|
Easley
Primogen Posty: 5 Grybów |
2011-01-16 16:17:35
Jeśli chodzi o taką muzykę to nie mogę się zbytnio pochwalić doświadczeniem - owszem, słuchałem kilku naprawdę nieźle skomponowanych utworów, lecz do "słuchania" jeszcze z deka daleko. Wyjątek jak wyjątek, nie wiem czy można go zaliczyć do takiej muzyki ale zachęcam do przesłuchania piosenek Michała Jelonka, dla przykładu BaRock czy War in the kids room. Podoba mi się tutaj połączenie skrzypiec i innych instrumentów z perkusją i gitarami elektrycznymi, naprawdę świetny efekt :) "W walce zwycięstwo, w pokoju czujność, w śmierci poświęcenie. " ~~Motto Szarych Strażników |
|
AbrimaaL
Matuzalem Posty: 353 Atro City Veschov... |
2011-05-25 01:25:47
Aby zakończyć spór - muzyka klasyczna (nie klasycystyczna) to utwory wykonywane na instrumentach wchodzących w skład klasycznej orkiestry symfonicznej. Spis można znaleźć w Wikipedii. Nie są muzyką klasyczną utwory np. na gitarę nomen omen klasyczną z tego tylko powodu, że ten instrument nie wchodzi w skład orkiestry. Natomiast termin "muzyka poważna" jest tak samo precyzyjny, jak "ciężka muzyka" czy "taneczna". Jeśli się człowiek dobrze napije, to i do marsza żałobnego będzie tańczył, a np. przy "O Fortuna" czy "Oda do Radości" niejeden bawił się całkiem trzeźwy. Mało tego - wiele utworów muzyki klasycznej to standardowe tańce, choćby "Bolero" czy fragmenty "Swan Lake" (ładnie to brzmi po angielsku) SEX PISTOLS to nie jest żaden Punk, równie dobrze ktoś mógłby powiedzieć, że to Black Metal, bo Johnny śpiewał "I am an Antichrist". To po prostu dobry melodyjny rock. |