|
Freakstranger
Anciliae Posty: 601 Kraków |
2009-09-09 17:03:44
Kolejny raz w wyniku tego, że nie podałem swojego stanowiska przypisujesz mi inne niż wymienione dotychczas. Złe jest to co działa negatywnie na ludzi. Ja tylko mówię, że z głupoty wynika problem, nie wskazuję co jest głupotą. Poza tym znów powstałaby kolejna rozmowa tego typu co "Kościół vs homoseksualiści" i to bardzo zbliżona tematycznie. I temat automatycznie by padł. "Ikarze, wyzywam cię Bowiem posiadam skrzydła wiary Choć ciężkie na mych ramionach (Żadną miarą nie da się dowieść ich wagi) Nie są dla mnie ciężarem Jestem tym, który wyzywa grawitację" |
||||
|
horseman
Bicz Posty: 357 Poznań |
2009-09-09 17:16:09
ok. daruje sobie juz;]. mam dosyc. kolejny temat o wierze w istnienie tzw. wartości wyższych. nie macie już dość?;] I'm rolling like a stone... never creep. |
||||
|
Amneris
Primogen Posty: 208 Zgierz |
2009-09-10 05:21:40
XD ja chciałabym tylko spytać, który z wojowników moralności był w Szwecji :D? Gothic_sun jest od lat na miejscu i chyba wie lepiej. :) |
||||
|
Gothic_sun
Primogen Posty: 183 dusza - SOMEWH... |
2009-09-10 06:10:38
No coz...jak widac manipulacja medialna odnosi zamierzony skutek...przeraza mnie to bezkrytyczne podejscie do tematu...co najdziwniejsze komentarze do reportazu skoncentrowaly sie jedynie na podejsciu Kosciola Szwedzkiego do kwestii homoseksualismu. Wszystkim tym, ktorych zbulwersowala wypowiedz pastora - homoseksualisty dedykuje ponizszy reportaz: http://www.youtube.com/watch?v=6DTeIhwkrIk&feature=related All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.” |
||||
|
freya_blathin
Bicz Posty: 257 Poznań |
2009-09-10 10:50:15
Bardzo wartościowa wypowiedź i szczerze się pod nią podpisuję. Od siebie dodam, że nie trzeba znać realiów życia w Szwecji, żeby wyczuć na kilometr że film jest tendencyjny i propagandowy. Proponuję zrobić analogiczny filmik o wspaniałej polskiej katolickiej rzeczywistości i zmontować np scenki typu: jak KK masowo tuszuje molestowanie, no bo jawny homoseksualizm straszny, ale skryte obmacywanie dzieci przez księży już nie, następnie jeden po drugim przypadki zakatowania dzieci przez rodziców lub przy biernych przyzwoleniu rodziców i jakiego rodzaju Ci "dorośli" ponoszą konsekwencje itp. Uważam że w Polsce znalazłoby się mnóstwo dużo bardziej bulwersujących przypadków do opisania w tego rodzaju reportażu. Z mojego punktu widzenia założenia szwedzkie są dużo lepsze niż polskie, a błędów systemu mamy u nas na pewno nie mniej, więc tak naprawdę nie ma się czym emocjonować |
||||
|
Sleeping_Giant
Bicz Posty: 449 Mazowsze |
2009-09-10 13:47:11
Nie trzeba mieszkać w Szwecji, żeby orientować się w tamtejszej sytuacji obyczajowo- społecznej. Podobnie jak niemieccy i holenderscy działacze gejowscy, nie mieszkając w Polsce potrafią dostrzec u nas państwo wyznaniowe lub zgoła faszyzm. Natomiast ów dokument ma charakter bezkrytyczny, gdyż jest zrobiony przez katolików, a współczesna Szwecja pod względem kulturowo-obyczajowym jest Babilonem. Co do tego filmiku na YouTube, to mogę tylko powiedzieć, że jako katolik nienawidzę sodomii, grzechu, ale sodomitom współczuję. Forever Begins. |
||||
|
Aligator
Anciliae Posty: 113 Warszawa |
2009-09-10 18:39:03
Widzisz materiał czyjkolwiek by nie był poruszył konkretne tematy. na upartego możesz powiedzieć ze żaden materiał medialny nie jest obiektywny bo zależy od wizji twórcy i od zapotrzebowania wydawcy, wreszcie od cenzury jaką ma się w konkretnym kraju. Owszem reportaż mógł być jaskrawy, jednak myślę że w świecie w którym przejaskrawia się niemal wszystko nie powinien ów fakt dziwić. Rodzi się pytanie dlaczego reagujemy na "propagandę" ugrupowań prawicowych pomijając milczeniem nie mniej jaskrawe przykłady działania sił libertyńskich czy lewicowych? Osobiście powiem ci że wbrew komentującym kwestia aktywistów gejowskich najmniej mnie poruszyła - widziałem jakie postulaty potrafią wysówać w Polsce więc cokolwiek by się nie działo w Szwecji to chyba mnie już by nie zdziwiło. Cynizm w najczystrzej postaci rzec by można... Twórcy są oburzeni nie mniej tamtejszymi przypadkami jak nasi libertyni działaniami wszelkich organizacji prawicowych.
Dokument jest nie bardziej propagandowy niż wystąpienia poszkodowanych polskich gejów, francuskich komunistów, polskich polityków partii wszelakich czy żydowskiego lobby skarżącego cały świat za antysemityzm - choć co zabawne nienawiść do żydów nazywa się antysyjonizmem, a antysemityzm to nienawiść do wszystkich grup semickich :). Mozna mówić że film jest tendencyjny, jednak ciężko się nie zgodzić z tym że reportaż pokazuje postępujący upadek kulturalny który w tamtym kraju ma miejsce (brak szacunku dla zmarłych, niszczenie rodziny, wprowadzanie kultu aparatu administracyjnego który się nie myli, wreszcie eksplozję pragmatyzmu, cynizmu i o zgrozo nietolerancji ;P Samo życie... Dios, Patria, Fueros, Rey |
||||
|
Sleeping_Giant
Bicz Posty: 449 Mazowsze |
2009-09-10 19:16:46
[quote="Aligator"]
Cała Europa jest gdzieś w takim samym miejscu, w jakim było cesarstwo zachodnio-rzymskie w 400 roku, nawet objawy są podobne, upadek rodziny, wiary, kryzys gospodarczy, obecność barbarzyńców w naszych granicach, popularność religii orientalnych. A lobby gejowsko- feministyczne z uśmiechem na ustach prowadzi tą karawanę ślepców w kierunku ostatniego kroku postępu, tuż za przepaścią. Forever Begins. |
||||
|
Eldarion
Primogen Posty: 18 Poznań (no, pod... |
2009-09-10 20:14:11
Hehe, Henning Mankell, Szwed jak by nie patrzeć, też uważał (już w 1995 roku, w książce "Fałszywy trop"), że Szwecja zmierza ku upadkowi poprzez rozpad więzi rodzinnych, zbyt duże uwielbienie postępu ;] "Darkness inprisoning me, all I see, absolute horror!" |
||||
|
wlasnowierca
Bicz Posty: 36 |
2010-04-08 00:49:35
no cóż... Z tym upadkiem mogę się zgodzić, choć akurat homoseksualiści Mi nie przeszkadzają. Zawsze byli, teraz po prostu przestali się ukrywać, bo zniknęły represje za tę orientację i styl życia. Ale co do upadku wartości rodzinnych, patriotycznych, narodowych, to niestety się zgadzam. I uważam, że ratunkiem na to jest bardzo konserwatywne pogaństwo, takie jak Rodzimowierstwo, Asatru czy Odynizm. Ludzie je wyznający są przeważnie bardziej konserwatywni od większości chrześcijan, przy czym ten konserwatyzm nie zakłada gnębienia kobiet czy wstrętu przed seksem - przeciwnie, religie pogańskie uważają seks z partnerką/partnerem (nie tylko żoną/mężem, ale i tak osobą, której jesteśmy wierni i która jest jedyna) za coś dobrego, fajnego i potrzebnego. Wartości, które te religie prezentują, to odwaga, honor, rodzina, wspólnota, troska o zdrowie i siłę, rozwój duchowy i fizyczny, dążenie do harmonii z przyjaznymi nam ludźmi. Nie chcę nikogo przekonywać ani "nawracać", po prostu uważam, że taka alternatywa ma szansę podnieść Europę z letargu, w który pchnął ją nihilizm. Poganinem jestem i będe niezależnie od tego, czy ta religia zdobędzie szersze poparcie (wszystko na to wskazuje np. na Islandii, gdzie Asatru jest najszybciej rosnącą religią), czy nie. Czy chrześcijaństwo da radę - nie wiem, ale myślę że też. Dlatego nie jestem wrogiem tej religii, mimo że nie wyznaję monoteizmu. Uważam, że powinniśmy się wzajemnie wspierać w dążeniu do wspólnego celu, poganie i chrześcijanie. Mimo wszystko, chrześcijaństwo ma ogromne zasługi w rozwijaniu Europy i trzymaniu jej w ryzach moralności. Nie zawsze zgadzam się z chrześcijańskim pojęciem moralności, ale wolę ją od totalnego rozpasania, rozpadu więzi i niewierności. Takie coś, jak rosnąca przestępczość, rozmiękczanie i rozmydlanie prawa, kluby swingersów, pedofilia, itp, to moim zdaniem widoczny znak upadku Europy. "In the night, the seawinds are calling" (Accept) Ostatnio zmieniany: 2010-04-08 00:52:51 |
||||
|
Coyote
Bicz Posty: 67 |
2010-04-21 15:27:37
Ja sie generalnie nie czepiam homoseksualizmy. To prawda, byli zawsze, tylko teraz przestali się ukrywać. Natomiast drażnią mnie osobistości typu pan bodajze Biedroń który usiłyuje z homoseksualizmu zrobić wyższą formę życia. Kiedy np. probował wtłoczyć w program nauczania "tęczowy elementarz" gdzie pisze że i tu cytat "Ala ma kota, a kot ma asa" (czy może ass'a :P ) no to skręca mnie w środku. Postęp postępem. Pytanie czy takie uwielbienie dla takich rzeczy to postęp czy po prostu zachłyśnięcie się czymś nowym ? co druga kobieta jest biseksualna (to cvhyba jakaś moda teraz), co 10 artysta przyznaje sie ze jest gejem, niewazne czy jest czy nie. jak mowie, nic nie mam do homoseksualizm. wnerwia mnie jedynie "moda" na to. Don't try to show them, how much above them you are |
||||
|
HBVILK
Anciliae Posty: 249 Skoghall Szwecja |
2010-04-21 18:28:11
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak... |
||||
|
wolfj23
Anciliae Posty: 245 Ciemnogród |
2010-04-21 20:57:10
Bardzo czesto słyszy się że informacje pochodzą z prawicowo kontrowersyjnych źródeł, inni znowu mówią że pochodzi z lewacko-anarchistycznych... to prosty retoryczny chwyt (pozwolę sobie na razie nie wypowiadać się o jego) mający na celu deprecjację zródła informacji bo jakaś tam większość uwaza je za niegodne :) (i tu uwaga chyba jedyny przypadek powoływania się na większość w dobie ochrony i walki o prawa ciemiężonych mniejszości) Zamiast rozprawić się i podyskutować z treścią filmiku :) łatwiej i szybciej nazwać autora kontrowersyjno-prawicowo-... kimś... w każdym bądź razie osobnikiem o śmiesznych poglądach... z którymi i tak nie ma co dyskutować i zapomnieć że takie istnieją :) Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P |
||||
|
wolfj23
Anciliae Posty: 245 Ciemnogród |
2010-04-21 20:58:02
Bardzo czesto słyszy się że informacje pochodzą z prawicowo kontrowersyjnych źródeł, inni znowu mówią że pochodzi z lewacko-anarchistycznych... to prosty retoryczny chwyt (pozwolę sobie na razie nie wypowiadać się o tresci filmu) mający na celu deprecjację zródła informacji bo jakaś tam większość uwaza je za niegodne :) (i tu uwaga chyba jedyny przypadek powoływania się na większość w dobie ochrony i walki o prawa ciemiężonych mniejszości) Zamiast rozprawić się i podyskutować z treścią filmiku :) łatwiej i szybciej nazwać autora kontrowersyjno-prawicowo-... kimś... w każdym bądź razie osobnikiem o śmiesznych poglądach... z którymi i tak nie ma co dyskutować i zapomnieć że takie istnieją :) Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P Ostatnio zmieniany: 2010-04-21 20:58:24 |
||||