|
Rosewelly
Primogen Posty: 8 .. |
2008-11-03 00:05:02
minawi :) czytasz mi w myślach. też tłumaczyłam paru osobom Walentynki pasują to czemu nie Halloween.? mam w nosie czy komercja czy nie komercja ja mam tylko dwa podziały rzeczy przyjemne i nieprzyjemne :lol: Inaczej obchodzą święta dorośli inaczej dzieci ja nie ganiałam w tym roku z cukierkami czy z kosą po osiedlu :P tylko poszliśmy do pubu z znajomymi ;] of koz poprzebierani zawsze to jakaś odmiana można się wykazać pomysłowością na strój i ogólnie się pośmiać. Ja nie traktuje tego święta poważnie ,wyłącznie jako okazję do dobrej zabawy. każdy ma inne podejście do różnego typu świąt zależy jakim człowiekiem się jest. Halloween jest jak nasze bale maskowe na karnawale. :P jbc. tylko Halloween jest bardziej mroczne...z tego co wiem to wychodziły złe dusze zmarłych i dokuczały ludziom ;] a karnawał Karnawał wywodzi z kultów agrarnych. |
||||
|
MisterOzz
Anciliae Posty: 237 Wadowice |
2008-11-03 00:11:22
ja rowniez obchodzilem to swieto w gronie znajomych w barze popijajac piwko i zajadajac pizze:D chcialbym sie kiedys przejechac do USA w halloween, musi byc tam genialnie w ten dzien "Śmiejecie się ze mnie że jestem inny, Ja śmieję się z was bo jesteście tacy sami" J."HIV" Davis |
||||
|
amorphous
Redaktor Posty: 4717 Poznań |
2008-11-03 08:36:30
Wiedziałem, że jak napisze o Van Sancie to sie odezwiesz Life is complex: it has both real and imaginary components |
||||
|
Woland
Anciliae Posty: 424 Ostróda |
2008-11-03 10:13:09
Sprowadzanie wszystkich świąt czy obrzędów do formy tylko przyjemnej uważam za błędne. Święta nie służą tylko do tego aby było fajnie, aby można było pochlać itd. Poprzez uczczenie jakiegoś wydarzenia, powinno się kierować celowi dla którego zostało ono stworzone. W czasie święta potrzebna jest refleksja nad etapem swojego życia w odniesieniu do czasów minionych. Po to służy między innymi Dzień Zmarłych. W tym wypadku chodzi o odniesienie się do śmierci, Dlaczego umieramy?? Dlaczego bliskie nam osoby umierają?? Co człowiek zostawia jako spuściznę po swojej śmierci?? To tylko niektóre pytania. Sprowadzanie tego do formy "A mam dziś wolne bo jest święto, idę wypić i się pobawić" uważam za spłycenie i zatracenie całej idei świętowania :wink: Dum Deus calculat, mundus fit. |
||||
|
minawi
Redaktor Posty: 6104 Poznań / Iław... |
2008-11-03 13:50:26
ciesz się, przynajmniej nie przepadam za hollywoodzką odmianą amerykańskiego kina :wink: co do świętowania czegokolwiek - nikt nikogo nie zmusza. jak zmusza - to jest już problem :wink: Make Foch Not War |
||||
|
Rosewelly
2008-11-03 16:17:40
tak się składa że 1 listopada obchodzę święto zmarłych czas zadumy bo jestem katolikiem ,chrześcijanką. a Halloween świętujemy w przed dzień świąt zmarłych więc nie wiem o co kaman... |
||||
|
Freakstranger
Anciliae Posty: 601 Kraków |
2008-11-03 17:10:40
Czytałem, że ponoć Halloween wywodzi się z Holandii (to by się zgadzało z Celtami) a w juesej tylko padło na podatny grunt i teraz uchodzi to za ich święto :D Niemniej nie świętuję jakoś specjalnie tego dnia, lubię sobie czasem tylko zaserwować jakiś odpowiedni klimacik (film, muzyczka) ale generalnie to wolę Noc Walpurgii :twisted: "Ikarze, wyzywam cię Bowiem posiadam skrzydła wiary Choć ciężkie na mych ramionach (Żadną miarą nie da się dowieść ich wagi) Nie są dla mnie ciężarem Jestem tym, który wyzywa grawitację" |
||||
|
Woland
2008-11-03 18:23:11
Nie mam do nikogo wyrzutów, z powodu jak i kiedy obchodzi swoje święta. Moja wcześniejsza wypowiedź ukazuje moje podejście do zagadnienia, którego nikomu nie narzucam. :wink: Dum Deus calculat, mundus fit. |
||||
|
Rosewelly
2008-11-04 12:17:48
Luz Woland ^^ freakstranger ... yyy nie nie Celtowie to byli magowie którzy sprawowali funkcje sędziów lekarzy i oczywiście magów w Francji,Anglii,Irlandii,Szkocji,Walii..^^ oprócz of koz tego co koledzy wypisali wyżej z wiki :P czytaj wcześniejsze wypowiedzi |
||||
|
Woland
2008-11-04 12:53:07
Osobami, o których wspominasz byli druidzi :wink: , ich rola skłaniała się bardziej ku magii i religii, coś na zasadzie wczesnośredniowiecznych kapłanów chrześcijańskich. Dum Deus calculat, mundus fit. |
||||
|
Rosewelly
2008-11-04 13:58:28
i jak tu znaleźć konkretne źródła hyh. Ahaaa no to co innego chrześcijańskich.? czuje że moja wiedza jest wybrakowana muszę to nadrobić... :roll: |
||||
|
Wampgirl
Bicz Posty: 2020 Kraina Dreszczo... |
2008-11-04 21:47:38
Nie chce mi się czytać całego tematu, ale wikipedia raczej nie jest najlepszym źródłem informacji. O halloween zapomniałam, porozsyłałam tylko parę durnych smsów, ale to raczej ot tak. Halloween kojarzy mi się z nadchodzącym świętem zmarłych i zerwaniem z pewnym osobnikiem (toż to rocznica). Mogłoby być nieco nastrojowo, ale znajomi sceptycznie odnoszą się d takich klimatów. "I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi |
||||
|
InaVampire
Anciliae Posty: 20 Krzyż |
2011-09-23 22:14:52
Ja tam teraz wyprawiam imprezę na Halloween i chcę zaprosić znajomych o 12 w nocy na cmentarz :D Ale i tak wiem że sie nie zgodą ^^' Terribilis Est Locus Iste |
||||
|
bibunia
Matuzalem Posty: 1101 Wschowa |
2011-09-23 22:41:19
ghahah przypomniała mi sie impreza haloweenowa gdzieś sprzed 13 lat:) w knajpie potem z moją paczką poszlismy na cmentarz,ale ktoś zadzwonił na Policje i trzeba było wiac mi się udało..ale nie wszystkim.No pośpiewac sobie nie można Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości... |
||||