo opowiadanie bezpośrednio po zakończeniu procesu tworzenia wszystkich myśli tak by proces ich konstruowania zamienić na proces mimowolnej i nieświadomej analizy :)
O i taka metoda myślę,że jest ok
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

cicha09
Bicz
cicha09

2011-07-30 12:01:34
Myślę, że z Twojego pomysłu mogłoby być coś więcej. Trochę dodać szczegółów, więcej informacji, opisów... Dobry materiał na książkę - horror najlepiej. Tylko więcej straszności musiałbyś dodać :)

Masterdeath
Bicz
Masterdeath
Poznań

2011-07-30 12:44:57
No no, doczytałem do końca daje radę.
"Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść"
Ostatnio zmieniany: 2011-07-30 12:45:09

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-07-30 13:30:44

Mhm...wasze sugestie wezmę z pewnością pod uwagę. Póki co jestem raczkującym pisarzem jeżeli tak mogę w ogóle się określić i popełniam masę błędów. Oczekuje napływu weny, dzięki której będę w stanie coś sensownego napisać. Jak tylko się ona pojawi obiecuje przelać na klawiaturę to co mi w wyobraźni siedzi :)
" Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku"

Masterdeath
Bicz
Masterdeath
Poznań

2011-07-30 13:37:42
DonVitteo Napisał:

Mhm...wasze sugestie wezmę z pewnością pod uwagę. Póki co jestem raczkującym pisarzem jeżeli tak mogę w ogóle się określić i popełniam masę błędów. Oczekuje napływu weny, dzięki której będę w stanie coś sensownego napisać. Jak tylko się ona pojawi obiecuje przelać na klawiaturę to co mi w wyobraźni siedzi :)

przerzuć się na mocne psychotropy, a będziesz miał duuużo weny ; p :D
"Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść"
Ostatnio zmieniany: 2011-07-30 13:42:44

Durante
Anciliae
Durante
Poznań

2011-07-30 13:44:57
Niestety nie jestem w tej chwili znaleźć stosownego ustępu z "Jedynego Wyjścia" Witkacego, ale pojawiła się tam myśl, że sekretem pisania jest właśnie nie oczekiwanie na natchnienie, tylko pochylenie się nad papierem (w naszym przypadku - nad klawiaturą i rozpoczęcie pisania, borykanie się z tym pisaniem choćby przez dzień cały, by skończyć z jedną stroną - to jest probierz siły charakteru i zdeterminowania w pisaniu. Czekanie na natchnienie w tym kontekście miałoby być utrzymywaniem w sobie słodkiej niepewności poczucia, że "niebawem coś się dokona - tylko niech święta Łucja na mnie skinie"; zatrzymywaniem przy sobie podniety oczekiwania. ;P

To powyższe to tylko mała glossa, natomiast życzę powodzenia, choć beletrystyka, poza pewnymi wyjątkami, mało mnie zajmuje. :)
Keiner stirbt für bloße Werte.
Ostatnio zmieniany: 2011-07-30 13:50:44

szarl
Matuzalem
szarl

2011-08-01 19:08:14
Durante Napisał:
Niestety nie jestem w tej chwili znaleźć stosownego ustępu z "Jedynego Wyjścia" Witkacego, ale pojawiła się tam myśl, że sekretem pisania jest właśnie nie oczekiwanie na natchnienie, tylko pochylenie się nad papierem (w naszym przypadku - nad klawiaturą i rozpoczęcie pisania, borykanie się z tym pisaniem choćby przez dzień cały, by skończyć z jedną stroną - to jest probierz siły charakteru i zdeterminowania w pisaniu. Czekanie na natchnienie w tym kontekście miałoby być utrzymywaniem w sobie słodkiej niepewności poczucia, że "niebawem coś się dokona - tylko niech święta Łucja na mnie skinie"; zatrzymywaniem przy sobie podniety oczekiwania. ;P

I dokładnie tak jest. Na "wenę" czekają amatorzy.

Co innego to wejść w odpowiedni stan umysłu.
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-08-01 20:39:58
szarl Napisał:
Durante Napisał:

I dokładnie tak jest. Na "wenę" czekają amatorzy.

Co innego to wejść w odpowiedni stan umysłu.

Właściwie przygodę z pisaniem zacząłem stosunkowo niedawno, więc mam prawo do amatorszczyzny. Próbowałem już pisać na chama, ślęcząc nad klawiaturą do oporu, aż cokolwiek sensownego uda mi się spłodzić. Niestety nic godnego uwagi mi nie wychodziło - same wypociny.
" Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku"
Ostatnio zmieniany: 2011-08-01 20:40:44

Dyskusja na temat artykułu: Piętno - strona 15
1 | 2 Następna
Forum : Opowiadania