|
Violanta
Matuzalem Posty: 189 zachodniopomors... |
2011-01-26 16:55:53
Szwecja to w ogóle... http://pl.wikipedia.org/wiki/Ustr%C3%B3j_polityczny_Szwecji I lubię film szwedzkie i ich język. Better to be hated for who you are than loved for who you are not. |
||||||||
|
HBVILK
Anciliae Posty: 249 Skoghall Szwecja |
2011-01-26 17:54:40
Tyle lat w Szwecji ....a zawsze coś mnie zaskoczy.Prawdę mówiąc zatrzymałem się na koncertach punk rockowych w tutejszych kościołach ( raczej akompaniamencie do mszy ) chociaż ostatnio modny jest glam rock w czasie mszy ( nie jestem pewien ale chyba w Szwecji jest najwięcej takich kapel na świecie) ale o lesbijce to się od Was dowiaduje. No i nic w tym dziwnego .Dziwne byłoby gdyby z tego powodu miała jakieś nieprzyjemności . ..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak... |
||||||||
|
Aliss
Anciliae Posty: 184 Nîmes/Bydgosz... |
2011-01-26 18:32:52
Lesbijka czy nie,jeśli to lubi to jej sprawa i chyba nikomu nic do tego,natomiast powszechnie jest wiadome że naajwięksi kurwiarze są właśnie w śród klechów i nigdy nie była to żadna tajemnica.Skoro ksiądz proboszcz może sie prowadzać zalany w trupa z miejscowymi dziwkami to dlaczego kto inny nie może też gustować w kobietach...? Żyć i kochać w biegu,umrzeć z mieczem w dłoni |
||||||||
|
Yngwie
Matuzalem Posty: 810 Wrocław / Czę... |
2011-01-26 19:27:41
No chyba tak, hehe. Z Niemcami też się nie lubimy i nawet po 600 latach "musimy" co rok upamiętniać to, że raz ich zlaliśmy pod Grunwaldem ;P.
Ten film to tak średnio co 2-3 miesiące ktoś zalinkowuje na DP. Treść taka sobie, większość z tego w PL nie do przyjęcia, wiadomo, zbyt duże różnice kulturowe. Film wygląda jak wygląda, bo kręcony przez Frondę - organizację mocno prawicową, opowiadającą się za wartościami Kościoła Katolickiego. Z kolei Finowie po obejrzeniu filmu "Galerianki" bywali pewnie równie przerażeni, co beatha po tym z linka, a przynajmniej mocno się dziwili, że się w Polsce takie rzeczy dzieją. od czasu do czasu warto wrócić do źródła Ostatnio zmieniany: 2011-01-26 19:31:11 |
||||||||
|
szarl
Matuzalem Posty: 583 |
2011-01-26 19:40:34
Finowie to raczej zły przykład, bo tam kobiety są podobno jeszcze bardziej "męskie" niż mężczyźni. “History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake” |
||||||||
|
Yngwie
Matuzalem Posty: 810 Wrocław / Czę... |
2011-01-26 19:51:24
że co, że "galerianie"? A to nie wiem. No cóż, co kraj to obyczaj (gdzieś czytałem konkretne opinie Finów/Finek o tym filmie, ale już nie pamiętam gdzie). od czasu do czasu warto wrócić do źródła Ostatnio zmieniany: 2011-01-26 19:52:44 |
||||||||
|
CatGirl
Matuzalem Posty: 1053 Toruń |
2011-01-26 20:35:45
nie napisałam, że znam, bo takiego kraju nie ma,, ale "nie katolickie" kościoły też mają majątki, więc jakoś sobie radzą mru mru:) Ostatnio zmieniany: 2011-01-26 20:40:42 |
||||||||
|
wolfj23
Anciliae Posty: 245 Ciemnogród |
2011-01-27 01:03:34
Czy to od kraju zależy czy bardziej od wyznania? Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P |
||||||||
|
Tenal
Matuzalem Posty: 13 Warszawa |
2011-01-27 15:20:30
Można powiedzieć, że traktują. Księża dostają w końcu swoją pensję. Zakonnice chyba podobnie.
Majątek jest kościoła - jako instytucji. Nie należy do kleru definiowanego jako osoby pracujące w instytucji.
Płacą podatki - pisałam z resztą o tym pracę dyplomową :P Niewysokie, ryczałtowe, ale płacą. Męża szukam! :P |
||||||||
|
wolfj23
Anciliae Posty: 245 Ciemnogród |
2011-01-27 21:32:11
Tu się zgodzę
Nic bardziej mylnego
Zakonnice i pensja
Zresztą zapomniałaś też o braciach zakonnych. Zakonnik wcale nie musi być jednocześnie kapłanem, a zakonnica to nawet nie może, ale zarówno zakonnica jak i zakonnik złożyli ślub ubustwa... posiadają oni własną bieliznę i szczoteczkę do zębów... reszta nalezy do wspolnoty zakonnej... zakonnik nie posiada książek, nie posiada pamiatek bo wybrał życie duchowe... paczką którą dostanie od rodziny dzieli się również z całym bractwem... Tak więc klasztor jako taki dysponuje funduszami ale nie poszczególni mnisi. Oczywiście przeor/opat/generał ma możliwość do nadużyć jako zarządzający jednostką, ale on też złożył ślub ubustwa i nie powinien brać tego czego mu się nie należy. Tak na marginesie to księża pracujący w szkole dostają pensję że szkoły z czego o ile się nie mylę połowę oddają parafii . Przynajmniej jakiś czas temu taki był wymóg. Ksiądz może jeździć drogim samochodem :) ale najprawdopodobniej będzie on własnością parafii :) Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P |
||||||||
|
Aligator
Anciliae Posty: 113 Warszawa |
2011-01-28 20:28:22
A ja bym sobie ten cały jad darował
01. Jak w tytule. Ciężko mi powiedzieć żeby tę panią nazwać można było Chrześcijanką - jak wiadomo Chrześcijaństwo potępia homoseksualizm więc moim zdaniem zgodnie z wyznawaną przez Chrześcijan wiarą ta pani po prostu nie ma prawa tej funkcji pełnić - i dla sprostowania to nie jest żaden szowinistyczny "poprawny" punkt widzenia tylko zwykła wierność zasadom wiary. Jak w wierze miejsca dla homosiów i innych dewiantów nie ma, to nie ma (bez względu na to czy chodzi o kler czy o świeckich, patologia powinna być eliminowana), a jeśli homo mają z tym problem to już ich sprawa - nikt ich do konkretnej wiary nie zmusza, niech się przerzucą na "new age" .
02.
Nie wiem czy można o religii można pisać skostniała - wiara nie jest po to by nadążać za modą. Są pewne zasady, jeśli komuś nie odpowiadają to sorry nie ma dla niego miejsca, jak również nie ma przymusu by w Kościele uczestniczył. 03.
W wypadku wiary, bycie "dobrym homoseksualistą" to bycie dobrym tylko tak długo jak jest to zbieżne z czyjąś wygodą. Jeśli Chrześcijaństwo mówi homoseksualizmowi nie, to mówi nie, proste jasne i czytelne. Trudno więc nazwać osobą wierzącą, kogoś kto jest wierny zasadom wiary tylko do tego stopnia do jakiego nie kolidują one z jego wygodą/zainteresowaniami/interesem itd. Albo jesteś Chrześcijaninem albo nie. To tak jak z łamaniem prawa - nie można go "złamać trochę", albo je łamiesz albo nie... 04.
Tutaj bardzo wiele zależy od tego co ktoś rozumie pod określeniem "miasto partnerskie". Jeżeli Warszawa nie prowadzi partnerskiej polityki ze Sztokholmem to trudno jest powiedzieć że jest on dla W-wy miastem partnerskim. 05.
Dwie rzeczy: * Udowodnij że kler podatków nie płaci. * Poczytaj o tym jak wygląda polski system podatkowo socjalny a potem się wypowiadaj. Nie wiem za jakim lewakiem powtarzasz te swoje "rewelacje", ale lepiej na przyszłość dowiedz się tak właściwie o czym piszesz, bo się kompromitujesz. Vat-u akurat w ogóle nie trzeba było podnosić (to był ogromny błąd), a jeśli już mowa o łataniu budżetu to jedynym racjonalnym sposobem by to zrobić to redukcja "socjala" który obciąża każde działające w Polsce przedsiębiorstwo i każdego podatnika. Dios, Patria, Fueros, Rey Ostatnio zmieniany: 2011-01-28 20:32:16 |
||||||||