Piętno

Help
Forum : Opowiadania
Poprzednia 1 | 2
Dyskusja na temat artykułu: Piętno
PogromcaStrzyg
Anciliae
PogromcaStrzyg
Ciemnogród

2011-06-30 12:10:55 Piętno

Przyjemnie się czyta. Masz chłopie talent :)
" Nie ma to jak zapach napalmu o poranku"

Doriana86
Bicz
Doriana86

2011-07-03 17:13:46
bardzo ciekawe opowiadanie, masz dobry styl i odwagę do poruszania trudnych tematów. Dużo czytaj i pisz dalej. pozdro
To, co Tobie wydaje się słabością, dla mnie właśnie jest siłą.

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-07-03 17:45:10
Doriana86 Napisał:
bardzo ciekawe opowiadanie, masz dobry styl i odwagę do poruszania trudnych tematów. Dużo czytaj i pisz dalej. pozdro

Dzięki za opinie :) Teraz, gdy oceniam je na zimno dochodzę do wniosku, iż opisy mogłyby być bardziej rozbudowane. Opowiadanie składa się praktycznie z samej narracji, na przyszłość pomyślę o jakiś dialogach, zawrę również więcej akcji. Poza tym ze wstydem zauważam, że pojawiły się tam błędy ortograficzne. Łapię się na tym, że zdania mogły być nieco inaczej ułożone. Lepiej by brzmiały :)
" Kto buduje na ludzkim zaufaniu, buduje na piasku"
Ostatnio zmieniany: 2011-07-03 17:59:45

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2011-07-03 17:59:30
DonVitteo Napisał:
Doriana86 Napisał:

Dzięki za opinie :) Teraz, gdy oceniam je na zimno dochodzę do wniosku, iż opisy mogłyby być bardziej rozbudowane. Opowiadanie składa się praktycznie z samej narracji, na przyszłość pomyślę o jakiś dialogach, zawrę również więcej akcji. Poza tym ze wstydem zauważam, że pojawiły się tam błędy ortograficzne. Łapię się też na tym, że zdania mogły być nieco inaczej ułożone. Najpewniej lepiej by wtedy brzmiały :)

No więc skoro sam do tego doszedłeś bez obawy o zagaszenie Twego zapału - zachęcam do rozpoczęcia od unikania powtórzeń to najbardziej razi... druga rzecz ostatnie zdanie nie jest częścią opowiadania chociaż mogłoby za takie uchodzić w regularnej pracy na ocenę byłby to błąd logiczny.

I jeszcze jedno skoro nie Damien to czemu monica??
Aetas dulcissima adulescentia est

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-07-03 18:06:14
Gorg666 Napisał:
DonVitteo Napisał:
Doriana86 Napisał:

Dzięki za opinie :) Teraz, gdy oceniam je na zimno dochodzę do wniosku, iż opisy mogłyby być bardziej rozbudowane. Opowiadanie składa się praktycznie z samej narracji, na przyszłość pomyślę o jakiś dialogach, zawrę również więcej akcji. Poza tym ze wstydem zauważam, że pojawiły się tam błędy ortograficzne. Łapię się też na tym, że zdania mogły być nieco inaczej ułożone. Najpewniej lepiej by wtedy brzmiały :)

No więc skoro sam do tego doszedłeś bez obawy o zagaszenie Twego zapału - zachęcam do rozpoczęcia od unikania powtórzeń to najbardziej razi... druga rzecz ostatnie zdanie nie jest częścią opowiadania chociaż mogłoby za takie uchodzić w regularnej pracy na ocenę byłby to błąd logiczny.

I jeszcze jedno skoro nie Damien to czemu monica??

Będę pamiętał o tym na przyszłość :) Co do imion nadawanych bohaterom opowiadania nie sugerowałem się żadną projekcją filmową, ani czymkolwiek innym . Wszelkie podobieństwa są przypadkowe. Pisałem to raczej mechanicznie. W zasadzie trochę teraz żałuję, bo gdybym bardziej zastanowił się nad fabułą całkiem przyzwoite opowiadanko by z tego wyszło.

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2011-07-04 04:23:16
Nie idzie o to po prostu jedne imiona są po Polsku inne nie przy czym nie sugerujesz odmienności narodowej bohaterów :) Zaś przyzwoite opowiadanko wyszło mogło być po prostu lepsze :)
Aetas dulcissima adulescentia est

Azazella
Matuzalem
Azazella
Zakopane/Częs...

2011-07-04 09:00:12
Ja dodam, że rzeczywiście mogłeś trochę inaczej budować zdania, bo niektóre wyglądają trochę nieporadnie, a pisać umiesz i robisz to dobrze. Udowodniłeś to w opowiadaniu. Masz trochę powtórzeń, czasami zbędne zaimki, ale to kosmetyka do wypracowania. Czasami żałuję, że nie ma opcji edycji tekstów, bardzo by się przydała. O samej treści - jest ciekawie, intrygująco, potrafisz napisać to co Ci w głowie siedzi i zainteresować czytelnika. Czekam na kolejne Twoje teksty. Pozdrawiam
Don't talk to the weasel!

DonVitteo
Matuzalem
DonVitteo
Międzychód

2011-07-04 10:24:40

Następnym razem miast wrzucać tekst zaraz po jego napisaniu przetrzymam go trochę na kompie, coby ocenić go, że tak to ujmę na "zimno", przeanalizować czy zawarta fabuła ma jakikolwiek sens, jak i również dokonać niezbędnych korekt w zakresie stylistyki :) Co do kontynuacji mam parę pomysłów, także za jakiś czas może pojawić się kolejna część "Piętna" :)

evanescence
Anciliae
evanescence
tam gdzie nie ma n...

2011-07-15 15:02:17
bardzo interesujące opowiadanie
podoba mi się
Samotność jest czymś pięknym.

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-15 18:08:19
Mnie się podobało :) Też zwróciłam uwagę na imiona,ale to tylko na chwilę ,bo przecież w każdym kraju jest spora różnorodnośc narodowa teraz. Wciaągnęło mnie :) czekam na ciag dalszy :)
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

Alpha-Sco
Matuzalem
Alpha-Sco
Małe Prywatne...

2011-07-15 18:26:18
Mnie imiona nie rażą, zgadzam się z Bibunią.

Zdecydowanie popieram zachętę, byś pisał dalej - pierwsza część intryguje i podsyca ciekawość - co będzie dalej z Damianem i jego "towarzyszami".

I rzeczywiście, czasem dobrze jest przetrzymać tekst i wrócić do niego na chłodno. Co prawda można tak zawsze poprawiać w nieskończoność, poza tym wiem, że ciężko ocenia się własne prace bo trudno spojrzeć na nie "świeżym okiem" i "z zewnątrz", niemniej, warto dać im chwilę odetchnąć. Feliks W. Kres pisał kiedyś, że jeśli ktoś uważa, że napisany tekst jest ostatecznie świetny i nie wymaga poprawek to jest... w błędzie, delikatnie mówiąc :) Czyli - warto odetchnąć i sprawdzić, czy nie ma nic do poprawienia. Oczywiście to, co pisał Kres nie dotyczy Ciebie - sam zauważyłeś pewne niedociągnięcia. I to jest fajne

Trochę nieporadności widać, ale udało Ci się zaintrygować i podkręcić ciekawość - a to bardzo dużo :)

Czekam na dalszy ciąg :)
ONE LIFE. LIVE IT.
Ostatnio zmieniany: 2011-07-15 18:39:47

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-15 19:29:58
Alpha-Sco Napisał:
Mnie imiona nie rażą, zgadzam się z Bibunią.

Zdecydowanie popieram zachętę, byś pisał dalej - pierwsza część intryguje i podsyca ciekawość - co będzie dalej z Damianem i jego "towarzyszami".

I rzeczywiście, czasem dobrze jest przetrzymać tekst i wrócić do niego na chłodno. Co prawda można tak zawsze poprawiać w nieskończoność, poza tym wiem, że ciężko ocenia się własne prace bo trudno spojrzeć na nie "świeżym okiem" i "z zewnątrz", niemniej, warto dać im chwilę odetchnąć. Feliks W. Kres pisał kiedyś, że jeśli ktoś uważa, że napisany tekst jest ostatecznie świetny i nie wymaga poprawek to jest... w błędzie, delikatnie mówiąc :) Czyli - warto odetchnąć i sprawdzić, czy nie ma nic do poprawienia. Oczywiście to, co pisał Kres nie dotyczy Ciebie - sam zauważyłeś pewne niedociągnięcia. I to jest fajne

Trochę nieporadności widać, ale udało Ci się zaintrygować i podkręcić ciekawość - a to bardzo dużo :)

Czekam na dalszy ciąg :)
Tylko myślę,ze można też przesadzic z "poprawkami" i "upiększeniami" tekstu :) .Jestem za "poprawkami poprawnosci" :) fajnie brzmi,ale tylko w tym kierunku obrałabym jakiekolwiek "ulepszenia".
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

Alpha-Sco
Matuzalem
Alpha-Sco
Małe Prywatne...

2011-07-15 22:09:39
Tak, dlatego pisałam, że tak poprawiać to czasem można w nieskończoność :) Tu też trzeba wyhamować w odpowiednim momencie, bo za każdym razem, jak się "za jakiś czas" zagląda, to coś by się zmieniło.
ONE LIFE. LIVE IT.

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-15 22:17:12
Alpha-Sco Napisał:
Tak, dlatego pisałam, że tak poprawiać to czasem można w nieskończoność :) Tu też trzeba wyhamować w odpowiednim momencie, bo za każdym razem, jak się "za jakiś czas" zagląda, to coś by się zmieniło.
Tak jak piszesz :) Więc kiedyś tam p.prof. miały racje mówiąc nie poprawiajcie testów to pierwsza myśl jest zawsze najlepsza :) U mnie to doskonale funkcjonuje nadal :) W życiu takze.No chyba,ze to moja intuicja

Alpha-Sco
Matuzalem
Alpha-Sco
Małe Prywatne...

2011-07-15 22:35:18
Tylko że test jest tylko do testowania, a przy pisaniu opowiadania czy innego tekstu czasem trudno jest za pierwszym razem ładnie, klarownie i obrazowo sprecyzować myśl.
ONE LIFE. LIVE IT.

Dyskusja na temat artykułu: Piętno
Poprzednia 1 | 2
Forum : Opowiadania