Małżeństwo cywilne,kościelne, a może na"kocią łapę" - strona 180

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 Następna
SalomonKain
Anciliae
SalomonKain

2009-08-14 17:54:03
To źle ci się kojarzą /mam nadzieje że to taki mroczny żart/, black metalu absolutnie nie przestawaj słuchać, w niczym nie przeszkadza, a ślub Cie przestanie przerażać, gwarantuje tylko znajdziesz tą 2 połowę.

Sk

Carmen
Bicz
Carmen

2009-08-15 08:59:36
Tak, tylko jak znajdę tę drugą połowę, to wtedy ona będzie przerażona :D. Zresztą, zacznę o tym myśleć dopiero za dobrych parę lat.
A blacku nie przestanę słuchać pod żadnym pozorem. Przepięka muzyka.

Gabriela
Bicz
Gabriela

2009-08-15 12:49:13
Carmen Napisał:
Tak, tylko jak znajdę tę drugą połowę, to wtedy ona będzie przerażona :D. Zresztą, zacznę o tym myśleć dopiero za dobrych parę lat.
A blacku nie przestanę słuchać pod żadnym pozorem. Przepięka muzyka.

A skąd wiesz,że druga połowa będzie przerażona? Może się okazać bardzo odważna. Podejście ci się jeszcze zdąży parę razy zmienić :D ,bo tak naprawdę to nieważne czy ze ślubem czy bez.Ważne,żeby związek był trwały i z wzajemnym szacunkiem.

O zaprzestaniu słuchania nawet się nie myśl. :D

Carmen
Bicz
Carmen

2009-08-15 13:44:49
Na pewno nie pomyślę :D .
AVE METAL!!!

Vindir
Fae
Vindir

2011-03-19 18:22:59
Danietta Napisał:
mi w zupełności wystarczy ślub cywilny, a później jakiś wyjazd, jeżeli związek ma być udany to kościół mi w tym akurat nie pomoże. A rodzina, znajomi? oni podjęli swoje decyzje co nie znaczy że muszę się nimi sugerować.

W tej chwili myślę podobnie.

KostucH
Moderator
KostucH
Wrocław...

2011-04-19 13:05:05
Instytucja małżeństwa jest wymysłem mężczyzn. Ślub cywilny wg. mnie jest równie poważny co kościelny. Różnica jest tylko w rozmachu.

Bardzo nie podoba mi się to, że po ślubie kościelnym ma się więcej praw wobec współmałżonka niż po ślubie cywilnym. Dopiero po kościelnym możemy za niego decydować w razie choroby, a tak nie mamy prawa. To jest sposób wymuszenia.
"God makes me a cannibal to fix problems like you."

Kocurowa
Bicz
Kocurowa
Grünberg

2011-04-19 13:37:41
KostucH Napisał:

Bardzo nie podoba mi się to, że po ślubie kościelnym ma się więcej praw wobec współmałżonka niż po ślubie cywilnym. Dopiero po kościelnym możemy za niego decydować w razie choroby, a tak nie mamy prawa. To jest sposób wymuszenia.

Pierwsze słyszę, proszę o jakieś dowody na poparcie tego twierdzenia.

KostucH
Moderator
KostucH
Wrocław...

2011-04-19 13:58:33
Kocurowa Napisał:
Pierwsze słyszę, proszę o jakieś dowody na poparcie tego twierdzenia.

Nie ma. Mam dziś zły nastrój i mi się coś ubzdurało. Twoja racja, zwracam honor. Się człowiek nie potrzebnie wygłupił z powodu złego dnia...
"God makes me a cannibal to fix problems like you."

Doriana86
Bicz
Doriana86

2011-04-26 09:36:37
Cywilny. Po pierwsze, nie mam siły na tzw. "nauki przedmałżeńskie". Po drugie, gadałam z moim obecnym partnerem na ten temat i on też wolałby cywilny. Po trzecie: ślub cywilny w moim przypadku = mniejszy rozmach lub nawet jego brak, mniej członków rodziny i obserwatorów, więcej spokoju. Jest jeszcze parę innych powodów, ale tych nie wymienię, bo za długi esej by mi wyszedł:P
To, co Tobie wydaje się słabością, dla mnie właśnie jest siłą.

SanguineVenari
Bicz
SanguineVenari
Agharta

2011-04-26 11:23:01
Doriana86 Napisał:
Cywilny. Po pierwsze, nie mam siły na tzw. "nauki przedmałżeńskie". Po drugie, gadałam z moim obecnym partnerem na ten temat i on też wolałby cywilny. Po trzecie: ślub cywilny w moim przypadku = mniejszy rozmach lub nawet jego brak, mniej członków rodziny i obserwatorów, więcej spokoju. Jest jeszcze parę innych powodów, ale tych nie wymienię, bo za długi esej by mi wyszedł:P

Sama kwestia finansowa. Księża się cenią i to baardzo. Co jakiś czas z tego, co mi wiadomo zaostrzają też wymogi jeśli chodzi o przygotowanie do ślubu. Małżeństwo cywilne jest tak samo ważne, jak i kościelne. Tez może spoić związek, jeśli jednak ludzie są źle dobrani to nawet sakrament nadany przez papieża im nie pomoże .
‎"Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego."

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2011-04-26 11:44:49
SanguineVenari Napisał:
Doriana86 Napisał:

Sama kwestia finansowa. Księża się cenią i to baardzo.

- Ile ?
- Co łaska, ale nie mniej niż 800zł xD
Cycki, Flaki i Szatan !!!

Doriana86
Bicz
Doriana86

2011-04-27 23:04:09
SanguineVenari Napisał:
Doriana86 Napisał:

Sama kwestia finansowa. Księża się cenią i to baardzo. Co jakiś czas z tego, co mi wiadomo zaostrzają też wymogi jeśli chodzi o przygotowanie do ślubu. Małżeństwo cywilne jest tak samo ważne, jak i kościelne. Tez może spoić związek, jeśli jednak ludzie są źle dobrani to nawet sakrament nadany przez papieża im nie pomoże .

Zgadzam się, po prostu para małżeńska powinna być dobrana.
To, co Tobie wydaje się słabością, dla mnie właśnie jest siłą.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura