Paradise Lost - Faith Divides Us - Death Unites Us

Help
Forum : Recenzje
Poprzednia Następna
Dyskusja na temat artykułu: Paradise Lost - Faith Divides Us - Death Unites Us
zsamot
Primogen
zsamot
Gniezno

2009-09-28 14:54:27 Paradise Lost - Faith Divides Us - Death Unites Us
Dla mnie to po prostu płyta kwartału, dawno nie słyszałem tak emocjonującej płyty mych starych ulubieńców- Angole góra, bo ostatni My Dying Bride też jest genialny... No i okładka- w chwili ukazania: klasyk!
Krótki opis, nie mający powiązania z Właścicielem profilu;)

minawi
Redaktor
minawi
Poznań / Iław...

2009-09-28 14:59:22
Zgadzam się w 666% i już mogę zdradzić, że przy najbliższym zestawieniu nowości miesiąca vel Sąd Ostateczny, nowy krążek PL otrzyma u mnie jak najwyższą notę :)
Make Foch Not War

Ignor
Redaktor
Ignor
Pabianice/Łód...

2009-09-28 15:46:19
W takim razie wypada sprawdzić co tez Angole nagrali :)
...and music? Well, it's just entertainment folks.

cellar_door
Matuzalem
cellar_door
Gdańsk

2009-09-28 16:27:07
Paradise Lost nagrało najleszpą płytę nie od lat 12, ale od lat 16 - czyli od czasów "Icon", bo tylko "czwórka" morze się mierzyć z najnowsza płytą, jeśli mamy już tymi kategoriami podchodzić do sprawy
Nie sądziłem że Paradajsi nagrają kedykolwiek jeszcze, lepszy album od My Dying Bride. Ale tak własnie się stało. "For Lies I Sire" jest bardzo wtórna i nudna w porównaniu do nowej płyty PL.
Na "Faith Divides Us.." czuć bardzo silnie echa pierwszych płyt Paradise Lost jednak bez popadania w chamat odgrzanego kotleta, bo płyta brzmi bardzo świerzo. W "śpiewających" fragmentach przypominają się czasem "pedalskie" tej kapeli z okresu płyt 6-9 ale można się do tego przyzwyczaić Płyta jest ciekawa i cholernie wciągająca. Nie wchodzi od razu, jest melodyjna i przebojowa w pozytywnym tego słowa znaczeniu, mam taka samą radochę z jej odsłuchu jak przy ostatniej płycie Megadeth :-D
Zresztą obie kapele mają podobne losy wg mnie, wydały w tym roku 12 albumy, pierwsze płyty mają z jajem i na temat, potem seria gniotów, i od paru lat znowu wiatr w żagle :-)
time shal tell...

oki
Redaktor
oki
złocieniec

2009-09-28 16:44:10
PARADAJSI FOREVER. MDB Paradajsom może co najwyżej gitarki stroić:)
kąt padania równa się kątowi odbicia

cellar_door
Matuzalem
cellar_door
Gdańsk

2009-09-28 17:05:12
oki Napisał:
PARADAJSI FOREVER. MDB Paradajsom może co najwyżej gitarki stroić:)

bez przesady, kiedy My Dying Bride grało doom/death metal z prawdziwego zdażenia Paradie Lost bawiło się w dyskoteki
time shal tell...

minawi
Redaktor
minawi
Poznań / Iław...

2009-09-28 17:44:46
Jak dla mnie nie ma sensu zestawiać ze sobą PL i MDB - obu zespołów. Mimo, że oba pochodzą z Anglii i wykonują mroczną odmianę metalu, to jednak różnice są zbyt znaczące, MDB zawsze szli w bardziej "funeralną" odmianę doom'u, podczas gdy PL raczej skłaniali się ku żywszym, często podrasowanych elektroniką brzmieniom, nie mówiąc o wokalu, który jak dla mnie też jest nie do porównania po prostu inny. ZResztą ostatnia płyta MDB też jest dla mnie bardzo dobra, ale chyba nei o tym ten temat, więc może powróćmy do wrażeń z najnowszego krążka Paradise Lost :)

Jak dla mnie kawałek "Last Regret" to numer jeden na tej płycie, a potem pierwszy na albumie utwór "As Horizons End" z genialną solówką w ok. 2/3 trwania kawałka :D
Make Foch Not War

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2009-09-28 19:56:59
Zdodze sie z Cellarem :) choc nie przepadam za PL, to jednak chłopaki nagrali najlepszy album od czasów "Icon" i jak dla mnie jest ot druga najlepsza ich płyta własnie zaraz po "Icon".
Cycki, Flaki i Szatan !!!

Astharte
Anciliae
Astharte
Kraków

2009-09-28 20:28:49
I ja sie zgodze z wami. Ten nowy album jest rzeczywiscie swietny i dobrze sie go slucha.
Volnerant omnes ultima necat.

Sumo666
Redaktor
Sumo666
Wrocław (Czas...

2009-09-29 10:36:05 PL
Płytka jest dobra to nie podlega najmniejszego watpliwosci :) Jednakze u mnie kolejnosc jest troszke inna niz u Harlequina :P Draconian jest u mnie bezapelacyjnie najlepszy potem Icon a zaraz po nim Gothic, reszta zalezy od dnia :)
If i can`t be my own i feel better dead.

Ravenheart
Primogen
Ravenheart
Wieliczka

2009-10-02 08:25:28
wg mnie chłopaki się starzeją i to widać niestety, dla mnie ta nowa plyta jest już bez polotu. Ale wiadomo że o gustach się nie dyskutuje :wink:
Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych któży mnie dzisiaj wkurwili.

Dyskusja na temat artykułu: Paradise Lost - Faith Divides Us - Death Unites Us
Poprzednia Następna
Forum : Recenzje