Grudzień 2009

Help
Forum : Recenzje
Poprzednia 1 | 2
Dyskusja na temat artykułu: Grudzień 2009
Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2010-01-05 14:49:51 Grudzień 2009
Zapraszam na osteatnie tegoroczne podsumowanie miesiaca.

Z przyjemnością informuję, że od tego roku Sąd Ostateczny publikowany będzie co 2 miesiące :)
Cycki, Flaki i Szatan !!!

minawi
Redaktor
minawi
Poznań / Iław...

2010-01-05 19:41:49
Najpierw to musiałabym się zapoznać z płytą miesiąca, żeby się wypowiedzieć
Make Foch Not War

zsamot
Primogen
zsamot
Gniezno

2010-01-05 23:52:42
Szkoda, że aż o 50 % zredukowany będzie Sąd, dlaczego?
Krótki opis, nie mający powiązania z Właścicielem profilu;)

thistle89
Primogen
thistle89
Kościerzyna/By...

2010-01-06 00:14:43
zsamot Napisał:
Szkoda, że aż o 50 % zredukowany będzie Sąd, dlaczego?

Łaj, Gniewko, Łaj?

Gniewko: For many.

:D Sorry - musiałam :D
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2010-01-06 08:12:30

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2010-01-06 08:12:57
Zbyt mało osób angażuje sie w pisanie tego podsumowania, a do tego nie wszyscy mają tyle czasu ile by chcieli. Nie chcielibysmy, aby podsumowanie składało sie jedynie (bądź głównie) z pozycji z kręgu rocka i metalu, gdyz portal poświęcony jest także muzyce elektronicznej - dlatego należałoby ujmować wydawnictwa także w tym gatunku.

Wydaje nam się, że okres dwumiesięczny zapewni trochę więcej czasu, a zarazem doprowadzi do większej selekcji wydawnictw, których mini-recki nie wyglądałyby podobnie do siebie, w zwiazku z faktem, że 3/4 muzyki grane jest na jedno kopyto i na dobrą sprawę możnaby o każdej napisać to samo.

Nie da się ukryć, że w ogóle na DP użytkowników w ogóle piszących niusy o muzyce jest relatywnie niewiele, stad też niełatwo byłoby zaangażować jakieś osoby.

cellar_door
Matuzalem
cellar_door
Gdańsk

2010-01-06 19:21:27

time shal tell...

Yngwie
Matuzalem
Yngwie
Wrocław / Czę...

2011-01-05 12:04:30
Harlequin Napisał:
Zbyt mało osób angażuje sie w pisanie tego podsumowania, a do tego nie wszyscy mają tyle czasu ile by chcieli. Nie chcielibysmy, aby podsumowanie składało sie jedynie (bądź głównie) z pozycji z kręgu rocka i metalu, gdyz portal poświęcony jest także muzyce elektronicznej - dlatego należałoby ujmować wydawnictwa także w tym gatunku.

Wydaje nam się, że okres dwumiesięczny zapewni trochę więcej czasu, a zarazem doprowadzi do większej selekcji wydawnictw, których mini-recki nie wyglądałyby podobnie do siebie, w zwiazku z faktem, że 3/4 muzyki grane jest na jedno kopyto i na dobrą sprawę możnaby o każdej napisać to samo.

Nie da się ukryć, że w ogóle na DP użytkowników w ogóle piszących niusy o muzyce jest relatywnie niewiele, stad też niełatwo byłoby zaangażować jakieś osoby.

Tak sobie pomyślałem:

Co prawda nie było mnie na DP w czasie kiedy uskuteczniany był Sąd Ostateczny, ale kilka osób wypowiada się, że był to dobry pomysł. Skoro się jednak nie sprawdził to mam inny:

Wyciągnąć na stronę główną top XX (nie wiem ile, tu się admini i redaktorzy będą lepiej orientować) albumów już zrecenzowanych na DP i dać możliwość szybkiego głosowania na albumy przez większość użytkowników DP. Bo w tej chwili ocenianie recek przeciętnym użytkownikom, zwłaszcza nowym, nic nie daje - ocenią i nic z tego nie wynika.

Tu odsyłam do estońskiego (ale umiędzynarodowionego) pomysłu na portal metalowy metalstorm.ee

Dzięki takiemu podejściu do sprawy jest większe zaangażowanie większej liczby użytkowników. Metalstorm ma mniej użytkowników od DP a pojedyncze albumy oceniane są nawet w tysiącach, a na DP recka ma często tylko kilka ocen, więc nic taka ocena nie mówi.

Obok top XX ever mogłyby się pojawić topy z uwzględnieniem podziału na lata, np. od 1980 albo wcześniej nawet.

Nie widzę za bardzo wad takiego rozwiązania, natomiast zalet nie chce mi się nawet wypisywać, bo za dużo: od łatwiejszej orientacji w metalowym światku na DP i w PL po wyznacznik do sensu rozwoju konkretnych przedsięwzięć muzycznych w PL, nie mówiąc już o angażowaniu niewykorzystanych zasobów ludzkich na DP.
od czasu do czasu warto wrócić do źródła

amorphous
Redaktor
amorphous
Poznań

2011-01-05 12:23:40
Zobacze to rozwiazanie. Nie ma problemu by je zaadoptować.
Life is complex: it has both real and imaginary components

gothcure
Anciliae
gothcure
Szczecinek

2011-01-05 12:24:59
A gdzie podsumowanie roku 2010
Chwytac chwile ?

Benjamin_Breeg
Matuzalem
Benjamin_Breeg
Poznań

2011-01-05 12:27:50
gothcure Napisał:
A gdzie podsumowanie roku 2010

Sam je sobie stwórz. Tu masz stosowny temat

Yngwie
Matuzalem
Yngwie
Wrocław / Czę...

2011-01-05 12:29:26
amorphous Napisał:
Zobacze to rozwiazanie. Nie ma problemu by je zaadoptować.

No właśnie wiem. Wywalanie statystyk na zewnątrz nie powinno być problemem. U kolegów z Estonii jest tam tego więcej, niektóre mniej przydatne, np. urodziny muzyków, ale wyrzucenie na zewnątrz liczby recek, newsów i biografii zespołów dałoby szybkie ogólne rozeznanie o DP.
Ostatnio zmieniany: 2011-01-05 12:32:27

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2011-01-05 12:38:20
Nie wiem czy jest sens

1. I tak mało kto gada tu o muzyce, a jesli, to zazwyczaj jest to określenie zajebiste/chujowe i wklejenie linku z YT
2. Ludzie raczej nie oceniają artykułów, wiec nie wierzą, że zaczną oceniać płyty
3. Na metalstormie ludzie lubią tworzyc swoje rankingi i różne listy, ale u nas sie to nie przyjmie, bo po pierwsze - jest dużo małolatów, którzy nie mają rozeznania w muzyce i traktują DP bardziej jako portal społecznosciowy niż muzyczny, po drugie - dotychczasowe 'podsumowania" i wszelkie "sądy ostatecznie" raczej nie powodowały że ludzie chętniej sie udzielają o muzyce.
4. Wybieranie TOPów... a kto miał by je wybierac, skoro na DP jest moze 5 stałych recenzentów ? Ja np. zazwyczaj bym wybierał same rzygadła i wiele osob by sie z tym nie zgadzało
5. Na DP królują cycki, pięknie mroczne niewiasty, nogi, spuszczanie sie nad kotami, nad katolikami itp - i to właśnie zdjęcia, galerie i kolejne tematu na forum + blogi cieszą sie tu najwiekszą popularnością
6. Jesli nawet by ten temat przeszedł, to kto uzupełniałby baze wydawnictw ? Ja raczej niechetnie piszę o zespołach spoza mojego kręgu zainteresowan dlatego np. fani power metalu, doomu czy folku nie znaleźli by swoich ukochanych pozycji i odsyłaczy do nich
7. Nawet na forum mało jest tematów, gdzie ludzie wypisywaliby listy swoich ulubionych wydawnictw w danej kategorii. Lepiej pisać o kotach i katolach
8. Najwyzej oceniane byłyby zawsze te najpopularniejsze zespoły, bo miałyby duzo głosów. Mało kto by oceniał np. Psychotic Waltz, Fear Of God czy inną niszową kapelę. Ba! Zapewne nawet nie przeczyta artykułu, bo nie bedzie wiedział co to jest.

EDIT: kiedys było wyświetlane u nas ile jest artykułów, ale to były liczby ogólne, bez rozrónienia na konkretne typy artykułów
Ostatnio zmieniany: 2011-01-05 12:39:23

Yngwie
Matuzalem
Yngwie
Wrocław / Czę...

2011-01-05 13:04:38
No dobra. Mam chwilkę, to popolemizujmy.

Harlequin Napisał:
Nie wiem czy jest sens

1. I tak mało kto gada tu o muzyce, a jesli, to zazwyczaj jest to określenie zajebiste/chujowe

Sam tak często robisz. Najpierw emocjonalnie reagujesz na płytę, a potem dopisujesz resztę. Teraz byłaby możliwość podejścia od drugiej strony. Tzn. użytkownik widząc oceny na wierzchu być może zainteresowałby się recką a później płytą. Ale do oceny często wystarczy odsłuch z YT czy innych portali zanim zdecyduje się uzupełnić swój zbiór płyt o kolejną pozycję.

Poza tym przeciętny użytkownik rzadko jest recenzentem.

Harlequin Napisał:

2. Ludzie raczej nie oceniają artykułów, wiec nie wierzą, że zaczną oceniać płyty

Bo nic nie mają z tego, że coś ocenią. Przy większej ilości ocen sami mogliby się zorientować jak ich ulubieńcy oceniani są przez większość w stosunku do innych płyt w łatwo dostępnym zestawieniu. Coś jak tabela ligowa w piłce nożnej czy innych sportach. Wiele osób lubuje się w takich statystykach.

No i ocena recenzji jest/byłaby tu tożsama z oceną płyty. W ten sposób recenzent ma wpływ na popularność płyty, a więc i satysfakcję, że coś co polecił jest warte uwagi.

Harlequin Napisał:

3. Na metalstormie ludzie lubią tworzyc swoje rankingi i różne listy, ale u nas sie to nie przyjmie, bo po pierwsze - jest dużo małolatów, którzy nie mają rozeznania w muzyce i traktują DP bardziej jako portal społecznosciowy niż muzyczny, po drugie - dotychczasowe 'podsumowania" i wszelkie "sądy ostatecznie" raczej nie powodowały że ludzie chętniej sie udzielają o muzyce.

Najwyraźniej sam Pan Harlequin nie dawał rady, żeby wszystko ogarnąć.

Harlequin Napisał:

4. Wybieranie TOPów... a kto miał by je wybierac, skoro na DP jest moze 5 stałych recenzentów ? Ja np. zazwyczaj bym wybierał same rzygadła i wiele osob by sie z tym nie zgadzało

Przeciętny użytkownik DP to nie Harlequin mam nadzieję. Topy się same tworzą przez klikanie na oceny.
Harlequin Napisał:

5. Na DP królują cycki, pięknie mroczne niewiasty, nogi, spuszczanie sie nad kotami, nad katolikami itp - i to właśnie zdjęcia, galerie i kolejne tematu na forum + blogi cieszą sie tu najwiekszą popularnością

W Twoim motcie też królują. Można zwrócić większą uwagę na muzykę.
Harlequin Napisał:

6. Jesli nawet by ten temat przeszedł, to kto uzupełniałby baze wydawnictw ? Ja raczej niechetnie piszę o zespołach spoza mojego kręgu zainteresowan dlatego np. fani power metalu, doomu czy folku nie znaleźli by swoich ukochanych pozycji i odsyłaczy do nich

Odsyłacze to sobie znajdą w google i YT, ale może ocenią na DP. Chodzi o to, żeby ogarnąć to co już jest, a co do rozwoju to by się zobaczyło.
Harlequin Napisał:

7. Nawet na forum mało jest tematów, gdzie ludzie wypisywaliby listy swoich ulubionych wydawnictw w danej kategorii. Lepiej pisać o kotach i katolach

Tutaj to mam nadzieję, że sam się ze sobą nie zgadzasz. Ty piszesz o muzie.

Jeśli się nie da stworzyć ogólnych kategorii typu death, rock, electro to kategoria rok powstania mówi i tak bardzo dużo i pozwala analizować tendencje jakie płyty/gatunki w danym okresie się mocno rozwijały.

Na pewno nie będzie tak, że się wszyscy rzucą na takie rankingi, ale może np. za rok się zauważy pozytywne zmiany.

Harlequin Napisał:

8. Najwyzej oceniane byłyby zawsze te najpopularniejsze zespoły, bo miałyby duzo głosów. Mało kto by oceniał np. Psychotic Waltz, Fear Of God czy inną niszową kapelę. Ba! Zapewne nawet nie przeczyta artykułu, bo nie bedzie wiedział co to jest.

No to po co w ogóle piszesz recki Psychoticów?
Na czym niby polega popularność Iron Maiden, Metallicy. Ktoś komuś polecił, że spoko i się zaczęło.

edit:
Tak, już poprawiłem co chciałem. Można polemizować dalej :).
Ostatnio zmieniany: 2011-01-05 13:30:59

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2011-01-05 13:48:46
No ja dzią tyle czasu nie mam, ale pokuszę się o wytłumaczenie :)

Yngwie Napisał:
No dobra. Mam chwilkę, to popolemizujmy.

Harlequin Napisał:
Nie wiem czy jest sens

1. I tak mało kto gada tu o muzyce, a jesli, to zazwyczaj jest to określenie zajebiste/chujowe

Sam tak często robisz. Najpierw emocjonalnie reagujesz na płytę, a potem dopisujesz resztę. Teraz byłaby możliwość podejścia od drugiej strony. Poza tym przeciętny użytkownik rzadko jest recenzentem.

No, ale właśnie dopisuję ta resztę, bo mi się chce :) Poza tym byłem kiedyś takim samym użytkownikiem jak inni i pisze recenzje bo chcę, lubię i chcę się podzielić swoimi uwagami. Jeśli ktos jest leniwy i nie lubi musyki to pisać nie musi - przymusu nie ma. Ale niech potem nie ma pretensji, że na forum jest za mało tematów o muzyce. Najpierw proponuję, aby ludziska zaczęli pisać co nieco o muzyce, a potem mozna mysleć czy robienie czegoś ma sens. Teraz to wszyscy czekają, aż administracja/redakcja "poda wszystko na tacy", a reszta łaskawie skorzysta.

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

Bo nic nie mają z tego, że coś ocenią. Przy większej ilości ocen sami mogliby się zorientować jak ich ulubieńcy oceniani są przez większość.

No i ocena recenzji jest/byłaby tu tożsama z oceną płyty. W ten sposób recenzent ma wpływ na popularność płyty, a więc i satysfakcję, że coś co polecił jest warte uwagi.

A to trzeba mieć "coś" z oceniania ? Cukierka chcesz ? A moze płytkę ? A moze wejsciówke na koncert ? Myślałem, że oceniasz wg własnego uznania, bez oczekiwania czegos w zamian.

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

Najwyraźniej sam Pan Harlequin nie dawał rady, żeby wszystko ogarnąć.

Warto wspomnieć, że podsumowanie robiły także Void i verdammt + kilka innych osób z doskoku. Niestety odzew użytkowników nie zadowalał nas i był demotywujący. A DUUUUUŻOOOO pracy trzeba było w to włożyc, na pewno więcej niż w napisanie artykułu czy recenzji. Niestety mało kto chciał pisac o muzyce i dzielic sie swoimi wrażeniami.

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

Przeciętny użytkownik DP to nie Harlequin mam nadzieję.

Zdecydowanie nie. Ale zastanawia mnie jakie byłyby kryteria doboru tych "topów"... Poza tym - jesli zauwazyłeś na forum udziela sie regularnie może 100-150 osob, wątpie wiec w liczenie oddanych głosów w tysiącach.

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

W Twoim motcie też królują. Można zwrócić większą uwagę na muzykę.

Bo jakbyś wiedział co to motto znaczy i skąd sie wzięło to bys nie pytał xD i co mam rozumieć jako "zwrócic wieksza uwagę na muzykę" - sa niusy o koncertach, niusy muzyczne, recenzje, czasem wykopie sie jakis temat muzyczny a forum, a i tak gada sie o katolikach i kotach :)

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

Odsyłacze to sobie znajdą w google i YT, ale może ocenią na DP. Chodzi o to, żeby ogarnąć to co już jest, a co do rozwoju to by się zobaczyło.

To mogłbym sie zgodzić, ale z kwestiami technicznymi to do naczelnego

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

Tutaj to mam nadzieję, że sam się ze sobą nie zgadzasz. Ty piszesz o muzie.

Jeśli się nie da stworzyć ogólnych kategorii typu death, rock, electro to kategoria rok powstania mówi i tak bardzo dużo i pozwala analizować tendencje jakie płyty/gatunki w danym okresie się mocno rozwijały.

Na pewno nie będzie tak, że się wszyscy rzucą na takie rankingi, ale może np. za rok się zauważy pozytywne zmiany.

I obstawiam, ze sprowadzi siet o do wymieniania pozycji, lub do wklejania linków z YT

Yngwie Napisał:
Harlequin Napisał:

No to po co w ogóle piszesz recki Psychoticów?
Na czym niby polega popularność Iron Maiden, Metallicy. Ktoś komuś polecił, że spoko i się zaczęło.

Bo napisanie recenzji nie zajmuje mi to aż tyle czasu, a cieszę sie gdy choć jedna osoba za sprawa takiej recki odkopie jakieś niszowe cacko. I miło jest zobaczyć, że moja recka jest pierwsza pozycją na liscie po wyszukaniu jej w google :) ludzie po prostu nie pisza o starociach, a szkoda, bo wiele fajnych płyt odchodzi w niepamięć

Dyskusja na temat artykułu: Grudzień 2009
Poprzednia 1 | 2
Forum : Recenzje