|
Krwawy
Matuzalem Posty: 156 Poznań || Konin |
2011-11-02 16:25:15
Z tego co się orientuję to nie ma pewnej, jednej koncepcji pochodzenia słowa. Ja jednak się przychylam do: Słowianie od słowa czyli mowy zrozumiałej, przeciwieństwem będą Niemcy czyli nie mi , mówiący w niezrozumiałym języku. Jednak to nie wątek na to... :P http://pantheion.pl/ |
|
Gorg666
Matuzalem Posty: 346 Wakefield (UK) |
2011-11-02 17:03:31
Krwawy dziękuję chodziło mi tylko o ustalenie jak godzisz różne panteony jeśli omylna może być Twoja wiara - wszystko gra, poszedłem tokiem rozumowania zakładającego istotę boga (bogów) jako absolutów więc z gruntu - jeśli w coś wierzę to jest to jedynie prawdziwe bo może być jeden absolut czy to w formie jednej istoty czy że tak się wyrażę jednego, spójnego zastępu istot. ps. raraszek (nie ciągnij proszę) raz mówisz żeś poganin później żeś Słowianin raz że się cieszysz żeś poganin i masz gdzieś zdanie megalomanów z przerośniętym ego a zaraz później sypiesz mi definicjami słów innych megalomanów z przerośniętym ego ino lepszych bo pasujących do Twoich kontrargumentów. Jak przewidziałem ciąg dalszy wewnętrznych sprzeczności... pps. wygodnie jest odrzucać etymologię która nie pasuje to mi przypomina jeden z twoich cytatów w innym wątku z PŚ wskazujący że dla chrześcijan inny punkt widzenia ma być z gruntu odrzucany, czyżby powtórka z rozrywki? (pytanie nie domaga się odpowiedzi a pytający błaga o jej nie udzielanie jako że nosi ono - pytanie - znamiona pytania retorycznego). Aetas dulcissima adulescentia est |
|
Raraszek
Bicz Posty: 234 |
2011-11-02 17:43:46
bo może być jeden absolut czy to w formie jednej istoty czy że tak się wyrażę jednego, spójnego zastępu istot. "-Absolut może być też postrzegany jako "byt"nieosobowy,jako arena na której mają szanse zaistnieć wszelkie formy osobowe mniej lub bardziej. nosi ono - pytanie - znamiona pytania retorycznego"-dla mnie to ono jest zwyczajną insynuacją i dorabianiem ideologii do własnych potrzeb :D Pytanie tendencyjne o ma z niego wynikać tylko co to ma. „A naprzód ten rym, co drwi, lub przeklina, Me polityczne credo; jest to sfera Dantejska. Wierzę sercem poganina"-Juliusz Słowacki |