|
ladyinblack
Matuzalem Posty: 712 Wrocław |
2011-03-16 14:19:07 L. J. Smith - Pamiętniki wampirów
Zaciekawiona pozycjami jak "Zmierzch" oraz "Pamiętniki Wampirów" sięgnęłam po obydwie. "Zmierzch" i całą trylogię przeczytałam zasypiając wielokrotnie po drodze. Stwierdzając, że to kolejna młodzieżowa książeczka. "Pamiętniki wampirów" czytałam w oryginalnej wersji gdyż ówczesne polskie tłumaczenie zraziło mnie. Fakt książki L.J. Smith są o niebo lepsze od "Zmierzchu" lecz do mnie to nadal pozycja młodzieżowa. Co do serialu - bardzo dobrze się ogląda, tylko szkoda, że tak mało w scenariuszu powiela się z sytuacjami z książki. :) Kobietom od przedszkola robi się pranie mózgu, wmawia się im, że powinny być miłe ... |
||
|
elkurczako
Anciliae Posty: 70 Warszawa |
2011-03-20 09:37:27
Moim zdaniem, zdecydowanie dla nastolatek. Tych naiwniejszych. 2 pierwsze części jeszcze jako tako, potem robi się zwyczajnie durne i nudne. Serial, z założenia młodzieżowy, jest o niebo lepszy. Ten tekst staje się mrocznym łacińskim motto kiedy nie patrzysz. |
||
|
Theriele
Bicz Posty: 14 Warszawa |
2011-04-27 21:10:42
Nie jestem zwolenniczką żadnej z tych książek. Szczerze mówiąc nie potrafię stwierdzić,która jest gorsza.Są adresowane zdecydowanie do nastolatek.Zmierzch jest okrutnym romansidłem.Nie rozumiem jak niektórzy mogą klasyfikować go w kategorii horroru.Jedynym wampirzym wyjątkiem na plus jest serial"The vampire diaries" i chwała producentom za to,że stworzyli własną,niebanalną historię.Biedne wampiry,które w XXI wieku doczekały się takiej kpiny jak w Zmierzchu.Wampir,który błyszczy w słońcu?wegetarianin-masochista?Co jeszcze wymyślą autorzy bestsellerowej tandety?...Jeżeli się mylę w ocenie,to piszcie,z chęcią podyskutuję:) "Życie ma smak jedynie dla szaleńców" "Twórczość to umiejętność nowego spojrzenia na starą wiedzę" |
||
|
ladyinblack
Matuzalem Posty: 712 Wrocław |
2011-04-29 16:56:46
W kwestii Zmierzch vs. Pamiętniki wampirów według mnie bezkonkurencyjnie wygrywa druga książka. O filmie/serialu nie wspominając. Ale co osoba to inne zdanie :) Kobietom od przedszkola robi się pranie mózgu, wmawia się im, że powinny być miłe ... |
||
|
SanguineVenari
Bicz Posty: 420 Agharta |
2011-04-30 00:05:52
Pamiętniki Wampirów... Mhm ... Elena jest irytująco idealna, Stefano tak samo, Caroline ma byc czarnym charakterem ( przynajmniej w książce ), ale wzbudza politowanie... Damon, jakby bez iskry ... Pomysł autorki dobry, ale za bardzo to ugładzone. Na pewno to nie jest horror. Takie wampiryczne romansidło. "Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego." |
||
|
QueenofDarkness
Bicz Posty: 6 |
2011-05-03 14:44:16
Także zaciekawiona (w swoim czasie) takimi nowościami jak "Zmierzch" i "Pamiętniki wampirów" sięgnęłam po nie z nadzieją iż okażą się arcydziełem godnym naszych czasów... Niestety szybko się rozczarowałam. Faktycznie to jakieś romansidła i nie godne są umieszczania pod kategorią horror ten fakt irytuje mnie niesamowicie. Niestety nie jestem w stanie wypowiadać się o nich pozytywnie. A ekranizacje tych książek porażka, takie moje zdanie może wynika ono z tego że po prostu jestem do nich uprzedzona lecz odnoszę wrażenie że reżyserzy nie czują ich mówię tutaj szczególnie o sadze zmierzch... ahhh wszystko schodzi na psy. Oczywiście jest to tylko moje zdanie i mam nadzieję że nikogo nie urazi:) Pozdrawiam:-) ..::† Są chwile, które w pamięci pozostaną i choć czas leci, one nie mijają, więc żyj marzeniami, wewnętrznymi marzeniami , po prostu uczyń życie takim, jakim chciałbyś, aby było † ::.. |
||
|
diabelecke
Bicz Posty: 35 Kalisz/Leipzig |
2011-05-16 17:34:14
Witam! Ostatnio chcialam kupic w Empiku kilka ksiazek wyszlam z dwoma i notesem choc nastawialam sie na wieksze zakupy, ale wszystko co wzielam do reki okazywalo sie kolejna ksiazka o wapirach zapewne tego typu co "Zmierzch" tego jednakze sie nie dowiem, bo szybko odstawialam je na miejsce. Nie wiem skad ta nagla mania pisania o wampirach, ale po przeczytaniu calej sagi "Zmierzchu" calkowicie odechcialo mi sie tego typu ksiazek. Dlaczego to wogole bylo bestsellerem to nie wiem. "Czy chcesz aby zabrała Cię ze sobą do miejsca w tym mieście, gdzie spełniają się marzenia..." |
||
|
SanguineVenari
Bicz Posty: 420 Agharta |
2011-05-16 18:07:21
Dlaczego mania? Bo to jest poczytne. Zakazana miłość pomiędzy wspaniałym, pieknym, groźnym wampirem, a często ciamajdowatą ludzką dziewczyną ma wielu miłośników. W nich wampiry przestają być wampirze ... To coś jak harlequin, tylko z elementami fantastyki. "Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego." |
||