|
Masterdeath
Bicz Posty: 429 Poznań |
2011-07-22 23:25:07
Taki system religijny tzn jaki? Bo z tego co ja wiem każdy system oprócz Islamu wywodzi sie ze starożytności tak?? Religia żydowska jak i chrześcijaństwo to starożytność prawda? Wszystkie sposoby oddawania czci pochodzą ze starożytności prawda? Pierwsi kapłani Izraelitów, Babilończykó to starożytność tak? Świątynia Salomona to starożytnosc tak? CHRZEŚCIJANIZM TO STAROŻYTNOŚĆ TAK? Pierwsza rozmowa Jahwe z człowiekiem to starożytność tak? kontakt aniołów z ludzmi tez jak i demonow. Więc nie ma się co dziwić że uważam iż byli do przodu religijnie. A więc Ty mi się pytasz jak wierząc w religię pochodzącą ze starożytności mogę wierzyć że ludzie w starożytności byli religijniejsi i mieli lepszy kontakt z Bogiem? Tudzież Bogami/Demonami/Nephilimami?? Chyba logiczne że wynika z tego że byli do przodu od nas religijnie i filozoficznie skoro stworzyli religie które funkcjonują do dzisiaj. "Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść" Ostatnio zmieniany: 2011-07-22 23:32:00 |
||||||||
|
szarl
Matuzalem Posty: 583 |
2011-07-22 23:42:34
Po pierwsze niezrozumiałe jest dla mnie twierdzenie, że taka pseudonauka jak astrologia, właściwie zabobon, może dawać jakąś rzetelną wiedzę na temat wszechświata, choćby nawet w niewielkim stopniu porównywalną z naszą wiedzą o wszechświecie po Einsteinie, Plancku, czy jeszcze przecież żyjącym ( bóg da jak najdłużej ) Hawkingu. Astrologia choć powiązana z astronomią i mająca przecież swoje znaczenie w kształtowaniu się tej nauki, mówi o zupełnie innych rzeczach. I co ma do kaduka wspólnego, wiara ( nawet jeśli miałaby się okazać słuszna )w oddziaływanie planet na nasz los, z głęboką duchowością? I dziecinne antropomorfizowanie? Po drugie powtarzam i proszę Cię przeczytaj dokładnie: jeśli, jako cywilizacja, znamy wiedzę innej cywilizacji, to staje się ona naszym udziałem. Możemy się z nią nie zgadzać, ale WIEMY. Z całym szacunkiem dla tych wspaniałych kultur, o których wiesz pewnie więcej niż ja - nie wyprzedzały nas one wiedzą. PS. Nie strzelaj focha za tego robaczka, rybeńko. A i http://www.sjp.pl/co/zgred
< Zwrot ku fasadowej duchowości (dawniej) > Zwrot ku fasadowemu materializmowi (dziś) EDIT:
Taa... Przynajmniej wiemy skąd to stwierdzenie “History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake” Ostatnio zmieniany: 2011-07-22 23:49:59 |
||||||||
|
Masterdeath
2011-07-22 23:44:14
Weż mnie chłopie nie dołuj. Nawet mi się nie chce odpisywać na ten post. Z mojej strony to już wszystko. Moją domeną jest - ,,wiem że nic nie wiem,, "Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść" |
||||||||
|
szarl
Matuzalem Posty: 583 |
2011-07-23 20:31:13
Słuchaj no, nie używaj, jak pewna użytkowniczka, sformułowań w stylu: "aLe z was pojeby. a wogule, hója się znacie". Jeśli moja pomyłka jest dla Ciebie tak oczywista, to śmiało, wykaż za pomocą argumentów, że się mylę. “History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake” Ostatnio zmieniany: 2011-07-23 20:32:34 |
||||||||
|
SanguineVenari
Bicz Posty: 420 Agharta |
2011-07-23 23:30:12
Taa, a Nefilimowie to raczej wynik tych "szczególnych" kontaktów. Wybacz, nie wiem, co to "Chrześcijanizm". Nowa religia na podbudowie CHRZEŚCIJAŃSTWA? Skoro żyli przed nami, to chyba logiczne, że byli pierwszymi wyznawcami religii, co nie czyni ich bardziej religijnymi, tak samo jak prototyp pierwszego komputera nie jest lepszy od obecnych superkomputerów. "Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego." Ostatnio zmieniany: 2011-07-23 23:30:45 |
||||||||
|
Lupp
Primogen Posty: 392 Restinpeace |
2011-07-24 22:07:28 Gorąco się tu zrobiło, więc propozycja rozejmowa
Nie przypuszczałem, że tak daleko zajdziecie w swoich rozważaniach. Spróbuję lekko interweniować :) Przeszłość, zwłaszcza ta bardzo odległa, siłą rzeczy symbolicznie opisana, dość łatwo daje się patynować i idealizować, dając pole do niekończących się spekulacji i interpretacji. Z całym szacunkiem dla śmiałych hipotez, jak też ich krytyk, proponuję powrót do czasu obecnego, bo ten jest nam dany i zadany. Wątek ten bardzo ciekawie się tu zarysował, zresztą w wielu postach. Zatem zapraszam... Do not quote - think for yourself |
||||||||
|
SanguineVenari
2011-07-24 22:24:32
Ależ Lupp, trudno opisywać i oceniać coś bez punktu odniesienia. Dla nas to były czasy przeszłe. "Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego." |
||||||||
|
Lupp
2011-07-24 22:49:35 Zgoda
To jasne. Chodzi mi tylko o to, żeby w miarę możliwości nie zapętlać się w dyskusji na poziomie hipotez, tylko odnosić do w miarę dobrze opisanej przeszłości i, w tym kontekście, do obecnego realu. Do not quote - think for yourself |
||||||||
|
SanguineVenari
2011-07-24 22:55:39
Trochę wyrozumiałości. Tutaj możemy jedynie spekulować, bo każdy niby widzi i słyszy to samo, ale rozumie inaczej. Nawet jak to ująłeś 'dobrze opisana' przeszłość będzie miała przeciwników, którzy będą albo negować jej istnienie, albo korygować wedle upodobania. "Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego." |
||||||||
|
Lupp
2011-07-25 08:15:53 Lekko...
Zgoda znowu. Absolutnie doceniam wszystkie wpisy, włącznie z tymi dochodzącymi do czasów Sumerów. Dlatego właśnie pisałem o lekkiej interwencji
Do not quote - think for yourself |
||||||||
|
Masterdeath
2011-07-25 09:59:04 Lekko...
Przyznam szczerze, że nie rozumiem o co Ci chodzi z tą interwencją - bynajmniej nigdzie nie interweniowałeś, i nie bardzo rozumiem Twoje posty, prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie. "Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść" Ostatnio zmieniany: 2011-07-25 09:59:20 |
||||||||