Satyricon - Rebel Extravaganza

Help
Forum : Recenzje
Poprzednia Następna
Dyskusja na temat artykułu: Satyricon - Rebel Extravaganza
zsamot
Primogen
zsamot
Gniezno

2010-10-12 08:13:35 Satyricon - Rebel Extravaganza
A o kimś takim jak Snorre to nie łaska wspomnieć. Dałem 4 za subiektywizm, ale powiem wprost polecam tę opinię:
http://www.rockmetal.pl/rmpoll
I chyba jakbyśmy czytali o rożnych albumach...
Dla mnie to po prostu kwintesencja wściekłego metalu... Bez przedrostków.
Krótki opis, nie mający powiązania z Właścicielem profilu;)

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2010-10-12 08:23:51
Daje "2" za wysiłek włożony w napisanie recenzji. Kompletnie sie z nią nie zgadzam poza:

1. wzmianką o "industrialnym" klimacie
2. tym, że "Rebel Extravaganza" nie jest takim klasykiem, gdyż nie wywarła tak dużego wpływu na gatunek jak wcześniejsze płyty

Satyricon zrobił ogromny krok naprzód w swojej twórczosci, urozmaicił swoją muzykę, uczynił ja nieco bardziej nowoczesną, bardziej ekstremalną i intensywną jednocześnie nie popadając w syntetyczność (czytaj płyty a la Dimmu Borgir od 'Puritinical..."). Jak dla mnie jest to muzycznie szczytowe osiągnięcie zespołu, zdecydowanie najbardziej wymagające i ambitne, pomimo tego, że czasem Satyr i Frost zapędzaja sie w jednostajną rąbaninę.

I w zadnym wypadku nie nazwe tej płyty "dla kazdego coś miłego"
Cycki, Flaki i Szatan !!!

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2010-10-12 10:12:42
A mnie znuuuudziła wiwat subiektywizm! :D
Aetas dulcissima adulescentia est

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2010-10-12 10:23:33
To czemu nie napisałeś tego w recenzji xD
Cycki, Flaki i Szatan !!!

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2010-10-12 10:30:06
Harlequin Napisał:
To czemu nie napisałeś tego w recenzji xD

Bo dziś mnie znudziła.... a recenzję pisałem 2 dni temu ;] Jednak kilkanaście odsłuchów do przodu robi swoje ;/ a szkoda bo The Underworld Regime Ov hell'a nawet po kilkudziesięciu wciąż bawi :) Za to "Volcano" już mnie się bardziej podoba, może bo prościej? Może ze względu na intro? Albo po prostu wolę czuć że grupa z braku pomysłów nie popada w blasto-manię :)
Aetas dulcissima adulescentia est

DEMONEMOON
Anciliae
DEMONEMOON
TowerHamlets

2010-10-12 11:37:10
Od strony brzmienia też jest dobrze. Kompozycje brzmią tak jak brzmieć powinny, żaden z instrumentów nigdzie nie ucieka, wokal zaś nie chowa się za ścianą dźwięku. Dodatkowym atutem jest jego czytelność. Satyr, zamiast na wrzaski, stawia na przekaz, co słychać w wyraźnie rozbudowanej warstwie tekstowej.

A co to ma (...),wycinek z elementarza pierwszoklasisty?

Kolegę proszę o powstrzymanie swojego języka. Cenzura czasem u nas działa :>
Pozdr., minawi

0((((
Ostatnio zmieniany: 2010-10-12 12:16:10

DEMONEMOON
Anciliae
DEMONEMOON
TowerHamlets

2010-10-12 12:57:02
DEMONEMOON Napisał:
Od strony brzmienia też jest dobrze. Kompozycje brzmią tak jak brzmieć powinny, żaden z instrumentów nigdzie nie ucieka, wokal zaś nie chowa się za ścianą dźwięku. Dodatkowym atutem jest jego czytelność. Satyr, zamiast na wrzaski, stawia na przekaz, co słychać w wyraźnie rozbudowanej warstwie tekstowej.

A co to ma (...),wycinek z elementarza pierwszoklasisty?

Kolegę proszę o powstrzymanie swojego języka. Cenzura czasem u nas działa :>
Pozdr., minawi

Ok,chyle czola,kalam sie w popiele i trzymam fason.Pzdr.:)
0((((

Sumo666
Redaktor
Sumo666
Wrocław (Czas...

2010-10-12 14:43:33 :)
Ta płyta jak dla mnie to jest zło w postaci materialnej (patrz na sesję zdjęciową we wkładce) i zło od strony muzycznej ave \m/ :P
If i can`t be my own i feel better dead.

cellar_door
Matuzalem
cellar_door
Gdańsk

2010-10-13 23:01:47 .
Jak dla mnie Zbuntowana Superwagina to magnum opus tej kapeli, najbardziej techniczna, gęsta i zanagażowana muzyka Satyricon jaka powstała. Nigdy wczesniej, ani nigdy potem nie otarli sie o taki geniusz. Moze dlatego że jest ona zbyt duszna i zawiła w strukturze dla przeciętnego odbiorcy black metalowych dzwieków tak mi sie ona podoba :-) Obok dwójki Emperor i trójki Behemotha uważam ją osobiscie za szczytowe możliwosci w takiej estetyce :-)
time shal tell...

occulta76
Anciliae
occulta76
Poznan

2010-10-14 22:40:44
za duzo w niej rozumu,a za mało czarnego serca;zbyt przemyslana,moze za bardzo zawiła jak dla mnie?nie wiem sam?wiem jedno,za czesto jej nie słucham i tym sie kieruje.
przewartosciowanie prawie wszelkich wartosci...

cellar_door
Matuzalem
cellar_door
Gdańsk

2010-10-15 09:14:22
occulta76 Napisał:
za duzo w niej rozumu,a za mało czarnego serca;zbyt przemyslana,moze za bardzo zawiła jak dla mnie?nie wiem sam?wiem jedno,za czesto jej nie słucham i tym sie kieruje.

rozum = technika, czarne serce = prostota? dobrze rozumiem? :-)
time shal tell...

occulta76
Anciliae
occulta76
Poznan

2010-10-17 14:53:03
tak rozumujesz dobrze,takie jest moje twierdzenie,odczucie et cetera...
przewartosciowanie prawie wszelkich wartosci...

Dyskusja na temat artykułu: Satyricon - Rebel Extravaganza
Poprzednia Następna
Forum : Recenzje