|
Harlequin
Redaktor Posty: 5795 Poznań |
2011-01-19 12:05:20
Heh, to może łatwiej i trafniej będzie wymienić "najcenniejsze" wasze wykopaliska progmetalowe ? Cycki, Flaki i Szatan !!! |
||
|
Yngwie
Matuzalem Posty: 810 Wrocław / Czę... |
2011-01-19 12:19:05
Ja na dziś mówię pass, hehe. Progmetal jest generalnie bardzo męczącą muzyką. Za to z samego progresywnego/neoklasycznego powermetalu to tak ze 30 kapel bym wymienił, ale musiałbym znaleźć kogoś kto też to lubi, bo jak mam usłyszeć, że to nudne pitu-pitu na jedno kopyto to dzięki :). od czasu do czasu warto wrócić do źródła |
||
|
Ignor
Redaktor Posty: 474 Pabianice/Łód... |
2011-01-19 13:02:41
tutaj właśnie jest pies pogrzebany :) lubie prog i lubie death metal, dlatego Opeth przypada do gustu mi w całości, po mimo ich zapędów balladowych. Ale jaki jakiś zespół na siłe upycha drugoligowe heavy metalowe riffy ( mówiąc, że wszystko z wszystkim da się połączyć) to dzieki ja postoje. KTU - 8 Armed Monkey sekcja rytmiczna King Crimson Trey Gunn , Pat Mastelotto plus Fin na akordeonie. Carbonized - Disharmonization - znów awangardowo, tym razem Szwedzi. Grind i death maczany w psychodeli, klimat gore miejscami szczególnie jesli chodzi o produkcje. Ozric Tentacles - kosmiczno - elektorniczny progresywny rock. Słabo znam dyskografie, ale Strangeitude robi niezłe wrażenie. Disharmonic Orchestra - Pleasuredome - świetny perkusista, gitary raczej jako tło. Starkweather - Croatoan - ciekawe połacenie metalcore z death metalem. SBB - Memento - polska kapela, miałem przyjemnośc być ostatnio na koncercie, nadal w formie Panowie są mimo podeszłego już wieku :) ...and music? Well, it's just entertainment folks. |
||
|
Harlequin
Redaktor Posty: 5795 Poznań |
2011-01-19 13:05:44
a techniczny death metal to też prog ? Cycki, Flaki i Szatan !!! |
||
|
Ignor
Redaktor Posty: 474 Pabianice/Łód... |
2011-01-19 15:11:30
w sensie progresywny death metal :) jednak Opeth to muzyczny kocioł jest w którym death metal i doom (przynajmniej na początku kariery), i podziały z King Crimson odnajdzie się, wszystko wynika z siebie w pełni naturalnie, bez wiekszej zgryzoty. Poprostu Panowie czerpią z gatunków które lubie i cenie sobie, a że potrafią z tego zmotować strawny krążek to tym bardziej mnie cieszy. ...and music? Well, it's just entertainment folks. Ostatnio zmieniany: 2011-01-19 15:22:27 |
||
|
Demonika
Matuzalem Posty: 438 Mińsk Mazowiec... |
2011-02-01 17:21:49
Moim najlepszym odkryciem, którego dokonałam sama był zespół Oomph! :D "Protect me from what I want" |
||
|
Procella
Anciliae Posty: 93 L-Space |
2011-04-04 10:26:51
Ostatnio odkryłam zespół Soror Dolorosa. Znakomite klimatyczne i melancholijne gitarowe granie, bardzo polecam. |
||