|
Facet
Bicz Posty: 105 |
2008-12-08 16:55:39
Ale też często nie :) a nad instynktami można w pewnym stopniu zapanować i moim zdaniem właśnie nad ewentualnym rasizmem wypadałoby. W czym człowiek czarny jest gorszy od białego? Poza tym nie zgadzam się że rasizm tkwi w każdym człowieku. Nie zadowala mnie argument że we mnie też tkwi,tylko go sobie nie uświadomiłem (jakiś taki na siłe). Jak wytłumaczysz to, że mój kumpel lubi murzynki? (pod względem estetycznym) |
||||||
|
SamborNS
Bicz Posty: 69 Podkarpacie/..wsz... |
2008-12-08 17:45:26
Każdy ma jakieś skrzywienia :wink: |
||||||
|
Woland
Anciliae Posty: 424 Ostróda |
2008-12-08 18:24:45
Nie po to człowiek jest człowiekiem, aby opierać się na naturalnym instynkcie. W odróżnieniu od zwierząt mamy tzw. rozum (jak widać chyba nie wszyscy).
Dzięki rozumowi nie musimy kierować się wspomnianym "wrodzonym antagonizmem", czy innym tego typu duperelem. Z resztą ta zasada dotyczy relacji człowiek-człowiek, a nie biały-czarny i wcale nie musi się cechować nienawiścią i pogardą. Dum Deus calculat, mundus fit. |
||||||
|
Raven99
Anciliae Posty: 259 Poznań |
2008-12-08 18:38:56
Coś mi się zdaje, że wy nie uznajecie poglądów Sambora uważając je za złe i go za to jedziecie w dość kulturalny sposób. W dupie mam motto ;p |
||||||
|
SamborNS
2008-12-08 19:04:54
Ok, a czy ja się kieruje w życiu TYLKO antagonizmem? Nie wiedziałem że aż tak dobrze mnie znasz...? 8) Poglądy poglądami, życie życiem, proste. Raven99 - idzie się do tego przyzwyczaić :wink: w końcu jesteśmy tylko ludźmi :wink: P.S czuję się jak na ławie oskarżonych, coś w stylu "ty jesteś be, bo masz inną koszulkę" 8) :wink: |
||||||
|
CzarnaLilith
Primogen Posty: 105 gdzies miedzy pod... |
2008-12-08 19:12:23
to moze podać wam jeszcze karabiny? "W życiu piękne sa tylko chwile..." |
||||||
|
Woland
Anciliae Posty: 424 Ostróda |
2008-12-08 19:33:09
Nie mówię, że kierujesz się tylko antagonizmem, chciałem tylko zwrócić uwagę na to aby dzięki rozumowi ograniczać jego negatywne działanie. Jeżeli ów instynkt przejawia się w formie pewnego współzawodnictwa, gdzie nie jest podważana godność ludzka to jest to pozytywna cecha.
Nikt Ciebie nie oskarża za Twoje poglądy, nie wiem skąd wpadł Tobie taki pomysł do głowy :wink: Chodzi o to by określić motywy jakimi się kierujemy. Twierdzenie, że ktoś jest gorszy bo tak mówi mi instynkt, uważam za mało racjonalne. Tak samo myślę na temat "dorabiania" jakiejś ideologii do bezpodstawnej i bezowocnej destrukcji, która pochodzi z różnicy w morfologii człowieka. Według tego kryterium to każdy jest gorszy bo inaczej wygląda etc. Dum Deus calculat, mundus fit. |
||||||
|
SamborNS
2008-12-08 20:09:10
poproszę, czystki etnicznej nigdy za wiele :) |
||||||
|
GoopiaPeezda666
Primogen Posty: 481 Wrocław na mo... |
2008-12-08 21:58:41
też lubię murzynki, prosto z piekarnika :lol: Motto? Oczywiście inteligentne, niegorszące o lekkim zabarwieniu humorystycznym. |
||||||
|
Raven99
Anciliae Posty: 259 Poznań |
2008-12-09 07:39:18
[quote="Pan"]
Wile poglądów jest niezrozumiała i niczym nie poparta. A w naszym kraju kraju każdy może głosić i wyznawać co chce 8) W dupie mam motto ;p |
||||||
|
SamborNS
2008-12-10 07:31:24
I znowu kłania się teoria względności 8) to co dla Ciebie jest brednią dla kogoś może być prawdą itd. To jest jak z gustami, o których się nie dyskutuje, bo i tak niczego to nie zmieni, a już na pewno nie skłoni do zmiany poglądów na taki czy inny temat :wink: |
||||||
|
Razorblade-Kiss
Primogen Posty: 204 Kraków |
2008-12-10 11:10:51
Przydałoby się, aby nikt nigdzie nie chciał głosić bredni, wtedy może byłoby mniej zamieszania na ziemi. :P Pochodzę z buddyjskiej rodziny. Moi bracia-bliźniacy w wieku lat 2. na widok Jezusa na krzyżu pod kościołem zaczęli krzyczeć: "Budda, budda!" Wtedy to też z matką szybko się ewakuowaliśmy, aby niepotrzebnie nie gorszyć księży. :roll: Znajomy Tybetańczyk w Warszawie kiedyś szedł nocą przez blokowisko, jakoś po wybuchu protestów w Lhasie. Grupa dresiarzy zaczęła go zaczepiać, jeden z pogardą spytał, skąd niby jest, "jebany żółtek". On odpowiedział, że z Tybetu. Wtedy dresiarze zaczęli go przepraszać i nawet z pokorą przyjęli słowa, że gdyby był "Chinolem" to też powinni mu dać spokój. :lol: Różnie to bywa z tą tolerancją w naszym kraju. Obok mnie mieszkają świadkowie Jehowy, którzy nigdy nikomu wśród sąsiadów się nie napraszali, a którym też nikt nie dokuczał, mimo że pozostali mieszkańcy to stricte moherowe berety. Ja nigdy nie czułam się tolerowana, ale nie czułam się też nietolerowana, więc myślę, że wszystko jest w porządku. jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna. |
||||||
|
Upsss
Bicz Posty: 6 zielona góra |
2009-04-11 09:32:28
nienawiść jest autonomiczną głupotą, szczególnie jeśli chodzi o rasizm, który to uważam za najbardziej próżną z próżnych chęci okazania się lepszym. pykaj kółka z wyobraźni, śmiej się nadziei w twarz |
||||||
|
1
Bicz Posty: 56 Kłodzko |
2009-04-11 13:52:10
Asfalt powinien leżeć na drodze Respect All - Fear None |
||||||
|
1
Bicz Posty: 56 Kłodzko |
2009-04-11 15:47:53
Nie nie stary, ja się zajmuje podstawami projektowania, wytwarzania i kształtowania własności metali, materiałów ceramicznych, polimerów i kompozytów. Z naciskiem na inżynierie powierzchni. Budowa dróg to nie moja działka panie poeto. Respect All - Fear None |
||||||