Podziały, Rasizm - strona 165

Help
Forum : Archiwum
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 Następna
Facet
Bicz
Facet

2008-12-08 16:55:39
GoopiaPeezda666 Napisał:
Często rzeczy wynikające z natury są najlepsze:)

Ale też często nie :) a nad instynktami można w pewnym stopniu zapanować i moim zdaniem właśnie nad ewentualnym rasizmem wypadałoby. W czym człowiek czarny jest gorszy od białego?

Poza tym nie zgadzam się że rasizm tkwi w każdym człowieku. Nie zadowala mnie argument że we mnie też tkwi,tylko go sobie nie uświadomiłem (jakiś taki na siłe).
Jak wytłumaczysz to, że mój kumpel lubi murzynki? (pod względem estetycznym)

SamborNS
Bicz
SamborNS
Podkarpacie/..wsz...

2008-12-08 17:45:26
Facet Napisał:
GoopiaPeezda666 Napisał:

Ale też często nie :) a nad instynktami można w pewnym stopniu zapanować i moim zdaniem właśnie nad ewentualnym rasizmem wypadałoby. W czym człowiek czarny jest gorszy od białego?

Poza tym nie zgadzam się że rasizm tkwi w każdym człowieku. Nie zadowala mnie argument że we mnie też tkwi,tylko go sobie nie uświadomiłem (jakiś taki na siłe).

Każdy ma jakieś skrzywienia :wink:

Woland
Anciliae
Woland
Ostróda

2008-12-08 18:24:45
GoopiaPeezda666 Napisał:

Nie po to człowiek jest człowiekiem, aby opierać się na naturalnym instynkcie. W odróżnieniu od zwierząt mamy tzw. rozum (jak widać chyba nie wszyscy).
SamborNS Napisał:

I z tego, i z tego - instynktu (który można nazwać wrodzonym antagonizmem, awersją, pogardą) oraz z własnych obserwacji bytu innych ras i ich wpływu na rozwój cywilizacji szeroko rozumianej.

Dzięki rozumowi nie musimy kierować się wspomnianym "wrodzonym antagonizmem", czy innym tego typu duperelem. Z resztą ta zasada dotyczy relacji człowiek-człowiek, a nie biały-czarny i wcale nie musi się cechować nienawiścią i pogardą.
Dum Deus calculat, mundus fit.

Raven99
Anciliae
Raven99
Poznań

2008-12-08 18:38:56
Coś mi się zdaje, że wy nie uznajecie poglądów Sambora uważając je za złe i go za to jedziecie w dość kulturalny sposób.
W dupie mam motto ;p

SamborNS
Bicz
SamborNS
Podkarpacie/..wsz...

2008-12-08 19:04:54
Woland Napisał:
GoopiaPeezda666 Napisał:

Nie po to człowiek jest człowiekiem, aby opierać się na naturalnym instynkcie. W odróżnieniu od zwierząt mamy tzw. rozum (jak widać chyba nie wszyscy).
SamborNS Napisał:

I z tego, i z tego - instynktu (który można nazwać wrodzonym antagonizmem, awersją, pogardą) oraz z własnych obserwacji bytu innych ras i ich wpływu na rozwój cywilizacji szeroko rozumianej.

Dzięki rozumowi nie musimy kierować się wspomnianym "wrodzonym antagonizmem", czy innym tego typu duperelem. Z resztą ta zasada dotyczy relacji człowiek-człowiek, a nie biały-czarny i wcale nie musi się cechować nienawiścią i pogardą.

Ok, a czy ja się kieruje w życiu TYLKO antagonizmem? Nie wiedziałem że aż tak dobrze mnie znasz...? 8)
Poglądy poglądami, życie życiem, proste.

Raven99 - idzie się do tego przyzwyczaić :wink: w końcu jesteśmy tylko ludźmi :wink:

P.S czuję się jak na ławie oskarżonych, coś w stylu "ty jesteś be, bo masz inną koszulkę" 8) :wink:

CzarnaLilith
Primogen
CzarnaLilith
gdzies miedzy pod...

2008-12-08 19:12:23
to moze podać wam jeszcze karabiny?
"W życiu piękne sa tylko chwile..."

Woland
Anciliae
Woland
Ostróda

2008-12-08 19:33:09
SamborNS Napisał:

Ok, a czy ja się kieruje w życiu TYLKO antagonizmem? Nie wiedziałem że aż tak dobrze mnie znasz...? 8)
Poglądy poglądami, życie życiem, proste.

Nie mówię, że kierujesz się tylko antagonizmem, chciałem tylko zwrócić uwagę na to aby dzięki rozumowi ograniczać jego negatywne działanie. Jeżeli ów instynkt przejawia się w formie pewnego współzawodnictwa, gdzie nie jest podważana godność ludzka to jest to pozytywna cecha.
SamborNS Napisał:

P.S czuję się jak na ławie oskarżonych, coś w stylu "ty jesteś be, bo masz inną koszulkę" 8) :wink:

Nikt Ciebie nie oskarża za Twoje poglądy, nie wiem skąd wpadł Tobie taki pomysł do głowy :wink:
Chodzi o to by określić motywy jakimi się kierujemy. Twierdzenie, że ktoś jest gorszy bo tak mówi mi instynkt, uważam za mało racjonalne. Tak samo myślę na temat "dorabiania" jakiejś ideologii do bezpodstawnej i bezowocnej destrukcji, która pochodzi z różnicy w morfologii człowieka. Według tego kryterium to każdy jest gorszy bo inaczej wygląda etc.
Dum Deus calculat, mundus fit.

SamborNS
Bicz
SamborNS
Podkarpacie/..wsz...

2008-12-08 20:09:10
CzarnaLilith Napisał:
to moze podać wam jeszcze karabiny?

poproszę, czystki etnicznej nigdy za wiele :)

GoopiaPeezda666
Primogen
GoopiaPeezda666
Wrocław na mo...

2008-12-08 21:58:41
Facet Napisał:
GoopiaPeezda666 Napisał:

też lubię murzynki, prosto z piekarnika :lol:
Motto? Oczywiście inteligentne, niegorszące o lekkim zabarwieniu humorystycznym.

Raven99
Anciliae
Raven99
Poznań

2008-12-09 07:39:18
[quote="Pan"]
SamborNS Napisał:

Raven99 Napisał:
Coś mi się zdaje, że wy nie uznajecie poglądów Sambora uważając je za złe i go za to jedziecie w dość kulturalny sposób.

Jego poglady sa chore, nierozumne, glupie, zalosne, czasem smieszne, nigdzie niczym nie poparte.
Nie wiem przy okazji, czy jego poglady nie sa takze karalne. To nie kwestia "jechania". Najwyzej eufemizmu. :)

Wile poglądów jest niezrozumiała i niczym nie poparta. A w naszym kraju kraju każdy może głosić i wyznawać co chce 8)
W dupie mam motto ;p

SamborNS
Bicz
SamborNS
Podkarpacie/..wsz...

2008-12-10 07:31:24
Pan Napisał:
Raven99 Napisał:

Wile poglądów jest niezrozumiała i niczym nie poparta. A w naszym kraju kraju każdy może głosić i wyznawać co chce 8)

Byc moze w Twoim kraju. Ale w Polsce, moim kraju, tak juz nie jest.
O ile faktycznie mozna wierzyc w dowolne brednie, nie kazde brednie mozna glosic. :)

I znowu kłania się teoria względności 8) to co dla Ciebie jest brednią dla kogoś może być prawdą itd.

To jest jak z gustami, o których się nie dyskutuje, bo i tak niczego to nie zmieni, a już na pewno nie skłoni do zmiany poglądów na taki czy inny temat :wink:

Razorblade-Kiss
Primogen
Razorblade-Kiss
Kraków

2008-12-10 11:10:51
Przydałoby się, aby nikt nigdzie nie chciał głosić bredni, wtedy może byłoby mniej zamieszania na ziemi. :P

Pochodzę z buddyjskiej rodziny. Moi bracia-bliźniacy w wieku lat 2. na widok Jezusa na krzyżu pod kościołem zaczęli krzyczeć: "Budda, budda!" Wtedy to też z matką szybko się ewakuowaliśmy, aby niepotrzebnie nie gorszyć księży. :roll:

Znajomy Tybetańczyk w Warszawie kiedyś szedł nocą przez blokowisko, jakoś po wybuchu protestów w Lhasie. Grupa dresiarzy zaczęła go zaczepiać, jeden z pogardą spytał, skąd niby jest, "jebany żółtek". On odpowiedział, że z Tybetu. Wtedy dresiarze zaczęli go przepraszać i nawet z pokorą przyjęli słowa, że gdyby był "Chinolem" to też powinni mu dać spokój. :lol:
Różnie to bywa z tą tolerancją w naszym kraju.

Obok mnie mieszkają świadkowie Jehowy, którzy nigdy nikomu wśród sąsiadów się nie napraszali, a którym też nikt nie dokuczał, mimo że pozostali mieszkańcy to stricte moherowe berety.

Ja nigdy nie czułam się tolerowana, ale nie czułam się też nietolerowana, więc myślę, że wszystko jest w porządku.
jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Upsss
Bicz
Upsss
zielona góra

2009-04-11 09:32:28
nienawiść jest autonomiczną głupotą, szczególnie jeśli chodzi o rasizm, który to uważam za najbardziej próżną z próżnych chęci okazania się lepszym.
pykaj kółka z wyobraźni, śmiej się nadziei w twarz

1
Bicz
1
Kłodzko

2009-04-11 13:52:10
Asfalt powinien leżeć na drodze
Respect All - Fear None

1
Bicz
1
Kłodzko

2009-04-11 15:47:53
Pan Napisał:
1 Napisał:
Asfalt powinien leżeć na drodze

A ty powinienes dbac, by lezal rowno i niczego mu nie brakowalo, pimpus.

Nie nie stary, ja się zajmuje podstawami projektowania, wytwarzania i kształtowania własności metali, materiałów ceramicznych, polimerów i kompozytów. Z naciskiem na inżynierie powierzchni. Budowa dróg to nie moja działka panie poeto.
Respect All - Fear None

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 Następna
Forum : Archiwum