|
DemOlka
Anciliae Posty: 66 Rzeszów |
2009-01-18 16:04:57
Ponieważ od niedawna sama zaczęłam się bawić w umieszczanie zdjęć w galerii i ocenianie Waszych, przeczytałam temat dokładnie 8) Mój system opiera się na ocenianiu na 5 tych zdjęć, które mi się bardzo podobają (z przeróżnych względów) i nie ocenianie wcale tych, które na 5 nie zasługują. Wymierne dla mnie jest również pisanie komentarzy. Co do oceniania zdjęć znajomych bardziej pobłażliwie, może faktycznie funkcjonuje coś takiego :?: Refleksja :arrow: Nigdy nie można wszystkim dogodzić a reszta jest już kwestią subiektywnego podejścia. Ja np. mam u siebie jedno rozmyte zdjęcie, z czego doskonale zdaję sobie sprawę. Trzeba się liczyć z tym, że dla niektórych może to być już wystarczający powód aby przyznać 1 pkt. Natomiast inni dają 5 bo cenią je za to, że nie było pozowane albo wyszło naturalnie, etc. Heheh co do łazienek - mimo, że nie dotyczą mnie takie scenerie - to jednak normalnym wyposażeniem tych miejsc są toalety czy płytki na ścianach bądź ręczniki. No niestety takie mamy realia :lol: Wasze łazienki przecież są takie same heheh. Nie można też zabronić fotografowania się na tle mebli. Nie zawsze też da się okiełznać te wszystkie przypadkowe rzeczy, które znajdą się w kadrze. A wrzucanie takich fotek do galerii to już sprawa właściciela :lol: Mi to przynajmniej wisi. Nie podoba mi się - nie patrzę. Na jednym z moich zdjęć jest np. ścierka na kaloryferze, która nie dodaje uroku, ale musicie wiedzieć, że często osoby fotografowane nie są w miejscah, których wygląd zależy od nich. A zdjęcia umieszczają, bo kojarzą im się z jakąś bardzo miłą chwilą i mają chociażby sentyment :twisted: Co do przerabiania zdjęć pod potrzeby galerii (usuwania koszów na śmiecie, ściereczek i innych nic nie wnoszących rzeczy z tła) - zastanówmy się, czy to ma aż takie wielkie znaczenie :?: Czy chcemy oglądać twardą rzeczywistość czy piękne, dopieszczone w każdym calu zdjęcia, które nie mają tak na prawdę odniesienia w prawdziwej rzeczywistości? Przecież nic nie jest idealne, z resztą już to ktoś w tym temacie napisał. Ogólnie myślę, że nie ma co bić piany z takich szczególików :arrow: więcej luzu :wink: "Nadała sobie imię 'Wolność' i było jej z tym tak dobrze..." |
|
Alpha-Sco
Matuzalem Posty: 1864 Małe Prywatne... |
2009-01-18 23:55:48
Hmm... a może, skoro na co dzień otacza nas i patrzymy tylko na tę "twardą rzeczywistość" to miło czasem się oderwać i popatrzeć na coś ładnego? innego? bardziej udochowionego? fantastycznego? (... wstawić co kto preferuje )
ONE LIFE. LIVE IT. |
|
KostucH
Moderator Posty: 6522 Wrocław... |
2009-01-20 16:05:43
A ja oceniam za różne rzeczy. Nie znam się na fotografii więc nie podchodzę do oceniania w tak profesjonalny sposób jak niektórzy. Oceniam malowniczość obrazu, wyraz twarzy, kontekst sytuacyjny. Jeśli jakaś dziewczyna spodoba mi się na zdjęciu (nawet jeśli otoczenie wokół niej woła o pomstę do nieba) to też oceniam wysoko. No właśnie. Nie wystawiam ocen poniżej 5. Jeśli jakieś zdjęcie średnio mi się podoba to nie wystawiam w ogóle oceny, nie mam sumienia do stawiania ocen poniżej 5 :roll: "God makes me a cannibal to fix problems like you." |
|
Wampgirl
Bicz Posty: 2020 Kraina Dreszczo... |
2009-01-22 10:16:45
Nie traktuję swojej galerii jako czegoś, co kojarzyć się ma ze sztuką - czyli tak jak większość chyba je pojmuje. Nie chciałam być po prostu anonimowa, stąd okazjonalnie pstryknięte zdjęcia. Krytyka czasem się przydaje. Jeśli jest konstruktywna. (chyba nie wszyscy rozumieją to słowo). Szkoda tylko, że niektórzy użytkownicy z niesprecyzowanych bliżej pobudek żywią jawną i bezpodstawną niechęć do osób których nie znają. To ma być podbudowywanie własnego ego? Kiepski sposób. Wg mnie to trochę na poziomie przedszkola, zwłaszcza jeżeli ktoś sam nie pokazuje twarzy, a naigrywa się (nie zawsze w cywilizowany sposób) z innych. Zresztą jak już wspomniałam - fotoszop rządzi i galerie zdjęć przestały mieć sens wraz z pojawieniem się tego i podobnych programów. Witajcie w świecie sztuczności. "I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi |
|
Gaia
Bicz Posty: 288 |
2009-04-14 17:23:44
Nie oceniam prac innych niż fotografie (zazwyczaj). Także tych bardzo kiepskich technicznie. No, chyba że zobacę kotecka... Nie stawiam (na razie) nic poniżej piątki - jeśli zdjęcie wyjątkowo zachwyci popartej komentarzem. Najważniejsze - staram się oceniać zdjęcie :arrow: jego walor artystyczny, a nie urodę modelki/modela czy innej rzeczy, która na zdjęciu jest. |