Wolność.

Help
Forum : Blogi
Poprzednia Następna
Dyskusja na temat artykułu: Wolność.
Gizbern
Bicz
Gizbern
Paczków (woj.o...

2009-08-29 07:06:32 Wolność.
Walka o wolność nie ma sensu ? Powiedz to ludziom żyjącym w państwach totalitarnych.Łatwo mówić takie rzeczy jak się mieszka w demokratycznym państwie ,zapewniającym konstytucyjnie prawa cżłowieka i swobody obywatelskie. A poza tym polecam zapoznanie się z koncepcją wolności pozytywnej i negatywnej Isaiaha Berlina.

sphinxia
Primogen
sphinxia
Wyimaginowane

2009-08-29 18:45:57 Re: Wolność.
Gizbern Napisał:
Walka o wolność nie ma sensu ? Powiedz to ludziom żyjącym w państwach totalitarnych.Łatwo mówić takie rzeczy jak się mieszka w demokratycznym państwie ,zapewniającym konstytucyjnie prawa cżłowieka i swobody obywatelskie. A poza tym polecam zapoznanie się z koncepcją wolności pozytywnej i negatywnej Isaiaha Berlina.

A ja myślę, że nie o taką wolność autorowi chodziło.
Człowiek faktycznie nigdy nie będzie całkowicie wolny, bo... nie może.
Wolny człowiek to absolutna anarchia, a anarchia to śmierć.
Powiedzmy sobie szczerze, człowiek aby normalnie funkcjonować potrzebuje ograniczeń - nakazów i zakazów. Bez tego człowiek jest zagubiony, mota się, głupieje ( tu nawiązanie do poprzedniego tematu autora)
Dlatego człowiek ( jako zwierze stadne) wyznacza przywódcę za którym podąża, a przywódca wymyśla (albo i nie) bożka do którego się modli, aby chronił jego i jego lud.
Bo człowiek ma taką tendencję, że zawsze musi mieć kogoś "nad" sobą ( za wyjątkiem silnych osobowości o przywódczych predyspozycjach, ale też nie zawsze )
"...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..."

soundasleep
Primogen
soundasleep
Sulęcin

2009-09-01 06:17:45 wolność
Pozwolę sobie w tym miejscu zacytować Georga Wilhelma Friedrich Hegela:
"Człowiek będzie zupełnie wolny tylko wówczas, gdy otoczy się światem całkowicie stworzonym przez siebie".

Nie ma czegos takiego jak wolność nazwe ją "zupeła". Człowiek może czuć się wolny lub zniewolonym jedynie mentalnie. W tym znaczeniu jest ona czymś zupełnie nieuchwytnym, nie posiada granic. Dla każdego owa wolnośc jest zupełnie czymś innym. Ja czuje sie wolna choć np. przynależę do pewnej grupy społecznej przez co jestem od niej zależna itp. choć uczynie bądź nie pewne kroki (czynności) niezależnie od tej przynależności. :wink: :wink:
Szatan, Blasty i Benedykt XVI !

soundasleep
Primogen
soundasleep
Sulęcin

2009-09-01 06:20:19 wolność
I dodam jeszcze Artura Schopenhauera:
"Wolnym bowiem jest człowiek tylko wtedy, gdy jest samotny" :wink: .
Szatan, Blasty i Benedykt XVI !

Dyskusja na temat artykułu: Wolność.
Poprzednia Następna
Forum : Blogi