|
sphinxia
Primogen Posty: 1823 Wyimaginowane |
2010-07-05 14:36:26
No tak, bo ja jestem tak mądra, że dosłownie najmądrzejsza z najmądrzejszych i nikt mi nie dorówna w tej mądrości. Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, dziękuje Skorpioneczku, że mi to uświadomiłaś
I Wy tak ciągle o modzie, a tu nie tylko o nią mi chodziło. Swoją drogą, jeśli już chodzi o modę, to wszystko wina facetów. To dla nich kobiety od wieków katowały się, aby im się podobać (vide te nieszczęsne gorsety, czy bandażowanie stóp Chinkom), aby mogły poczuć się piękne. A teraz te operacje plastyczne, to niby po co i dla kogo? Dla tych niewdzięcznych egoistów. No i zresztą, jak się już na coś narzeka, no to lepiej z perspektywy dzisiejszych czasów. Chociaż przyznaje, iż głupota jest niestety uniwersalna - będzie już zawsze. A w świecie zwierząt też się zdarza, tyle, że zwierzęta szybciej uczą się na swoich błędach i wyrastają z dziecięcych głupawek. "...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..." |
||||
|
Alpha-Sco
Matuzalem Posty: 1864 Małe Prywatne... |
2010-07-05 20:44:50
No jasne, że zwierzęta się szybko uczą, bo jak są złymi uczniami to szybko zostają wyeliminowane z populacji kończąc jako kolacja :P A ludzie mają niewyczerpany chyba limit, co najwyżej najwybitniejsi dostają Nagrodę Darwina ONE LIFE. LIVE IT. |
||||
|
Raven
Bicz Posty: 476 Poznań |
2010-07-05 21:25:57
"Bo Debil nie wie,że jest Debil, a mądry to wie"
A tak pozatym - brawo Alpha-Sco. Zwłaszcza za ten fragment o mrocznych dziewczynkach śmiejących się ze swoich różowych rówiesniczek "Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....." |
||||
|
Gotthorm
Bicz Posty: 182 |
2010-07-07 14:29:41
Nie, w świecie zwierząt głupota się nie zdarza. Jeżeli napiszę że kura jest głupsza od psa, to większość czytających się z tym zgodzi, tyle że to przykładanie własnej, ludzkiej miary do zachowań zwierząt. Prawdą jest że jesteśmy w stanie nauczyć psa w stosunkowo krótkim czasie wielu sztuczek, o czym jednak, jeżeli chodzi o kurę, powiedzieć nie sposób. Nie wynika to jednak wcale z mądrości psa, czy głupoty kury. :) Jeżeli głupotą nazwiemy postępowanie wbrew logice czy ogólnie przyjętym zasadą, które prowadzi nas do (co najmniej) niekomfortowej sytuacji, łatwo pojąć że głupota jest wyłącznie ludzką przypadłością. |
||||
|
sphinxia
2010-07-07 15:47:30
Podając przykład próby nauczenia konkretnej sztuczki jakiegoś zwierzęcia odnosisz się do jego inteligencji, a głupota to jednak trochę coś innego (tu jednak zaraz można przyczepić się do samej definicji). Spójrz np na takiego małego szczeniaczka. Może i jest inteligentny, bo szybko uczy się komend i nowych sztuczek, ale jest też głupiutki bo... przykładowo zobaczył jeża i próbuje się z nim bawić, pomimo iż igły jeża kują go w pyszczek boleśnie. Oczywiste, iż to przykład głupoty szczeniaczka, ale oczywiste też, że szczeniaczek zapamięta spotkanie z jeżem i kiedy zobaczy następnego jeża, nie będzie już chciał się z nim bawić. "...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..." Ostatnio zmieniany: 2010-07-07 15:48:27 |
||||
|
Alpha-Sco
Matuzalem Posty: 1864 Małe Prywatne... |
2010-07-07 16:20:00
P.S. Dopisuję tutaj, bo popsuła mi się możliwość edytowania wcześniejszych postów: Ależ proszę, Sfinksie :P
Wychodząc z tego założenia należałoby powiedzieć, że wszystkie dzieci są głupie, z czym, pomimo mojej mocno umiarkowanej sympatii do dzieci, się nie zgadzam. Jeśli przypisujesz głupotę wiekowi - to kiedy u psa kończy się głupota? W jakim wieku? Czy gdy osiągnie dojrzałość płciową? Nawet dorosły pies, który nigdy nie spotkał jeża, może w pierwszej chwili nabrać niezdrowej ochoty na zabawę z nim i skończyć z pokłutym nosem. ONE LIFE. LIVE IT. |
||||
|
sphinxia
2010-07-07 23:22:04
Dojrzałość płciową - nie, raczej emocjonalną, jak już
Co do inteligencji dzieci, nie będę wypowiadać się na ten temat... "...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..." Ostatnio zmieniany: 2010-07-07 23:28:40 |
||||
|
Gotthorm
Bicz Posty: 182 |
2010-07-08 12:01:05
Zgadzam się z tym, że inteligencja lub jej braki, nie są tożsame z mądrością lub głupotą. Co do definicji, to raczej nie ma jednej ogólnie przyjętej, dotyczącej głupoty.
Nie wiązałbym takiego zachowania szczeniaczka z głupotą. To raczej część procesu poznawania. Głupota zaczyna się kiedy świadomie działamy wbrew ogólnie przyjętym zasadą, zwierzęta tego nie robią. Jeżeli pan X dokona napadu na sklep spożywczy, grożąc użyciem broni ukradnie bułkę, margarynę i kilka plasterków salami, a następnie uda się na drugą stronę ulicy, by na ławce skonsumować zajęte mienie, to takie zachowanie możemy śmiało nazwać głupotą. Jeżeli jednak mysz zwabiona serem wejdzie w pułapkę, w wyniku czego straci życie, to takie zachowanie myszy z głupotą nie ma nic wspólnego. Instynkt kazał jej zdobyć pożywienie, to nie głupota ją zabiła, a ludzki wynalazek - pułapka. Natomiast to co spotka pana X, jest już tylko efektem jego głupoty. :) Ostatnio zmieniany: 2010-07-08 12:24:59 |
||||