|
Szmytu
Matuzalem Posty: 474 Wejherowo |
2010-12-02 14:51:23 Ozzy Osbourne - Ja, Ozzy
Trzeba będzie zakupić... ;] Życie - Pole bitwy z którego nikt nie wraca żywy. |
||||
|
amorphous
Redaktor Posty: 4717 Poznań |
2010-12-02 23:35:50
Polecam choć wziąć do ręki w Empiku czy gdziekolwiek i przeczytać choć troche wstępu. Książka rozwala przeponę prawie jak "Świat dysku". Life is complex: it has both real and imaginary components |
||||
|
travis_bickle
Anciliae Posty: 22 Poznań |
2010-12-07 12:59:13
prawda prawda super czytadło. mysle ze glownie wniebowzieci beda fani Sabbath ale kazdy inny kto choc troche lubi dobry heavy metal bedzie pod wrazeniem. konkluzja jest jedna: Ozzy to totalny idiota ale nie sposob go nie uwielbiac "Oh, let us start today to live and die the same way" |
||||
|
mromalka
Primogen Posty: 16 Nowe Miasto Luba... |
2010-12-07 20:20:37
Ja przeczytałam jedynie wstęp i już mi się spodobało. Nie mogę się doczekać zakupu książki :) Mówią że jesteś chodzącym złem...? Pokaż im że mają racje! |
||||
|
Gotthorm
Bicz Posty: 182 |
2010-12-17 11:13:14
Po lekturze, przychodzą mi na myśl dwa pytania, pierwsze: czy powinniśmy śmiać się, z alkoholika? Na pierwszy rzut oka, opowieść o egzekucji ptactwa w kurniku, przy pomocy strzelby i kanistra z benzyną (w tej kolejności), może istotnie rozerwać czytelnikowi przeponę, czy jednak za tym nie kryje się tragedia alkoholika? Ozzy też nie gloryfikuje swojego pijaństwa i narkomanii i pisze o cenie jaką przyszło mu za to zapłacić. Sam o sobie mówi że był potworem. Śmiejąc się, przynajmniej nie zapominajmy o tym. Kolejne pytanie, które również pada w książce, brzmi: dlaczego pan jeszcze żyje, panie Osbourne? I na to pytanie nie znajduję odpowiedzi, medycyna też ma chyba z tym problem. :) Dodam tylko że dzięki Bogu, czy szczęściu, jest, żyje, i to w niezłej kondycji, o czym najlepiej świadczy ostatnia płyta „Scream”. Czterysta stron, a jak z bicza strzelił, trzy dni przy wyraźnym nadmiarze innych zajęć, to chyba całkiem nieźle. „Ja, Ozzy”, to świetna autobiografia, choć specyficzna. Autoironia była tu konieczna, bez niej nie dałoby się przebrnąć przez niektóre jej fragmenty. |
||||
|
KostucH
Moderator Posty: 6522 Wrocław... |
2010-12-17 15:53:12
Nie dzięki Bogu tylko dzięki swojej żonie Sharon, która wzięła go za szmaty i postawiła na nogi. Gdyby nie ona to zaćpał i zachlałby się już dawno temu na śmierć. Od momentu jej poznania czy ożenku z nią, jest ona jego menadżerem i trzyma cały czas rękę na pulsie. Jednych kobieta wpędza do grobu, innych z niego wyciąga i Ozzy jest tu idealnym przykładem. "God makes me a cannibal to fix problems like you." |
||||
|
BarTolmai
Anciliae Posty: 1039 Bydgoszcz |
2010-12-17 19:11:22
i ja sie z tym zgadzam. "A co jeśli bóg istnieje? - To jest sadystycznym ch*jem" |
||||
|
Gotthorm
2010-12-18 02:05:40
Nie sądzę by udało się Sharon postawić Ozzy'ego na nogi, gdyby sam Ozzy tego nie chciał. To jak z lekarzem i pacjentem, najlepszy lekarz i najlepsze leki mogą nie pomóc, jeśli zabraknie współpracy ze strony pacjenta. Ileż biografii znalazło swój przedwczesny i tragiczny finał, gdy chęć stawiania na nogi, była tylko po jednej stronie. |
||||
|
KostucH
2010-12-18 03:12:33
Widać wcześniej nie interesowałeś się jego przeszłością. Kwestionujesz wiedzę Ozze'go odnośnie jego żony? Nie sądź, tylko poczytaj więcej wywiadów z nim. Skoro Ozzy sam oddał swoją przyszłość w gestii swojej żony to coś to świadczy samo za się. Nawet w tym serialu Ozzy's Family widać, że żona Ozzego - Sharon - załatwia wszytko za niego i ma pieczę nad jego sprawami, od organizowania imprez urodzinowych po koncerty. "God makes me a cannibal to fix problems like you." |
||||
|
Gotthorm
2010-12-18 14:22:37
Tak, to prawda, właściwie dopiero po autobiografii Ozzy'ego, mam pełniejszy obraz jego życia. Wcześniej były to raczej strzępy informacji, które trudno było poskładać w jakąś całość.
Ależ nie! W żadnym wypadku nie kwestionuje wiedzy Ozzy'ego, odnośnie jego żony. :) Ale napisałeś: "Skoro Ozzy sam oddał swoją przyszłość w gestii swojej żony...", tylko o to mi chodzi, oddał swoją przyszłość, bez tego aktu woli i zaufania, jego biografia mogłaby się już dawno skończyć. Swoją drogą, miał dużo szczęścia, że w odpowiednim momencie trafił na kogoś takiego jak Sharon. Marina Vlady, też próbowała ratować Wołodię Wysockiego, tylko że on żył po swojemu, podobno umierając pił wódkę z gwinta i popijał szampanem, rano znaleziono go sztywnego. Smutne to, taki koniec. |
||||
|
KostucH
2010-12-18 17:20:06
Uff, ciesze się, że się zgadzamy. Nie lubię się kłócić :) Przeczytałem już jedną biografię Ozzego ale nie pamiętam w, którym momencie pojawiła się Sharon. Nie jestem pewien czy to nie było jakoś w tym samym czasie co dojście Zaka Wilda do jego projektu. Nie dam sobie głowy uciąć, ech. To kobieta była i jest właściwą decyzją :) Co do Wołodii Wysockiego, szkoda chłopa. I pomyśleć, że bywalec Paryskich parkietów tak przykro skończył. Bogowie wiedzą jak karać. "God makes me a cannibal to fix problems like you." |
||||
|
CrommCruaich
Matuzalem Posty: 1867 Wrocław |
2010-12-19 00:03:42
Może posłuchajcie sobie jego płyt, zamiast grzebać mu w życiorysie? Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link |
||||
|
Gotthorm
2010-12-19 00:19:03
To nie grzebanie w życiorysie, tylko rozmowa o czymś co sam Ozzy upublicznił. Co do płyt, to zabawne, ale właśnie słucham "Blizzard of Ozz". :) |
||||
|
KostucH
2010-12-19 12:43:49
Ojciec kiedyś na Mikołaja kupił mi dwupak Ozzego: Blizzard Of Ozz i Bark At The Moon. Nie mógł lepiej wybrać choć późniejsze dokonania przy współpracy z Zakiem Wildem są równie genialne. "God makes me a cannibal to fix problems like you." |
||||
|
Gotthorm
2010-12-19 23:51:12
„Blizzard of Ozz”, to moim zdaniem, najlepsza płyta w całym dorobku muzycznym Ozzy'ego. Na drugim miejscu ustawiłbym „Ozzmosis” z Zakkiem właśnie. Takie utwory jak: „Mr.Crowley”, „Goodbye To Romance”, „Perry Mason”, czy „I Just Want You”, mogę słuchać godzinami. Ostatnio zmieniany: 2010-12-19 23:52:23 |
||||