|
Harlequin
Redaktor Posty: 5795 Poznań |
2011-01-31 20:34:32
a czy skalami frygijskimi nie czaruje właśnie niejaki Marty Friedman ;> ? Cycki, Flaki i Szatan !!! |
||
|
Yngwie
Matuzalem Posty: 810 Wrocław / Czę... |
2011-01-31 21:41:15
A pewnie i czaruje, ale nigdy się pod tym kątem nie dopatrywałem. "Zmusiłeś" mnie do przejrzenia Youtube'a i nawet "frygijskiego" Malmsteena znalazłem, hehe. Z tym, że po nich nie poznałem, że akurat takich użyli, na szczęście było podpisane :P. A tą orientalną skalę u Varajica słychać, również po sposobie artykulacji, akcentowania konkretnych dźwięków i używania triol. Skala frygijska też nie jest jedna. Ta normalna, to zwykła durowa, ale zaczynająca się nie od pierwszego dźwięku a od trzeciego. Jak sobie jeszcze raz przesłuchałem ten kawałek Varajica, to mógłbym powiedzieć (jeśli się nie mylę), że na początku zagrał w e-molowej harmonicznej a od 20 sekundy przeszedł na A-frygijską, a ta nieorientalna część to nie wiem z czego korzystał. O, jeszcze mogę edytować. A skoro tak to dorzucę kolejnego Bośniaka używającego tych samych skal, z tym że w power metalu i wychodzi mu to świetnie. Emir Hot. Youtube od czasu do czasu warto wrócić do źródła Ostatnio zmieniany: 2011-01-31 22:13:22 |
||
|
Yngwie
2011-08-31 21:58:22
Zapuściłem się dziś do Brazylii i odkopałem Kiko Loureiro solo i Oziela Zinho. Nic odkrywczego, ale fajne, coś jak MacAlpine czy Gilbert z prostszych i weselszych numerów o równym metrum z prostym podkładem sekcji rytmicznej. Zinho gra prawie tylko tak. Youtube od czasu do czasu warto wrócić do źródła |
||
|
Yngwie
2011-09-02 17:43:20
Tripple Post Hammerblow! - niech mi moderatorzy wybaczą, że nikt tu nie podejmuje tematu gitarzystów. Kontynuując wątek kolejni heavy/powermetalowcy - tym razem z Japonii. W kraju, do którego bez przerwy docierają bonus tracki albo japanese editiony kilku ciekawych też się znajdzie. Polecam Syu, Gentaro i Norufumi Shimę (gitarzystę dość znanego Concerto Moon). Youtube Youtube od czasu do czasu warto wrócić do źródła |
||
|
Slaugter
Primogen Posty: 64 Suwałki |
2011-11-02 21:39:38
Jak dla mnie jednym z mistrzów wiosła jest Buckethead. Dobry gitarzysta nie powinien umieć tylko szybko grać i opanować wszystkie techniki świata, tylko musi mieć własny styl i musi potrafić nagrać dobrego tracka. Szczerze mówiąc to momentami muzyka Kubłogłowego jest trudna w odbiorze ^^ Youtube Youtube „Nie ma kobiet nie do zdobycia, są tylko mężczyźni do dupy” |
||
|
Yngwie
2011-11-05 23:16:48
Oho, zdaje się, że udało się uspójnić wątek, fajnie. Zatem proponuję coś co nie odbiega bardzo od Bucketheada, ale jest bardziej w moim stylu. Dziś Francja, tutaj mam swoich faworytów w postaci Stephana Forte (Adagio) i Patricka Rondat: Youtube od czasu do czasu warto wrócić do źródła Ostatnio zmieniany: 2011-11-05 23:18:38 |
||
|
Benjamin_Breeg
Matuzalem Posty: 1049 Poznań |
2011-11-09 11:33:55
John McLaughlin (Mahavishnu Orchestra) |
||
|
Yngwie
2011-11-09 12:39:59
McLaughlina z kolei trudno nie skojarzyć z Alem di Meolą (i czasem z Paco de Lucią): Youtube od czasu do czasu warto wrócić do źródła |
||
|
kata3luk
Anciliae Posty: 48 koło\wyspa&dz... |
2011-11-09 17:40:07
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m8ghFf79veo "najpiękniejsze kwiaty człowiek dostaje na swoim pogrzebie" "chcą dojebać mi ja dojebie im" |
||