Szatan coraz częściej straszy Polaków (sic!) za TVN24

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 | 5
Kolo_Zebate
Primogen
Kolo_Zebate
Częstochowa

2010-02-16 22:21:42
PRzeróbmy te wypowiedzi Jezusa i w ogóle z Biblii, na wypowiedzi, dotyczące rasy aryjskiej. Co uzyskamy ? Fragment Mein Kampf.
"Narody gromadzić się będą wokół narodu aryjskiego", "wybrany naród aryjski", "narody podążą za aryjskim narodem", "bóg wybrał naród aryjski" Albo lepiej, napiszmy - "Bóg wybrał Rzesze Niemiecką", albo "Rzesza Niemiecka to naród wybrany", "narody będą się gromadzić, wokół Rzeszy Niemieckiej" I podeszła Kananejka do Heinricha, a on odrzekł "nie pomogę ci, bo jesteś tylko psem, a ja jestem Niemcem" ona na to odparła "ale przecież psy też jedzą ze stołu swych niemieckich panów" na to Heinrich odrzekł "O wielka jest twoja wiara" i pomógł jej.

Rozumiesz, co mam na mysli ? Zamienisz nazwy narodowości i uzyskujesz fragmenty Mein Kampf.
Zaczynam z tym serwisem na nowo, od innej strony. Internetowe dysputy filozoficzno-religijno-polityczne są nazbyt nudne, męczące i bezproduktywne, bym miał ochotę je prowadzić.

Aerandir
Anciliae
Aerandir
Wrocław

2010-02-16 22:27:32
Edytujesz posty gdy ja już udzieliłem na nie odpowiedzi :-P

Eh, słowa wokół Izraela nie znaczą Izrael górą. Zauważ iż Naród wybrany jest tylko w Starym testamencie. Nie jest powiedziane jasno iż ten naród będzie panować tylko iż bóg pomaga temu właśnie narodowi, gdyż, nie koniecznie jest lepszy lecz najbardziej uciśniony. W nowym testamencie Bóg(chrystus) przyszedł zbawić ludzkość. A swoje świadectwo dał Izraelitą jako tym którzy wierzą/wierzyli w Jego Ojca. Ehm czytałeś Mein Kampf?? Tam nie było mowy o skupianiu się wokół narodu tylko o wyższości tego narodu. O potrzebie odizolowanie tego właśnie narodu od reszty żeby przypadkiem się nie skaziła(rasa) i o późniejszym wytępieniu/podporządkowaniu sobei innych ras

Ostatnio zmieniany: 2010-02-16 22:30:42

Kolo_Zebate
Primogen
Kolo_Zebate
Częstochowa

2010-02-16 22:37:55
Nie czytałem Mein Kampf. Próbowałem się do tego zabrać, ale było zbyt gówniane i nudne.

To samo z innymi książkami nazistów. Mit XX Stulecia Rosenberga trochę próbowałem czytać. Też gówniany i nudny, a na dodatek jeszcze bardziej bzdurny niż Mein Kampf.

Wszystko jest kwestią interpretacji. Ja szczerze mówiąc odbieram wypowiedzi Jezusa, jako rasistowskie. Jeśli to, że nazywa nas psami, nie jest żydowskim rasizmem.... no to czym jest ? Prostactwem ?

Zaczynam z tym serwisem na nowo, od innej strony. Internetowe dysputy filozoficzno-religijno-polityczne są nazbyt nudne, męczące i bezproduktywne, bym miał ochotę je prowadzić.
Ostatnio zmieniany: 2010-02-16 22:40:08

Aerandir
Anciliae
Aerandir
Wrocław

2010-02-16 22:46:47
Nie ukrywam iż TA wypowiedź jest co najmniej dziwna. Ale zakończmy ten temat gdyż od samych egzorcyzmów odbiegliśmy zbytnio. Przyznaję racje fakt jest to kwestia interpretacji, lecz nie możesz swojego zdania traktować jak prawdę oświeconą i wyskakiwać z tekstami "żal mi tych chrześcijan". A co do bibli jeszcze(szczególnie nowy testament), jeśli chcemy analizować poszczególne czyny Jezusa musimy przeczytać wszystkie ewangelie. Gdyż każda jest w większości o tych samych uczynkach Jezusa tylko z innej strony. A teraz jestem zmęczony i obolały więc idę w kimę.^^

Miło się rozmawiało Pozdrawiam.

Kolo_Zebate
Primogen
Kolo_Zebate
Częstochowa

2010-02-16 22:48:52
Ja również pozdrawiam Mi też było miło poznać. Trzymaj się.

P.S. Przeniosłem temat, do działu Wędrówki mysli

Aerandir
Anciliae
Aerandir
Wrocław

2010-02-16 22:54:47
Więc powracając do tematu egzorcyzmów. Jest ktoś na Darkplanet, który interesuje się tym lub zna źródła gdzie można cokolwiek dowiedzieć się na ten temat? Szukam tego gdyż zabieram się do pisania książki i takie info przydało by mi się bardzo ^^ przestudiowałem "Goecję" i teraz przydało by się coś z drugiej strony :P to tak przed snem żeby na nocne marki mogły mi pomóc xD

sphinxia
Primogen
sphinxia
Wyimaginowane

2010-02-17 16:14:08
Aerandir Napisał:
Więc powracając do tematu egzorcyzmów. Jest ktoś na Darkplanet, który interesuje się tym lub zna źródła gdzie można cokolwiek dowiedzieć się na ten temat? Szukam tego gdyż zabieram się do pisania książki i takie info przydało by mi się bardzo ^^ przestudiowałem "Goecję" i teraz przydało by się coś z drugiej strony :P to tak przed snem żeby na nocne marki mogły mi pomóc xD

Nie ma. Zapadli w sen zimowy

Książkę napisz o czym innym
"...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..."
Ostatnio zmieniany: 2010-02-17 16:14:25

Aerandir
Anciliae
Aerandir
Wrocław

2010-02-17 18:57:16
Nom właśnie pomysł wydaje się całkiem dobry ^^ więc... Chyba będę musiał przejść się do jakiegoś księdza...

sphinxia
Primogen
sphinxia
Wyimaginowane

2010-02-17 19:35:03
Aerandir Napisał:
Nom właśnie pomysł wydaje się całkiem dobry ^^ więc... Chyba będę musiał przejść się do jakiegoś księdza...

Zapewne ksiądz także Ci odradzi, bo będzie się bał, że skoro interesują Cię takie tematy, to jeszcze diabeł opęta
A może już jesteś opętany?
Szatan Ci każe książkę pisać !!!!!!!!!!!!!! Lol
"...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..."

Aerandir
Anciliae
Aerandir
Wrocław

2010-02-18 07:41:39
hahahahahahahahah ^^
Tia ;D już przyzywam 40 demonów Goecji ^^
Tylko z tego co wyczytałem to jest jeden MINUS i to ogromny... przez 3 miesiące trzeba zachować czystość(nie mieć żadnego stosunku) ;P

Ostatnio zmieniany: 2010-02-18 07:44:52

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2010-09-06 18:11:40
Egzorcyzmy to lipa - tyle powiem. Egzorcyzm to formuła magiczna która jako taka w sobie nie ma żadnej mocy. Dopiero w zespoleniu z odpowiednią manifestacją siły w postaci woli koniecznie "dobrej" ku temu by opętany przestał być opętany, może zadziałać, jednak często egzorcyści zwyczajnie się do tego nie nadają o wiele skuteczniejsze jest wywabianie demonów za sprawą ofiary poświęconej w obecności kapłana... tutaj ma znaczenie złota reguła "życie za życie" ale nie mnie o tym pisać.
Aetas dulcissima adulescentia est

SalixFragilis
Primogen
SalixFragilis
Lublin

2010-09-06 19:44:04
Masz rację, to jest tak, jak ze zwykłą modlitwą, wyrecytowana Zdrowaśka to nie jest żadna rozmowa z Bogiem, chyba, że poświęcimy czas na zagłębienie się w treści i jej dokładne zrozumienie.
Mój katecheta jest egzorcystą. To jest przerażające, żyć ze świadomością, że może podczas, gdy omawiasz przy biurku notatkę z poprzedniej lekcji on odprawia jakieś ciche egzorcyzmy xD
Nie załamuj się. Załam innych.

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2010-09-06 20:14:12
SalixFragilis Napisał:
Masz rację, to jest tak, jak ze zwykłą modlitwą, wyrecytowana Zdrowaśka to nie jest żadna rozmowa z Bogiem, chyba, że poświęcimy czas na zagłębienie się w treści i jej dokładne zrozumienie.
Mój katecheta jest egzorcystą. To jest przerażające, żyć ze świadomością, że może podczas, gdy omawiasz przy biurku notatkę z poprzedniej lekcji on odprawia jakieś ciche egzorcyzmy xD

Modlitwy rytualne to nie rozmowy... mogą one zbliżyć do bytu który osoba wierząca wyobraża sobie jako "boga", jednak jako takie nie stanowią o jakości naszej "znajomości" z nim. Kluczem podczas Zdrowaśki, Pacierza nie jest sam tekst wypowiadanych słów (to samo tyczy się formuł magicznych, w rzeczywistości nie mają one większego znaczenia i często też żadnego składu), tutaj chodzi o konsekwentność, powtarzanie. Czemu katolicy "klepią" te teksty po tyle razy? Psycholog by powiedział żeby w nie uwierzyć, inaczej żeby mózg w nie uwierzył i zadziałał tak, by człowiek pomyślał, że to dzięki modlitwie coś mu się udało, ktoś wyzdrowiał itp. Rdzenny mieszaniec Haiti powiedziałby że to kwestia tzw. transu... i rzeczywiście; można proste ćwiczenie wykonać - powtarzać jakikolwiek wcześniej napisany przez siebie najlepiej rymujący się tekst powtarzać (co najmniej 4 linijki) w kółko przez chociaż 30 minut. Chodzi też o to żeby nie były to tak po prostu walnięte słowa musimy wierzyć, że coś dzięki nim może się stać ale nie coś konkretnego a zwykłe "coś". Gwarantuję że w połowie poczujecie się dziwnie, możliwe że sami zaczniecie się bujać, a jeśli jesteście materiałem na mistyczne kontakty mogą pojawiać wam się różne obrazy w głowie; fajnie się także później śni

Zaś co do katechety-egzorcysty; to ciekawe... otrzymał święcenia? Wiesz coś o tym więcej ? Osobiście znałem jednego egzorcystę, ale już nie żyje.

SalixFragilis
Primogen
SalixFragilis
Lublin

2010-09-06 20:31:20
Oo. Spojrzałam na modlitwę z zupełnie innej strony. Chociaż ja nigdy nie klepię niczego od tak. Zawsze wymyślam swoją modlitwę, którą zapisuję w pamiętniku. Wtedy wiem, o co się modliłam, za co dziękowałam, co mi dodało sił.

Nie za bardzo się orientuję, co dokładnie się z nim tam dzieje xD. Muszę go popytać o to więcej. Bardzo fajny ksiądz. Opowiadał mi, że kiedyś był taki jak ja xD
Nie załamuj się. Załam innych.

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2010-09-06 20:36:39
SalixFragilis Napisał:
Oo. Spojrzałam na modlitwę z zupełnie innej strony. Chociaż ja nigdy nie klepię niczego od tak. Zawsze wymyślam swoją modlitwę, którą zapisuję w pamiętniku. Wtedy wiem, o co się modliłam, za co dziękowałam, co mi dodało sił.

Nie za bardzo się orientuję, co dokładnie się z nim tam dzieje xD. Muszę go popytać o to więcej. Bardzo fajny ksiądz. Opowiadał mi, że kiedyś był taki jak ja xD

O i to o czym mówisz to już rozmowa Zupełnie inna bajka, nie nieme powtarzanie dawno temu spisanych słów, a właśnie rozmowa, hm i tu znów wszystko zależy od naszej wiary/umiejętności czy jest ona obustronna czy tylko wynika z naszej inicjatywy. Gdyby jednak wynikała tylko z inicjatywy bytu duchowego, wtedy właśnie przydaje się znajomy egzorcysta

1 | 2 | 3 | 4 | 5
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura