Szatan coraz częściej straszy Polaków (sic!) za TVN24 - strona 60

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 Następna
tajemniczy
Anciliae
tajemniczy
Łódź

2010-09-07 13:41:12
Kolo_Zebate Napisał:
Jezus odszedł stamtąd i udał się w okolice Tybru i Sydonu. Pewna kobieta kananejska, która pochodziła z tych stron, wyszła Mu naprzeciw i głośno wołała: "Miłuj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Zły duch bardzo dręczy moją córkę". Ale On nie odezwał się do niej ani słowem. Uczniowie podeszli do Niego i prosili: "Odpraw ją, bo krzyczy za nami". On odpowiedział: "Przecież zostałem posłany tylko do owiec, które zginęły z domu Izraela". Ona jednak podeszła, pokłoniła się i prosiła: "Panie! Pomóż mi!" Lecz On odpowiedział: "Nie wypada zabierac chleba dzieciom i rzucać go szczeniętom". Ona zaś rzekła: "Tak, Panie! Ale i szczenięta zjadają resztki, któe spadają ze stołu ich panów". Wtedy Jezus powiedział: "Kobieto! Wielka jest twoja wiara! Niech więc się stanie tak, jak chcesz". I w tej samej chwili jej cóka została uzdrowiona. .

Ewangelia wg Św. Mateusza 15 , 21-28

Jezus w istocie został posłany tylko do narodu izraelskiego. Ale mimo to wypędził demona z córki tej kobiety. Dlaczego? Dostrzegł jej niezłomną wiarę. Czego to nas uczy o Jezusie? Nie obstawał twardo przy zasadach. Wiedział kiedy można odbiec od reguł. Dzisiaj bez względu na narodowość każdy może zostać naśladowcą Chrystusa. Fakt, że Żydzi jako naród zostali odrzucenie przez Boga to jednak poszczególne jednostki mogą liczyć na przebaczenie jeśli dostosują swoje życie do wymagań Bożych i przyłączą się do prawdziwego wielbienia.
"Bądź mądry synu mój i rozweselaj moje serce, abym mógł dać odprawę temu który mi urąga" (Przysłów 27:11)

Gorg666
Matuzalem
Gorg666
Wakefield (UK)

2010-09-07 13:51:56
Po za tym Jezus zgodnie z chrześcijańskim podejściem do sprawy "umarł za wielu" a w Mateusza 24:14 nakazał czynić uczniów "z ludzi ze wszystkich narodów".
Aetas dulcissima adulescentia est

1 | 2 | 3 | 4 | 5 Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura